Обратно
11.1.2022

Какво да правим при нужда от парични средства?

Автор:
Vivus.bg

Нуждата от пари неизменно съпътства ежедневието ни. Дори и парите да не играят първостепенна роля в живота ни, нормалният живот е невъзможен без достатъчно средства, осигуряващи най-необходимото за съществуването ни. Понякога дори редовните постъпления не могат да покрият всичките ни нужди и се налага да взимаме решения откъде и как да се сдобием с допълнителни парични средства. В такива случаи най-честият избор е вземането на пари назаем. Преди да прибегнем до този вариант обаче, може да обмислим и 6 други алтернативни опции, които ще ни спестят тегленето на финансови средства в кредит и съответно изплащането на лихва по тях.

Алтернативни варианти на тегленето на кредит при нужда от парични средства

Вариант №1: Заем от приятели при нужда от парични средства

Първата възможност при наличието на спешна нужда от пари е взимането на заем от приятели, семейството или роднини. Тяхното съдействие в труден момент е далеч по-изгодно от тегленето на бързи заеми от кредитор, на когото трябва да изплащате лихва и който може да не се съгласи да просрочва изплащането на дълга.

Ако се нуждаете от по-голяма сума пари, може да я разпределите между повече ваши познати, за да не натоварвате един човек с голям дълг. Можете да направите план за връщането на сумата поетапно и да договорите с всеки от познатите си сроковете, в които бихте могли да се издължите. За да са по-склонни да ви услужат с парични средства, бихте могли в предварителния разговор с тях да предложите някакъв малък лихвен процент за услугата, който би ги устроил. По този начин и двете страни ще бъдат удовлетворени. А и вие ще спестите по-големите лихви, които бихте дължали на кредиторите.

При този вариант е изключително важно все пак да спазите уговорката и да върнете парите навреме, за да избегнете ситуация, в която бихте развалили отношенията си с човека, който ви е услужил.

Опции при нужда от парични средства

Вариант №2: Авансова заплата за покриване на възникнала необходимост от парични средства

Авансовото плащане представлява много по-лесен и безрисков начин да задоволите спешно възникнала нужда от финансови средства. Ако работодателят ви влезе в положението ви, няма да се налага да прибягвате до кредити до заплата, краткосрочни заеми или друг вид пари на заем. Дори да не става дума за нещо много сериозно като болест, погребение и прочие, обикновено работодателите се отзовават на такива молби.

Ако решите, че сумата, която ви е необходима, е по-голяма от възнаграждението, което получавате, бихте могли да помолите шефа си за услугата да ви плати предварително тази сума. Това е добър вариант за някаква спешна инвестиция като например закупуването на нови мебели по бързо изтичаща промоция. Но не бива и да забравяте, че ако похарчите тези парични средства веднага, ще останете без заплата през следващите два месеца. Затова бъдете разумни при вземането на аванси и при тяхното харчене.

Вариант №3: Продажба на вещи или собственост, когато ви трябват финансови средства

Всеки има вещи, които дълго време стоят у дома непотребни. Това може да са маса, книги, инструменти, дрехи, обувки, музикални инструменти и други. Проверете у дома за подходящи запазени вещи, които не ползвате. Дори можете временно да превърнете гаража си в антикварен магазин, докато съберете необходимите парични средства. Разбира се, можете да обявите стоките си онлайн и да ги пращате на желаещите купувачи.

Като краен вариант може да се прибегне дори до продажба на нещо по-ценно – имот, автомобил или дялово участие в бизнес.

Плюсът на този вариант като цяло е, че по този начин не се налага да молите никого за помощ и имате възможност да запазите пълна дискретност относно личните си финансови дела. Като минус тук не можем да не посочим това, че се лишавате от важен актив, който може да ви донесе средства в бъдеще. Още по-голям минус е това, че бихте продали нещо ценно на цена, много по-ниска от реалната й стойност. Това е лошото на спешните ситуации – те ни притискат и не ни дават възможност да намерим по-изгоден вариант в намирането на свежи пари.

Вариант №4: Кредитна карта при нужда от парични средства

Плащането с карта е лесно и удобно. Дори и да нямате пари в сметката си, чрез кредитната карта парите идват веднага от банката издател. Те могат да ви свършат добра работа, особено когато извършвате онлайн разплащания. Все пак трябва да имате предвид, че лихвите за този вид кредити не са малки, а се начисляват и такси за обслужване към издателя. Затова по-изгоден вариант би бил да изтеглите заем по кредитен лимит с по-ниски лихвени проценти. Възползвайте се от по-добрата оферта и се придържайте към разумното кредитиране, когато ви трябват спешни пари назаем.

