Обратно
21.3.2022

Какво означава изгоден бърз кредит в България?

Автор:
Vivus.bg

Понякога времето просто не е на наша страна и обича да ни притиска. Редовно това притискане е свързано с неотложни разходи. Същевременно животът обикновено не чака касичката ни за спешни случаи да се напълни. Всичко това често води до спешна нужда от пари веднага. А за покриване на тази нужда може да се случи да няма на кого да разчитаме и да трябва да прибегнем до теглене на бърз кредит. Как обаче да намерим изгоден бърз кредит и кое точно би го класифицирало като такъв? Ще разберете това в следващите редове.

Съществува ли наистина нещо такова като изгоден бърз кредит?

Всеки може да се сблъска със ситуация, в която да се налага да вземе пари на заем. Може да се появи спешна нужда от пари, за да се плати по-скъпа месечна сметка за комунални услуги особено през зимния сезон, или пък за да се погрижите за спешно възникнал случай без значение от естеството му. В такива ситуации заемането на потребителски кредит от банката не е опция, тъй като процесът обикновено е по-дълъг, по-тромав и изисква повече документи. А на вас парите ви трябват възможно най-скоро - още на деня.

За щастие, при такива обстоятелства може да се кандидатства за някой изгоден бърз кредит. Да, на пръв поглед това понятие звучи доста нереалистично и съмнително заради лошия имидж, който сферата на кредитите има. Реално обаче на кредитния пазар наистина могат да бъдат намерени изгодни предложения, които да задоволят нуждите на кредитополучателя срещу невисоко оскъпяване и дори липса на такова. Но за това – малко по-надолу.

Защо е наречен бърз кредит?

Нека започнем с наименованието на тези заеми – бързи. Както подсказва то, тези заеми могат да бъдат отпуснати за кратък период от време. Някои кредитори ще одобрят заема за по-малко от 24 часа, а най-бързите - в рамките на минути. Докато изпиете следобедното си кафе, вече ще знаете дали сте одобрени, а парите ви ще са преведени към вас след броени минути. Важно е целият процес да е лесен, удобен, бърз и да не ви затруднява. Това са краткосрочни лични заеми до заплата, обикновено взети без обезпечение, които могат да се използват за покриване на широк спектър от лични разходи с неочакван характер. Едно от най-големите предимства на бързите кредити е, че те могат да се използват за посрещане на внезапни нужди за допълнителни пари преди датата на заплатата.

Друга основна характеристика в понятието „бърз кредит“ е това, че те са с кратък срок на връщане. Обикновено този срок е до 30 дни. Оттам идва и друго наименование, с което те са известни – кредити до заплата.

Как да намерите изгоден бърз кредит?

За намирането на изгоден бърз кредит и подходящ кредитор от решаващо значение е търсенето. Никога не бързайте да се доверите на първия кредитор, който ви попадне. Винаги сравнявайте предложенията на няколко компании, като правите обстойни проверки на условията им. В днешно време има изключително голям избор от фирми за бързи кредити на българския пазар. Как обаче да разберете коя предлага изгодни кредити при добри условия? Нека разгледаме няколко важни фактора, които ще ви помогнат бързо и лесно да вземете правилното решение.

Един изгоден бърз кредит се предлага с лесно кандидатстване онлайн и без нужда от излишни документи

Както вече споменахме по-горе, основно предимство на бързите кредити е времето, за което се отпускат. То трябва да е кратко. Колкото се може по-кратко. А опцията за кандидатстване онлайн осигурява ускоряване на процеса. Пести се време. Пестят се нерви от висене по опашки. Пестят се и средства за придвижване до физически офис и връщане обратно. Още оттук кредитът започва да се превръща в изгоден. Именно затова вече по-голяма част от кредиторите предлагат онлайн попълване на заявката за кредит от началото до края, без изобщо да се напуска уюта на собствения дом. Имате възможност да кандидатствате за своя заем от всяко устройство с достъп до Интернет. Попълването на формуляра отнема минути. При одобрение получавате парите си също до минути по лична банкова сметка или на каса на EasyPay. Обикновено не са необходими поръчители или гаранти, нито обезпечение за кредита.

