Обратно
7.6.2022

Лихвите в България през 2022 година

Автор:
Vivus.bg

Лихвите в България през 2022 са тема, будеща интереса на българите. Те са пряко свързани с прогнозите за повишаването на инфлацията, които ни заливат чрез всички новинарски емисии и социални медии, които ползваме. Накратко по темата - темпът на инфлация в Европейския съюз отбелязва връх, който досега не е достиган, и който се равнява на 8.8% за месец май. В това число влиза и България, където процентът на инфлация достига 13.4%, продължавайки да расте с всеки изминал ден. Щети са нанесени и на икономиката на Съединените щати, където индексът на потребителските цени достигна 40-годишен връх.

Вследствие на това цените на фондовия пазар са потърпевши – S&P500 индексът, който следи представянето на петстотинте най-големи компании в Америка, е надолу с повече от 20% от началото на годината. Криптовалутите навлизат в така наречения „мечи“ пазар, като до момента Bitcoin е надолу с почти 60%. Всички тези събития засилват страховете за идваща рецесия, което означава само едно – завишаване на лихвените проценти. Прочетете тази статия докрай, за да разберете какво представлява основен лихвен процент, как се контролират цените на заемите и как това се отразява на икономиката и на българското общество.

Накратко за инфлацията и как влияе на лихвите в България през 2022

Най-простото обяснение за инфлация е да е налице общо повишение на цените на стоките и услугите, при което за 1 лев днес можете да купите по-малко отколкото за 1 лев вчера. Или казано по друг начин - заради инфлацията се намалява стойността на парите с течение на времето. Част от икономистите дават това определение за инфлацията, а според други инфлация е, когато в икономиката има повече пари за харчене, отколкото стоки и услуги за предлагане. С цел да се подсили икономиката на една държава централните банки започват да предлагат ниски лихвени проценти, за да стимулират хората да заявяват повече кредити и по този начин да купуват повече. Вследствие хората имат повече пари и желание за харчене, но производителите и бизнесите не могат да срещнат тези нужди и се принуждават да вдигнат цените.

В естеството си лихвата представлява таксата, която кредитополучателят трябва да плати за използването на определен актив - например пари, движимо и недвижимо имущество или потребителски стоки. Лихвите в България през 2022 също са пряко повлияни от нивата на инфлацията, понеже се изчисляват на база състояние на икономиката и редица други фактори. Централната банка на всяка държава определя лихвения процент, ползван от банките. Когато лихвеният процент е висок, цената за погасяване на кредит се вдига. Следователно, когато цените за кредити са високи, хората се отдръпват и не харчат пари, което забавя потребителското търсене и позволява на икономиката да се възстанови.  В България основният лихвен процент няма пряко влияние върху цените на заемите, понеже е регулиран от валутния борд. Важно е обаче откъм финансова култура за един човек да знае приложението му и какво представлява.

Какво е основен лихвен процент и как влияе той върху лихвите в България през 2022?

Централната банка на България – Българската народна банка (БНБ) – изчислява основния лихвен процент (ОЛП) за съответния период на основание чл. 35 от Закона за БНБ.

Самият ОЛП представлява бърз и лесен метод за изчисляване на лихвите по определен заем. Той се определя от централните банки (в нашия случай БНБ) и служи за регулиране на пазарните условия. Например при централната банка на САЩ, наричана Федерален резерв, основният лихвен процент е лихвата, по която търговските банки отпускат кредити от резервните си баланси на други търговски банки. В Щатите този процент е пряко обвързан и с цените на кредитите, които гражданите заявяват. Спрямо 2018 година насам той винаги е падал, но последните новини сочат, че Федералният резерв вдига лихвените проценти с 0.75%, достигайки до 1.5%. Тази практика е с цел въвеждане на нова монетарна политика и упражняване на контрол над количеството пари в икономиката.

В случая с България, според последните данни на БНБ, основният лихвен процент в сила от 01.06.2022 остава 0.00% - непроменен от изминалата година. Начинът, по който се изчислява процентът, е средноаритметично спрямо всички работни дни на предишния календарен месец и стойностите на индекса ЛЕОНИА Плюс (LEONIA Plus: LEv OverNight Interest Average Plus). Докладите излизат на първия ден от всеки календарен месец. Преди да се зарадвате и да решите, че сега е перфектният момент за теглене на кредит, трябва първо добре да обмислите крайното си решение, понеже в България ОЛП не определя цените на заемите, предлагани от търговските банки и кредиторите. Основните фактори за цените на кредитите са инфлацията, пазарните условия и други. Въпреки че миналата година отбеляза рекордно ниски лихви, цените на стоките, имотите и услугите все още не са стабилизирани и продължават да се покачват.

Лихвите в България през 2022

Как са се изменили ипотечните и потребителските кредити през първата половина на 2022 година?

Миналата 2021 година се записва в книгите с рекорден ръст от над 5 милиарда лева заявени ипотечни кредити. Цифрите се дължат на ниския процент на лихви от 2.8%. Разбира се, и цените на имотите се покачват, но далеч не могат да стигнат колосалните 35.4% по-високи лихви за недвижимо имущество в САЩ спрямо 2020 година. За сравнение, в България процентът е двойно по-нисък, равнявайки се на близо 17% отново спрямо 2020 година.

Повече хора решават да се възползват от ниските нива на лихва, равняващи се на около 5% за миналата година. В сравнение с годината, в която COVID-19 пандемията засегна целия свят, още на следващата година заявените кредити са скочили с над 10%.

Лихвите в България през 2022 година - дали ипотечни или потребителски - остават изключително ниски. Въпреки това са малко хората, които могат да си позволят жилище. И ще стават все по-малко. Търсенето на недвижимо имущество е голямо - в контраст с предлагането - и това повлиява на повишаването на цените на жилищата. Експерти смятат, че лихвените проценти за потребителските кредити ще нараснат с над 4%, а ипотеките могат да стигнат до ръст над 10% до края на годината. Хората, които вече са заявили кредити, трябва да се подготвят за изплащане на по-високи вноски в зависимост от вида кредит и начина на изплащане, който са избрали. Ако вече изплащате кредит, не е препоръчително да заявявате нов поради очакванията за високи лихвени проценти. Ако смятате, че въпреки това се нуждаете от такъв, изчислете внимателно финансите си спрямо инфлацията и способността ви за изплащане на задълженията.

Още по темата