Обратно
29.4.2022

Заем само с лична карта

Автор:
Vivus.bg

Заем само с лична карта? В днешно време това е напълно реално и възможно. Много хора са се сблъсквали с нуждата от пари и то точно в най-неподходящия момент. Немалко хора са изправени пред проблеми с посрещането на различни плащания или пък с бъдещо пътуване до мечтана дестинация. Но тогава се появява проблемът с парите. В единия случай комуналният доставчик може да ви изненада неприятно с неочаквано висока сметка. В другия – все да не успявате да заделите пари за екскурзия до Париж. Именно тук е мястото на бързите заеми, отпускани от банкови и небанкови организации. Тяхната главна цел е именно запълването на моментната липса на средства. Много често се дават пари на заем срещу лична карта – да, срещу предоставяне на данни единствено и само от личната карта. Какви са особеностите на този вид финансови продукти, важните моменти и нещата, на които задължително да се обърне внимание?

Какво значи онлайн теглене на заем само с лична карта и какви са неговите предимства?

В последно време, опитвайки се да разширят предлаганите услуги и да привлекат повече потребители, много банкови институции също започнаха да предлагат опции за взимане на заем срещу лична карта. Голяма част от потребителите възприемат банките като компании, отпускащи заеми на много висока стойност за дълъг период от време – ипотечни или жилищни например. Някои банки обаче, подобно на компаниите за бързи кредити, предлагат и онлайн теглене на заем само с лична карта. Наличието на документ за самоличност е задължително при онлайн заявяване на заем. При заемите само с лична карта това е напълно достатъчно. Следващата стъпка е потвърждение на кандидатурата и изчакване на отговора от институцията.

Взимането на бърз кредит само срещу лична карта обикновено не е обвързано с предоставянето на допълнителни документи като например удостоверения от работодателя за доказване на доход.

Този тип заем е много удобен за клиентите, тъй като единственият залог, който се изисква, е наличието на определени условия като например навършени 18 или 19 години и добра кредитна история в Централния кредитен регистър. В случай че отговаряте на условията за кандидатстване и бъдете одобрени за онлайн кредитиране, би следвало да имате на разположение цялата сума в кратък срок след това.

Освен бързото кандидатстване и получаване на желаната сума, взимането на заем само с лична карта крие много други предимства. При него вие сами определяте вноските си и методите за погасяване, като обикновено нямате нужда от обезпечение или трудов договор. Всички условия за кандидатстване са напълно прозрачни, така че клиентът да прецени точно каква ще бъде дължимата сума, на колко вноски ще бъде разделена и за какъв период от време ще бъде погасявана.

Защо от улеснената процедура по получаване на заем само с лична карта печелят и кредитор и клиент?

На практика липсата на изискване за предоставяне на куп документи прави услугата максимално достъпна за широк кръг потребители, което носи финансови печалби на съответните компании. От друга страна, клиентите също са много доволни, защото могат бързо да усвоят средствата, които са им спешно необходими.

Взимането на заем от фирма за бързи кредити е и отлична алтернатива на заложните къщи например. Заложните къщи са едно от решенията да получите бързо паричен заем без излишни въпроси и формалности. Заложните къщи не изискват документ, доказващ постоянен доход и бизнес план, който да посочва за какво ще бъдат похарчени парите. А това се харесва на масовия потребител. Това, което прави заложните къщи неподходящ кредитор обаче, е, че предагат много малка част от реалната стойност на заложените вещи. Именно затова компаниите, отпускащи краткосрочни заеми, са отлична алтернатива на заложните къщи. Фирмите за бързи кредити само срещу лична карта предлагат същите изисквания за удостоверяване на самоличност, но в същото време осигуряват максимална прозрачност на условията. Така клиентът може да прецени точно как да погаси задължението си.

Взимане на заем само с лична карта

Къде може да се кандидатства за заем само с лична карта?

Кредитиране срещу лична карта е услуга, която се предлага от банкови и небанкови финансови институции. Формите за кандидатстване за пари на заем само с лична карта се намират в уеб сайтовете на всяка една компания, която ги предлага. Присъстват както в платформите на фирмите за бързо кредитиране, така и на банките. Когато се кандидатства за такъв заем, е задължително да се проверят няколко основни неща:

Необходимо ли е посещение в офис на фирмата, за да се подпишат документите?

Очертава се една основна разлика при тегленето на заем само с лична карта от компания за бързи кредити и от банка. При първите процедурата е изключително улеснена и всичко става за минути в онлайн среда. Не е необходимо физическо присъствие. Става дори без да се местите от собствения си удобен диван. При банковите заеми е възможно да се наложи да се отиде в клон на банката и там да се направи заявката. Все пак обаче с оглед цялостната дигитализация особено след настъпването на пандемията тези практики за посещение на офис намаляват все повече и повече.

Какви са условията за кандидатстване и присъстват ли те на платформите на сайтовете?

