Обратно
26.4.2022

Заем до заплата – как можем да вземем такъв?

Автор:
Vivus.bg

Денят на заплатата – времето, когато най-сетне получавате възнаграждението си за положения през месеца труд. В много случаи заплатата вече е предварително разпределена – за сметки, за джобни, за кредита, за спестяване за почивка, за подаръци за празници, за пазаруване за децата… Варианти за харчене на заплатата - много. А пък тя е само една. И в много случаи не стига. Когато се стигне до ситуацията парите да са изчерпани, а следващата заплата да е на няколко дни разстояние, следва търсенето на резервни варианти. Случвало ли ви се е обаче да се чувствате безсилни пред това да намерите средствата, тъй като близък прител или роднина, от който сте потърсили заем, ви е отказал финансова помощ? Изпитвали ли сте чувството, че с този си акт те са потъпкали гордостта ви? Е, има вариант да не се налага да попадате в такава ситуация и това е тегленето на заем до заплата. Взимането на бързи заеми до заплата е предпочитано решение при много ситуации, в които човек е останал без пари по някаква причина.

Заем до заплата – какво е това?

Накратко – заем до заплата е малка сума пари, която да вземете от финансова институция с уговорката, че ще я върнете, когато дойде уговорената падежна дата. Според условията на кредитора за получаването на сумата може да се изисква или не наличие на трудов договор. При някои от институциите за доход се признават и регулярни плащания на хонорари или други приходи, които клиентът получава. Много хора работят на свободни професии, което им предоставя достатъчно приходи, но от повече източници.

Тегленето на бърз заем до заплата покрива липсата на парични средства за определен период от време, когато наличните финансови ресурси са свършили, а предстоящите приходи още не са дошли. Погасява се с една или няколко вноски, като това зависи от условията на компанията-кредитор. Погасяването е до предварително уточнена падежна дата и по договорен начин според предпочитанията на клиента – например по банков път или на каса на EasyPay.  Срокът варира и зависи от кредитора, но обикновено е до 30 дни. Някои компании, които предоставят подобни заеми до заплата, предлагат и вариант погасяването им да бъде удължено във времето. Това удължаване обикновено струва определена допълнителна сума. Обикновено можете да кандидатствате за суми до около 1000 лв.

Тегленето на бързи заеми до заплата определено може да бъде решение на изникнала нужда. Важно обаче е преди това да се проверят много добре условията, които се предлагат от съответната компания за бързи кредити. Важно е, за да не се окажете излъгани след това и да се получи ситуация, в коятно не можете да върнете изтегления бърз кредит. Затова взимането на бърз заем до заплата е добро решение, стига то да е взето след достатъчно информиран избор чрез проучване на фирмата, отговаряне от нейна страна на всички ваши въпроси и изясняване на всичко предварително.

Човек, подгонен от финансови проблеми и имащ нужда от заем до заплата

Откъде може да се получи заем до заплата?

Най-вероятно сте срещали обяви, залепени по улични стълбове, подканващи към теглене на заеми. Виждали сте такива листчета, на които предложението понякога дори е написано на ръка. В повечето случаи това не е добър знак. Да, можем да се обадим на посочения телефон и да проверим. Много вероятно обаче е да попаднем на нелоялни кредитори. Какви други опции имаме?

Първата е класическата опция - теглене на заем директно на място в офис на финансовата институция.

В днешно време обаче по-популярната възможност е взимането на заем чрез Интернет. Вече всички компании, опериращи на пазара на бързи кредити, имат интернет платформи, чрез които клиентът може да кандидатства директно за заем до заплата онлайн, като попълни минимално количество данни. След като заявката му бъде обработена от специалистите на компанията, той получава положителен или отрицателен отговор. При положителен такъв се задвижва процедурата по предоставяне на средствата. Начините за получаване на парите обикновено са по банкова сметка или на каса на EasyPay. Различните начини на получаване предоставят гъвкавост и удобство за клиентите.

