Обратно
26.10.2016

Защита на потребителите при небанковите кредитни компании

Автор:
Vivus.bg

Небанковите кредитни институции са дружества, отпускащи пари на заем, които не са банки. Те са финансови институции и извършват част от задълженията на банките. Процедурите, през които преминават кандидатите, са в пъти по-опростени, като не се изискват редица документи, трудови договори, лица, посочени като гаранти, банкови извлечения и други допълнения, които да утежнят още повече положението им. Преди да пристъпите към този вид помощ или подкрепа, то ние ви съветваме да се запознаете подробно с правата и защитата на потребителите при небанковите кредитни компании.

Как да избегнем проблемите? Информирайте се подробно за правата си на потребител

Напоследък все по – често се превръщаме в свидетели на случаи, в които човек е изтеглил 2 000 хиляди лева, а връща 20 000 в замяна. Ето защо, ако не желаете да попадате в капана на лъжливите уговорки, скрити условия и такси, то вие сте хората, които да се запознаят предварително с правата си или да изисквате повече информация от конкретното кредитно дружество. Без значение от това човек колко внимание отдава на тези изключително важни подробности, то нищо не е в състояние да оправдае кредитните дружества, които поставят такси и лихви в пъти по-високи от отпуснатите суми.

Ако все пак сте се запознали с правата си на потребител и изпитвате неотложна нужда от конкретната сума пари, то бързите заеми са решение за вас. Тегленето на пари на заем от небанкови институции е допустимо тогава, когато случаят е наистина належащ и е въпрос на часове да получите конкретната сума. Голяма част от кредитоискателите се възползват от бързите кредити с цел вземане на средства, които да вложат в екскурзия, пътуване, покупка на климатик, ремонт на къщата и какво ли не още. Неразумно и безотговорно е да теглите пари, чиито лихви са изключително високи, само защото не се съгласявате, че можете да почакате или изобщо да се откажете от разхода.

Ако все пак сте достигнали до крайното заключение, че парите са ви наистина спешни и трябва час по-скоро да финализирате въпросната онлайн заявка, то ние ви препоръчваме да се вслушате в нашия съвет. Дори няколкото часа, с които разполагате, бихте могли да инвестирате в извършване на бързо проучване за няколко отделни кредитни компании и да установите коя от тях ви предлага в действителност по-ниски лихви или в случай, че закъснеете с вноската, с колко би ви се оскъпила тя. Това са важни детайли, които в никакъв случай не бива да пренебрегвате, когато пристъпвате към възползване от услугата бързи кредити.

Какво да направите след като сте проучили ситуацията

След като сте извършили своето предварително проучване, то бихте могли да разпитвате часове наред служителите за неща, представляващи важност за вас. Уверете се, че още преди да подпишете договора съответната компания ще прояви съображение с вашите желания, в противен случай не можете да бъдете сигурни че в бъдеще кредиторът няма да се опита да ви ощети.Имате право да получите писмен договор, независимо от това, че кандидатствате от разстояние или казано по друг начин „онлайн“. Всеки един от вас, който реши да се възползва от услугите на бързите кредити, е редно да държи договор в ръката си. Едва тогава ще се чувствате достатъчно запознати и сигурни в правата си. Ако попаднете в капана на небанковите кредитни компании, то вашият адвокат навярно ще опресни всичките ви знания и ще ви съдейства за разрешаване на проблемите. Бъдете внимателни и теглете разумно пари от тези финансови институции. Възползвайте се от тях единствено тогава, когато нуждите ви не търпят отлагане.

Още по темата