При кандидатстване за пари на заем срещу лична карта условията могат да се различават спрямо институцията. Фирмите за онлайн кредити срещу лична карта обикновено имат на разположение в сайта си всички условия за кандидатстване, теглене и погасяване на взетите суми. При банките тегленето на бърз заем само с лична карта е възможно да е обвързано с посещение на клон на банката. Съответно там можете да се запознаете с всички условия. Ако няма изискване за посещение на офис, то следва условията да са налични онлайн.

Нужен ли е трудов договор при взимане на заем само с лична карта?

Получаването на кредит срещу лична карта без трудов договор отново зависи от кредитора. В повечето случаи не е възможно, но все пак се случва да не е нужно клиентът да работи на трудов договор. Желателно е обаче все пак да има някакви приходи – пенсия, социални плащания, доходи от наеми, работа по граждански договор, доходи от работа на свободна професия.

Какви са минималната и максималната сума на заеми срещу лична карта?

Сумите са различни в зависимост от конкретната компания и нейната лична политика. Може да се каже, че е възможно да варира от 50 лв. до 4000 лв.

Каква е лихвата?

Ето тук може да се получи разлика при различните институции. Фирмите за бързи кредити обикновено имат стандартни промоции като липса на лихва за първи заем например, като към това се добавят и често почти еднакви лихвени проценти и годишен процент на разходите (ГПР). Все пак точните стойност не могат да се кажат със сигурност. Самите проценти могат да се видят в сайта на всяка една институция поотделно.

При банков заем само срещу лична карта лихвата може да се променя според индивидуалната кредитна оценка на всеки един потребител.

Важно е да се знае, че според последните изисквания на българското законодателство, приети през 2014 г., общата сума на годишния процент разходи не може да надхвърля 50%.

В какъв срок ще знаете дали сте одобрени за бърз кредит срещу лична карта?

Това също зависи от самата институция. При фирмите за бързи заеми обикновено срокът за получаване на отоговор при заявка за заем само с лична карта е до 15 минути. При банките може да отнеме повече време.

Какво време е необходимо, за да се получат парите след одобрение на заявката?

Периодът зависи от това каква система за превод се използва и с кои банки работи дадената институция. Добре е да се провери и да се знае дали сумата ще дойде до 10-15 минути или по-бавно. Ако финансовата институция работи с банката, в която е банковата ви сметка, можете да очаквате парите до минути. Ако изберете да ги получите на каса на EasyPay, също ще разполагате с тях до минути. Ако обаче компанията не разполага със сметка в банката, в която вие имате банкова сметка, то парите най-вероятно ще бъдат получени след около два часа.

Какви са сроковете и начините на погасяване на заем само с лична карта?

В зависимост от типа на заема варира и периодът на връщане. Има заеми, които се отпускат с много кратък срок на връщане. Този тип заеми е известен като заем до заплата, защото падежът на плащане е до 30 дни. По-високите суми се изплащат за по-продължителен период, като той може да достигне и до 24 месеца. Вноските за изплащане обикновено са фиксирани и тяхната стойност би следвало да е известна още при усвояване на средствата. Още при сключване на договора става ясен начинът на плащане на вноската/вноските, точните дати, дали има оскъпяване и какво е то.

Самите плащания могат да се правят както на каси на EasyPay, така и по банков път или чрез Cashterminal.

За заем с лична карта не е необходимо предоставяне на друга информация

Някои недостатъци на кредитирането срещу лична карта

Получаването на бързи кредити срещу лична карта има и някои недостатъци, които трябва да споменем:

  • Понякога оскъпяването може да е по-голямо. Затова винаги трябва внимателно да проверявате условията, които са заложени в договорите.
  • Подходящи са за по-малки суми. Ако имате нужда от голяма сума пари, по-добрият вариант е банкова институция.
  • Възможно е да съществуват скрити такси и комисионни. Когато взимате бърз кредит, трябва много внимателно да проследите къде и какви такси се дължат, ако има допълнителни такива.

Съветът ни е винаги, преди да кандидатствате за кредит само срещу лична карта, първо да проучите кредитора. Осведомете се за всички негови условия. Проучете различните опции за взимане и връщане. Разберете дали в някакъв момент не се появява някоя неочаквана такса. И чак след като сте наясно с всичко, пуснете своята заявка.

Пари на заем срещу лична карта от Vivus

Vivus също дава възможност за изтегляне на заем само с лична карта. Условията за тези заеми могат да бъдат намерени по всяко време на уеб страницата ни. Същевременно кол центърът е на разположение 7 дни в седмицата и 365 дни в годината, за да отговори на всеки един клиентски въпрос.

С помощта на удобен кредитен калкулатор на началната страница пък сами можете да видите каква би била сумата за връщане в зависимост от параметрите, които сте избрали.

Първият кредит е без лихви и такси. Това означава, че връщате, колкото сте получили, за срок, който сами сте избрали. Този първи кредит може да е за суми между 50 и 600 лв., а срокът за погасяване – между 5 и 30 дни.

За следващи заеми можете да кандидатствате за суми до 1500 лв. Срокът отново е от 5 до 30 дни. Важно е да се отбележи, че при следващи кредити вече има оскъпяване на дължимата сума.

Още по темата