Когато кандидатствате точно за такъв тип заем – заем до заплата, е задължително да изберете именно него, преди да започнете да попълвате данните си в полетата на формата. Някои фирми предлагат заем до заплата наред с други свои продукти като кредит на вноски например. Проверете внимателно дали сте избрали правилната опция и тогава кандидатствайте.

Какво трябва да знаете, преди да кандидатствате за заем до заплата?

За да кандидатствате за кредит до заплата, е необходимо първо да знаете няколко основни неща:

  • Колко пари точно ви трябват?

Не използвайте заеми до заплата като допълнителни средства за шопинг или пък за покупка на нова техника, която в момента не ви е необходима. Ако се нуждаете от 100 лв., които да използвате за покриване на нуждите си в следващите няколко дни до получаването на заплата, недейте да теглите 200 лв. Пресметнете внимателно сумата, която ви е небходима, и едва тогава кандидатствайте.

Жена си брои последните стотинки и осъзнава, че се нуждае от заем до заплата

  • След колко време ще получите очакваните приходи?

Кредиторите на бързи кредити обикновено не начисляват такса за предсрочно връщане на бърз заем до заплата. Така че ако ви дадат месечното възнаграждение, преди да е дошла падежната дата – изплатете си заема дори по-рано от нея. Компаниите за бързи заеми обикновено предоставят и безлихвени варианти и специални промоции за редовни клиенти. Когато сте редовен платец на онлайн бързи заеми, включително на кредит до заплата, впоследствие по-лесно бихте могли да получите по-голям по размер кредит от дадената институция.

  • Лихвата

Фирмите обикновено предоставят кредитен калкулатор, с помощта на който да видите какво би било оскъпяването за дадения период за взетата от вас сума по заем до заплата онлайн. Ако смятате, че ще върнете парите в 15-дневен срок, не си заслужава да искате 30 дни за погасяване. Така само ще платите по-висока лихва. Но! Ако не сте напълно сигурни, че 15 дни са ви достатъчни – добавете още някой друг ден в резерв.

Когато сте наясно колко пари са ви необходими и в какъв срок ще ги върнете, следва само да попълните онлайн формуляра. И след това да го изпратите на съответната фирма. Отговорът обикновено идва изключително бързо и парите се получават още в същия ден, дори в същия час.

Какви са основните стъпки в процеса на кандидатстване за заеми до заплата?

В днешно време достъпът до средства е толкова улеснен, че още щом видите празното си портмоне, може да кандидатствате за бърз заем до заплата. Дори от телефона, докато се возите в градския транспорт напът за вкъщи, вие можете да го направите. Така ще знаете дали ще закърпите бюджета си, още преди да сте стигнали до вратата на дома си. Ето и 5-те стъпки, чието изпълнение обикновено се побира в рамките на минути.

1. Изберете доставчик на кредит до заплата

Решете коя фирма за бързи кредити да ползвате:

  • като се допитате до приятел, който е ползвал услугите на дадена компания;
  • като потърсите в някой от агрегатните сайтове за сравнение на офертите от различни фирми;
  • или като сами отворите Интернет, напишете „заем до заплата“ в търсачката и разгледате появилите се резултатите.

Изберете компанията, чиито условия са най-точни, ясни и прозрачни. В сайтовете на голяма част от кредиторите условията обикновено са описани така, че да се разберат веднага – взимате Х лева, имате Y лева оскъпяване или пък никакво, връщате общо Z лева за срок от 30 дни например.

2. Попълнете данните си в заявката за онлайн заем до заплата

При кандидатстването е необходимо да попълните задължителните полета със своите лични данни. Обикновено е необходима единствено лична информация, адрес и контакти. И номер на собствена банкова сметка, ако искате да получите парите си там. Ако се притеснявате за обработването на предоставените от вас данни, имайте предвид, че спазването на регламента за защита на личните данни в Интернет е задължителен за всички компании.

Важно е да знаете, че регистрацията в сайт на фирма за бързи кредити не ви обвързва задължително с взимането на кредит.

