Обратно
12.8.2020

Трябват ми пари

Автор:
Vivus.bg

Вероятно щом сте отвори ли тази статия, си казвате: “Трябват ми пари, за да закупя този уред на промоционална цена“ или „Трябват ми пари спешно, за да проведа успешно този бизнес проект“, „да мина през това лечение“ или „да осъществя това важно за мен пътуване”. Преди обаче да поискате пари назаем, трябва добре да прецените дали ситуацията е толкова наложителна и спешна или можете да почакате до заплата или до получаване на необходимия доход, за да си позволите този разход.

И все пак, ако наистина се нуждаете от спешни пари, къде може да ги потърсите? Ако се обадите на свой приятел или роднина, който да ви даде необходимата сума назаем, това е почти сигурен начин да си развалите добрите взаимоотношения. Когато се намесят пари, отношенията започват да се обтягат и се прокрадват съмнения и подозрения, особено ако не успеете да спазите обещанието си и да ги върнете навреме. Това е и причината много хора да предпочитат да теглят кредит, отколкото да искат пари назаем от познати. Тук ще се спрем на три начина как да се сдобиете с пари назаем.

Трябват ми пари?! – Опция 1: Теглене на бърз кредит

Ако сме в ситуация, когато ни трябват спешни пари и няма към кого да се обърнем за помощ, единственият начин все пак да получим до 1000 лева, до 2000 лева или нужната ни като цяло сума в рамките на деня е чрез тегленето на бързи кредити. Такъв заем обикновено има кратък срок за погасяване, който варира от 5 дни до 3 месеца. Много хора предпочитат да изтеглят бърз заем, който да възстановят от заплатата си, отколкото да теглят дългосрочни кредити от банката, които да изплащат с години.

Друго удобство при този кредит е улеснената процедура по одобрение и бързото отпускане на този заем. Ако сте в „трябват ми пари“ положение и се чудите каква опция да изберете – в банкова институция такъв процес може да трае със седмици, докато в кредитна институция проучването става моментално и можете да получите необходимата сума в рамките на 30 минути. И все пак лесното одобряване при тегленето на бързи пари не означава, че можете да просрочвате плащанията си. Всъщност всеки просрочен ден води до налагането на наказателни лихви. А това прави изплащането на такъв кредит по-трудно. Затова решението да кандидатствате за кредит трябва да се вземе обмислено и разумно, ако действително ситуацията, в която се намирате, го налага и в никакъв случай заради моментна прищявка.

Трябват ми пари? Какви са условията за получаване на бързи пари?

Както вече споменахме, процедурата по отпускане на бърз кредит е изключително улеснена. Днес дори не е необходимо да се разхождате до офиса на кредитора, за да изтеглите кредит. Всеки кредитор има онлайн платформа, която ви предоставя кредитен калкулатор, който изчислява сумата, която трябва да върнете в зависимост от изтеглената сума и периода, за който предпочитате да я върнете. Кандидатстването може да се осъществи изцяло онлайн. Необходимо е единствено да попълните формуляра за отпускане на кредит и да представите документ за легитимиране. Решението на „трябват ми пари“ проблема реално може да бъде намерено доста бързо.

И все пак какви са условията, за да изтеглите бърз кредит?

Необходимо е да имате пълнолетие, а при някои компании трябва да сте навършили 21 години. В повечето случаи горното ограничение на възрастта е навлизането в пенсионна възраст – тоест 65 години. Предимство е поддържането на добро кредитно досие, което означава, че лоялно сте връщали предишните си заеми. Това буди доверие в кредитора да ви отпусне и този заем.

Имате ли шанс да получите одобрение, ако сте с лошо кредитно досие?

Кредиторът, при който кандидатствате за заем, при всички случаи ще провери вашето кредитно досие. Няма как да го укриете. И все пак имате шанс да получите бърз кредит, ако имате пропуски или забавяния при предишни изплащания на кредити. Някои кредитори се съгласяват да отпуснат бърз кредит при лошо кредитно минало. Заради високия кредитен риск, който поемат обаче, го правят на по-неизгодни за клиента условия. Ако сте попаднали в ситуация, в която спешно ви трябват пари, можете да се възползвате от тази възможност, а навременното връщане на парите ви дава шанса да подобрите своя кредитен рейтинг и след време да получавате по-изгодни оферти за кредити.

Трябват ми пари?! – Опция 2: Теглене на кредит от банка

Разбира се, вариантът да изтеглите кредит от банка остава, ако ви устройват условията, които банките предлагат и ако имате добра кредитна история. Банковите заеми са най-сигурни и гарантирани. Обикновено отпусканите суми са по-големи в сравнение с кредитите от небанкови институции и съответно срокът на изплащането им е по-дълъг. Техните лихви са на по-ниска цена.

Това са плюсовете при тегленето на кредити от банки, само че процедурата по кандидатстване и одобрение за такъв кредит е бавна и тромава. Ще са ви необходими цял куп документи, с които да докажете наличието на доходи и възможността да погасите всички задължения, наличие на поръчители и ще се наложи да се въоръжите с търпение заради голямо чакане по офиси, докато тече периодът на проучване на кандидата за кредит. Това означава, че с тази опция няма как да получите спешни пари, ако сте в ситуация „трябват ми пари сега“, но ако те не са ви необходими веднага, можете да се възползвате от нея.

Трябват ми пари?! – Опция 3: Искане на заем от частно лице

При тегленето на заем от частно лице съществуват рискове за неправомерна употреба на вашите лични данни. Не взимайте заем от лице, което не работи в офис, няма официален сайт или телефон и не е лицензирано да извършва такива дейности. Ако си мислете „трябват ми пари и ще взема, откъдето мога“, помислите отново и не бързайте. Когато подписвате договор, проверете няколко пъти за скрити клаузи като такива, написани с дребен шрифт, които могат да ви костват допълнителни разходи. Предварително се осведомете подробно за погасителния план, по какъв начин ще погасявате заема, за какъв период и каква е общата стойност на погасителните вноски.

Съветът на експертите е сключването на такъв договор за заем да се осъществи в присъствието на адвокат. Той можеда провери всички правни клаузи и да не допусне да бъдете подведени. Всяка погрешна стъпка при тегленето на заем от частно лице може да утежни още повече финансовото ви положение.

Още по темата