Вариант №5: Заложна къща

Дайте на заложна къща вашите непотребни вещи. Това е друг сигурен метод за бързо сдобиване с необходимите парични средства. За целта е необходимо да имате налични вещи, които представляват интерес за заложните къщи и да сте съгласни да получите само част от стойността им. Това със сигурност не е най-евтиният начин за получаване на кредит, тъй като тук се изисква висок лихвен процент.

Какво бихте могли да заложите:

  • Злато
  • Антикварни стоки
  • Сребърни прибори
  • Инструменти
  • Телефони, таблети и друга електроника в дома и офиса
  • Документи за собственост
  • Движимо имущество

Залагането на вещи ви предоставя незабавен паричен дълг, равняващ се само на част от стойността на заложената вещ. След като се сдобиете отново с парични средства, побързайте да погасите вашите задължения, за да откупите обратно залога. В противен случай той става собственост на заложната къща.

Вариант №6: Отдаване на жилище под наем

Имате ли място за живеене, в което бихте могли да настаните някой непознат? Тази опция ще ви даде постоянен ежемесечен доход. От тази възможност може да се възползва не само човек, който притежава празен имот или свободна стая в жилището си. Под наем би могъл да се отдаде и гараж, но обикновено за доста по-ниска цена.

Да се намери квартирант не е особено трудна задача. Обикновено трудности създава откриването на подходящия човек. И то най-вече от гледна точка на това дали неговите навици и качества на характера ще ви допаднат или не. Затова не бива да подценявате избора между кандидатите за вашата квартира. Приходите от наемател могат доста да облекчат финансите ви. Но все пак често вследствие на използването на имота възниква нуждата от ремонт, който трябва да предвидите като разход за амортизация.

Човек, седнал върху голяма касичка-прасе, който има нужда от парични средства

Всички предложени тук варианти за получаването на парични средства имат своите предимства и недостатъци. Внимателно обмислете кой от вариантите е най-изгоден за вас. И го реализирайте след разумно планиране. Бихте могли да използвате и комбинация от два или повече метода, за да излезете от моментното затруднено финансово положение, стига да сте сигурни, че получените впоследствие средства ще ви стигнат да се издължите за всички взети пари назаем. В противен случай можете да изпаднете в дългове и в още по-затруднено положение от това, в което се намирате в момента.

Теглене на кредит

Въпреки че има 6 алтернативи на тегленето на кредит при спешна нужда от пари, е възможно никоя от тях да не ви устройва. И тогава все пак ще се наложи да прибегнете до опцията теглене на кредит. Затова нека се спрем по-подробно и на нея.

Тегленето на кредит за погасяване на задължения или други финансови проблеми е логичен и често практикуван начин за действие. Разбира се, трябва да бъдете умни при тегленето на кредит от банка, за да не се окажете в още по-големи финансови затруднения. Потребителските кредити имат смисъл, когато ви трябва средно голяма сума пари и имате определена цел. Ако имате стабилни доходи, но просто имате нужда от финансови средства в момента, можете да изтеглите потребителски кредит. Много хора теглят кредити и се справят с тях завидно добре. Да, съществуват лихва, такси и условия, но в крайна сметка всяко едно решение има последствия.

Бърз кредит при нужда от парични средства

Когато имате спешна нужда от пари назаем за неотложни финансови нужди, може да прибегнете до теглене на бързи кредити. Бързите кредити са кредити с различни условия от тези, които предлагат банките. Обикновено са със срок за връщане до 30 дни. Имате дори възможност да получите финансови средства под формата на безлихвен кредит. Това означава, че в рамките на месец ще върнете точно, колкото сте получили, без никакви допълнителни такси и лихви. Това обикновено е предложение на небанковите финансови институции при теглене за първи път от тях.

Освен това, друг плюс на бързите кредити е липсата на всякакви видове такси за одобрение, теглене и прочие. Просто заявявате нуждата от кредит и след 10-15 минути сте готови. Ако трябва да получите парични средства за някакви неотложни нужди или имате леки финансови затруднения, разгледайте предложенията на фирмите за бързи кредити. Всичко става бързо и удобно.

Как можем да избегнем ситуации, в които се налага да теглим кредит?

Ако се настроите така, че да започнете да спестявате, може да избегнете много главоболия. Хубаво е да имате някоя сметка, в която малко по малко да трупате нови и нови парични средства, за да може при възникването на спешна нужда от пари назаем, да не теглите кредит, а да си помогнете сами.

Тук ви представяме два начина за спестяване на пари:

Заделяне на средства

Първият начин е спестяване чрез отделяне на някаква сума пари през определен период от време. Това може да стане в спестовна сметка или пък в прасе-касичка (защо не?). Спестовната сметка е за „сериозни“ спестявания и ще ви помогне психологически, просто защото няма да виждате парите си. И така няма се изкушавате да ги изхарчите. Ако пък си вярвате достатъчно, няма нищо лошо в това да събирате финансови средства в някой шкаф или сейф. За някои хора дори това е по-добре, защото могат да виждат „плодовете“ на труда си.