За да установите лесно дали разглеждате изгоден бърз кредит, то на сайта трябва да има кредитен калкулатор

Преди години процесът на търсене на изгодни потребителски кредити отнемаше дни, дори седмици. Изискваха се документи, след което се изчисляваха лихви и условия на ръка, след което можеше да се изискат нови документи. Чак тогава можеше да се предложи договор за заем. И ако този договор се окажеше изгоден, целият процес за потребителя започваше отначало.

Днес, благодарение на онлайн калкулаторите, в сайтовете на финансовите институции може лесно да се прецени дали даден кредит наистина е изгоден или не. Нужно е просто да се изберат желаната сума и периодът за връщане и след това информацията за оскъпяването би следвало да се визуализирана веднага. Разбира се, при различните кредитори калкулаторите работят по различен начин – при едни е нужно първо да се регистрирате, а при други можете просто да отворите сайта и да проверите абсолютно всички условия. Толкова по-лесно е да вземете решение и да откриете изгоден бърз кредит, когато имате бърз достъп до всичко необходимо, нали!?

Ясни условия

Прозрачните условия са друг важен фактор, който играе решаваща роля при избора на кредитор. Винаги трябва да проверявате всеки един детайл. Дори на пръв поглед предложението да изглежда като за изгоден кредит, то истината може да се окаже друга. Ако имате въпроси, чиито отговори не можете да намерите нито в сайта на компанията, нито при запитване по чат, имейл или по телефон, то едва ли този кредит ще се окаже изгоден накрая.

Неща, на които е добре да обърнете внимание, са таксите, лихвените проценти, сроковете и начините за връщане. Ще знаете, че сте попаднали на изгоден бърз кредит, ако всички тези неща са ясно посочени, още дори преди да кандидатствате. Прочетете внимателно условията, за да сте наясно какво можете да очаквате и в случай на евентуална невъзможност да платите навреме задължението си.

Гъвкавост на връщането

Може ли да бъде наречен изгоден бърз кредит един заем, който може да бъде върнат по различни начини - чрез банков трансфер, чрез плащане на каса на EasyPay и чрез плащане през Cashterminal? Отговорът е да. За някои хора може да е по-удобно да използват онлайн банкиране и да платят чрез него. За други може да е по-удобно да отидат и да платят чрез EasyPay или Cashterminal. Всяка от опциите предполага, че ще е нужно да се заплати някаква такса за превода, която ще е различна. Съответно човек има възможност да прецени коя би му била най-изгодната и така да направи и заема си по-изгоден.

Гъвкавостта може да бъде разгледана и от друга гледна точка – точен момент на плащането. Както беше споменато по-рано, срокът за връщане на тези заеми обикновено е до 30 дни. В зависимост от кредитодателя изплащането на задължението може да стане с една вноска в края на този срок. Може и да стане с няколко вноски в рамките на срока. Важно е да е удобно за потребителя. Овен това обаче може да има ситуация, в която по някаква причина клиентът да не може да си погаси кредита. Някои кредитори проявяват гъвкавост, давайки възможност на потребителите да удължат срока си за връщане, като заплатят определена такса за това. Така те си „купуват“ време (допълнителен срок), през което да могат вече напълно да погасят задължението си.

Безлихвен първи кредит

Говорейки за изгоден бърз кредит, не можем да пропуснем да споменем и нещото, което носи най-голяма полза за потребителите, а именно безлихвените кредити. Това са кредити, които нямат никакво оскъпяване за периода на ползване. Нямат лихви, нямат такси, не се заплаща нищо допълнително, а в рамките на избрания срок се връща само сумата, която е била получена. Да, това е абсолютно валидна оферта, която се предлага често на пазара. Трябва да се знае обаче, че обикновено важи единствено за първия изтеглен кредит от дадената компания. Тоест получавате безлихвен първи кредит, връщате го без никакво оскъпяване и ако искате да изтеглите втори и следващи заеми, те вече ще бъдат с надценка. Въпреки че от дадена компания такъв безлихвен заем може да се вземе само веднъж, то предложението все пак си заслужава.

Още по темата