Обратно
30.8.2020

Защо семейството е най-важното нещо?

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Докато сме млади, не се замисляме за това, но с годините повечето хора стигат до един и същи извод – най-важното нещо е семейството! То е онова място, където човек се чувства в безопасност и може да се презареди за предстоящите или вече случващите се трудности в живота му. Именно семейството дава опората и силата, но също така и мотивацията за преборването на всички неприятности.

Уют в семейството

Семеен уют – дори изразът да е станал клиширан, той си остава истина. Сред семейството всичко е по-спокойно, по-приятно. Храната, която се готви в родния дом, винаги е най-вкусна. Усмивките на хората са винаги най-милите. Семейството носи топлина и безопасност, атмосфера на задружност и любов. Всичко това може да се обедини с думата уют.

Семейството – смисъл на живота

Истината е, че човек лесно може да се изгуби в живота и да се самозалъгва относно смисъла на живота. Не парите, богатствата, имотите и материалните блага дават смисъл на човек да продължава напред. Все пак, след като човек приключи своя път, тези неща стават безсмислени. Именно семейството дава онзи липсващ смисъл, който хората търсят в живота.

Кръговратът на семейството

Дори един ден родителите да ги няма, те продължават да живеят чрез своите деца. Децата продължават не просто гените, но и паметта на своите родители. Това е важен философски и религиозен принцип, който хората са тачели през цялата история на човечеството.

Семейната любов е наистина сляпа

Независимо с какви любовни неуспехи човек се сблъсква, неговото семейство ще го обича винаги. Това е изключително утешаващо и приятно чувство. Човек знае, че на света винаги ще има хора, които го обичат, независимо какво се случва. Всеки си мечтае да бъде обичан – ето защо семейната любов е толкова важна.

Празниците

Семейството придава съвсем друго усещане на празниците. Това са традиции, които всеки тачи и очаква с нетърпение всяка година. Семейството се готви за празниците трескаво и с голямо вълнение. Коледа, Нова Година, Великден, имени дни, рождени дни – всички те биха били съвсем други без семейството. Традициите крепят семейството и го правят още по-сплотено.

Подкрепа

Семейството е освен всичко друго и подкрепа от практична гледна точка. Не е лесно да си сам в живота, сам да гониш трудностите, сам да се утешаваш. Семейството може да бъде безценна помощ, когато човек има нужда от морална, финансова или друга подкрепа. Докато едно дете расте, то може да разчита на родителите си, а когато порасне, родителите винаги ще бъдат насреща. Това, разбира се, не трябва да се превръща в обичайната практика, но е важно да съществува възможността за помощ.

Добър пример

Здравото и сплотено семейство служи като добър пример за децата в това семейство. Те ще се ръководят по моралните принципи и устоите на семейството занапред в живота. Когато дойде време да направят собствени семейства, децата от такива семейства ще имат добър пример, по който да градят. Освен това семейството учи децата на основните закони на човешкото общуване – как да се държим с другите, какво може да правим и какво не бива да правим. Липсата на такъв пример често води до обратния ефект.

Най-здравата единица в обществото

Това е именно семейството. За по-голямата част от хората по света именно семейството е най-надеждната, най-добрата и най-силната институция, на която винаги може да се разчита. Извън нея винаги има засечки, проблеми и несъвършенства. Но семейството работи и е нещо, което дава увереност на неговите членове. Освен това семейството има и практичната задача да продължи размножаването на народа. Тази идея остава все по на заден план, но това не променя факта, колко е важна тя. За да функционира, което и да е общество, в него трябва да има хора, които да го развиват и придвижват напред. Ето защо трябва да има и деца, които да заменят сегашното поколение. Това е естественият процес на човешкия род.

Семейството е целият ви живот

Още от самото раждане човек е обгрижван от своите родители. След това той расте, заобиколен от своето семейство, което продължава да се грижи за него, да му помага, да го насочва в първите му стъпки в живота. Училище, университет, работа, любов – всичко това е съпроводено от семейството. На практика почти нямаме спомени, които да не са свързани със семейството, а това говори много. Всичко, което някога ви се е случвало, е благодарение на вашето семейството. Благодарение на него сте се появили на този свят и благодарение на него водите живота, който водите. Много хора дължат изключително много на семейството си – работата си, дома си, имуществото си.

Гаранция за добро бъдеще

Доказано е, че деца, които се отгледани в здрави семейства с двама родители, имат много по-голям шанс да бъдат успешни в живота. Това се дължи на всички изброени досега фактори – добрият пример за семейни отношения, помощта, подкрепата, безопасността, домът и уютът. И обратното – деца, които са отгледани в семейства с един родител, имат много по-голям шанс да изпитват депресия, да прибягват до вредни навици или престъпност.

Построяването на семейство учи

Когато двама млади се влюбват, за тях светът изглежда идеален и всичко върви прекрасно. Много двойки решават, че са готови да създадат семейство и смело и стабилно правят следващите важни крачки – брак, деца, дом. Тогава обаче те за първи път се сблъскват със съвсем банални битови проблеми, които подлагат на изпитание тяхната любов. На този етап трябва да изградят и затвърдят всички останали съставни части на здравото семейство – доверие, грижа един за друг, доброто, лоялност, търпение. Съветите на „старото“ семейство обикновено дори могат да предизвикат още повече проблеми. Ето защо самостоятелният път е толкова полезен и важен за младото ново семейство.

Още по темата