3. Изчакайте одобрение или отказ

Когато компанията получи искането ви, тя ще прецени по подадените от вас данни дали отговаряте или не на изискванията й за получаване на съответния заем до заплата. Тук е редно да споменем, че човешкият фактор в оценяването обикновено е сведен до минимум. Повечето компании работят с разработен за тях софтуер, който обработва данните ви и дава оценка на база въведената информация.

Начините за уведомяване дали сте одобрени или не са различни според кредитора, към който се обръщате. Може да е с текстово съобщение, телефонен разговор или електронно съобщение в имейла ви.

4. Вземете парите си

Освен на ръка от офис на кредитора, се предлагат и други опции за получаване на парите – по банков път или на каса на EasyPay. Ако използвате банков превод, напишете внимателно банковата си сметка. Проверете дали сте я попълнили правилно, за да не се окаже, че някой друг ще получи парите по изтегления от вас заем до заплата.

5. Върнете заетата сума в срок

Срокът обикновено е до 30 дни. Някои кредитори предлагат и разсрочено плащане на вноски. Това ви дава възможност да прецените дали ще ви е по-удобно да изплатите заема наведнъж или на вноски. Бъдете обективни в преценката си. Защото еднократното плащане значи да останете без средства за покриване на нуждите си за цял месец напред, ако не сте разчели правилно разходите си. Връщането обикновено може да бъде по банков път, на каса на EasyPay или на Cashterminal.

Собствена отговорност

Едно от основните правила, с което следва да сте кристално запознати, е да не прибягвате към заем, ако не сте сигурни, че можете да го погасите в предварително очертаните срокове. Ние, от Vivus, държим да запомните, че бързият заем е краткосрочно решение на проблемите. Преди да се възползвате от такъв, направете си кратка преценка на предстоящите финансови постъпления. И само ако те ще са достатъчни, изтеглете бърз кредит. Той наистина е добро решение, когато се нуждаете спешно от средства. И със сигурност би ви бил от полза. Но трябва да е взет след разумно обмисляне на цялостната ситуация.

Ако искате да вземете заем до заплата с лошо ЦКР, тоест в момента кредитната ви история е лоша, може и да се намери кредитор, който да ви отпусне пари. Макар и шансът да е доста по-малък. Но ако все пак се намери, няма ли този нов заем да влоши още повече финансовото ви състояние? Помислете добре и тогава преценете дали си залсужава тази стъпка.

Прасе-касичка - предвестник на нужда от заем до заплата

Какви документи са необходими за кандидатстване за бърз заем до заплата и нужен ли е поръчител?

Както всички бързи кредити и тук изискваните документи са наистина минимални като брой и обем. Заемите до заплата са продукт, който се предоставя в малки суми на пълнолетни потребители. На първо място кандидатът трябва да има навършени поне 18 или 19 години. Следващите условия са да бъде гражданин на страната и да притежава валиден документ за самоличност – лична карта.

Невинаги е задължително да имате трудов договор – зависи от кредитора и неговата политика по отпускане на заемите. Регулярните месечни приходи са в основата на доброто представяне пред всеки един кредитор – било то фирма за бързи заеми или банка. Нуждата от представяне на поръчител зависи от условията на фирмата кредитодател.

Заеми до заплата от Vivus

От Vivus също може да теглите заеми до заплата. Няма да има нужда да предоставяте трудов договор. Не са ви нужни поръчители. Не е нужна никаква излишна документация. Нуждаете се само от своята лична карта, за да кандидатствате. Освен това предлагаме и безлихвен заем до заплата - при теглене за първи път от нас кредитът е без лихви и без никакви такси – връщате, колкото сте получили, в рамките на избрания от вас срок. За този първи кредит могат да бъдат взети между 50 и 600 лв. и може да се избере срок между 5 и 30 дни.

За следващи заеми може да изтеглите до 1500 лв., като те вече имат оскъпяване. Срокът за връщане отново може да е между 5 и 30 дни.

Самото кандидатстване става на уебсайта ни и отнема броени минути. Затова, ако изпитвате временни финансови затруднения, не се колебайте да се възползвате.

Още по темата