Спестяване от разходи

Другият вид спестяване е пестене от разходите ви. Може да спестявате от нещо конкретно, например от вреден навик или от храненето навън. Може да спестявате от сметките си, като живеете по-икономично. Може да спестявате, като пазарувате от по-достъпни супермаркети, като купувате по-достъпни продукти, като следите промоциите в магазините. Не подценявайте малките спестявания, защото именно върху тях ще построите своята „империя“ на спестяванията.

Кои ситуации може да се класифицират като такива, които изискват спешно взимане на парични заеми?

Говорейки за спешност, тук няма да посочваме неоснователни причини като покупка на стока, която не е от първа необходимост, екскурзия или освежителен ремонт, който не е решаващ за пребиваването на едно домакинство. Тези ситуации въобще не стоят на дневен ред. Тук ще разгледаме наистина спешни случаи като например:

Лечение

Поради внезапно възникнало заболяване или инцидент често се стига до нужда от парични средства, с които да се покрие лечение в болнично заведение или да се закупят животоспасяващи медикаменти. Тази ситуация съвсем не е каприз и е една от най-основателните причини да се потърси финансова помощ.

Неотложен ремонт

Има ремонти, има и ремонти. Едно е да пребоядисаме стените в дома си или да подменим холната гарнитура, но съвсем друго е, когато падне част от мазилката, спука се тръба от водопроводната инсталация, покривът прокапе или възникне друга ситуация, която влошава или застрашава живота на хората в едно домакинство. В тези случаи нуждата от пари назаем е наистина спешна.

Съживяване на бизнеса

Понякога е нужна малка финансова помощ, за да може един бизнес да потръгне отново. Закупуване на модерно и качествено оборудване, преместване на търговското помещение на по-комуникативно място или покриване на необходимост от специфична система – всичко това може да изправи един западащ бизнес на крака, а финансовата помощ да се окаже изгодна инвестиция.

Финансова грамотност – помощник да не оставаме без финансови средства

Както пише Робърт Кийосаки, който стана известен със своите книги за лични финанси и финансова грамотност, ние просто не сме научени да боравим с пари. Човек трябва да има специално икономическо образование, за да се запознае дори само с основните принципи на парите и как работят те. Ние имаме парични средства, но не знаем как да ги използваме грамотно. Ето защо, за да избегнем финансови проблеми, си струва да инвестираме в това да се запознаем с механизмите на парите. Ако приемете, че парите не са нещо страшно или недостижимо, или пък дори трудно за добиване, както мислят повечето хора, то вие ще сте с много крачки пред всички останали. Парите са ресурс, който както всеки друг ресурс, може да бъде добит и използван. Това не е толкова трудно, колкото сме научени да мислим.

Нуждата от парични средства е преодоляна чрез получаването на такива назаем

Психологическият фактор при липса на парични средства

Може би най-големият бич на задълженията и финансовите проблеми е именно психологическият фактор. Когато хора, които никога не са имали финансови затруднения, се сблъскат с тях, те сякаш се сблъскват с жестоката реалност. Това много лесно може „да разтресе кораба им“ дотолкова, че да не са способни на нищо. Непредвидените разходи - например за високи сметки, за ремонти или за нещо по-сериозно, изискващо допълнителни финансови средства - са най-добрият пример за това.

Има хора, които са ужасени от това да задлъжнеят – независимо дали става дума за задлъжняване пред институция или пред друг човек. Затова е добре да знаете, че финансови затруднения могат да се случат на всекиго, в това число и на вас. Просто го приемете като част от живота. Aко не го направите, за вас то ще представлява нещо страшно, неизвестно и непоправимо, а това не е така.

Получаване на парични средства от Vivus

Ако изпаднете в спешна нужда от финансови средства, имайте предвид, че Vivus е насреща. Можете да получите кредит до заплата със срок за връщане до 30 дни. Ако теглите за първи път, няма да имате никакво оскъпяване. Ще можете да получите сума до 600 лв. и ще трябва да върнете точно, колкото сте взели, в рамките за срока за връщане. Процесът по кандидатстване става онлайн и отнема не повече от 5 минути. Получавате отговор на заявката си до 15 минути. Ако заявката ви е одобрена, парите също получавате до 15 минути на лична банкова сметка или на каса на EasyPay. За самото кандидатстване не е необходимо да доказвате доходи, не са нужни поръчители и спестявате време от ходене по офиси.

Още по темата