Обратно
15.5.2018

7 начина за защита на личните данни в интернет

Автор:
Vivus.bg

Интернет създаде революция в начина, по който общуваме, работим, пазаруваме и се забавляваме. Все пак той си има и своите недостатъци. Почти половината от световното население ползва интернет. За някои обаче ползването на интернет е за сметка на личната неприкосновеност, тъй като съществува реален риск от престъпници, които търсят начини да докопат и използват личните Ви данни. В редица фирми, съхраняващи чувствителна информация, се е случвало да има посегателство върху данните. Милиони потребителски имена, пароли или номера на кредитни карти са били открадвани, продавани или споделяни в мрежата. Като физическо лице не можете да направите кой знае какво, за да спрете действието на хакерите в сайтовете и компаниите, в които сте регистрирани и използвате. Все пак съществуват начини за защита на личните данни в онлайн пространството.

Колко хора по света използват интернет?

Данните в следващите диаграми са взети от Internet World Stat и показват цифрите към 31 декември 2017 г.

  • Съотношение на населението на конкретните населени места към използващите интернет потребители в тях
Диаграма на съотношението на хората, ползващи интернет в Европа

Диаграма на съотношението на хората, ползващи интернет в Азия

Диаграма на съотношението на хората, ползващи интернет в Африка

Диаграма на съотношението на хората, ползващи интернет в Северна Америка

Диаграма на съотношението на хората, ползващи интернет в Латинска Америка/Карибите

Диаграма на съотношението на хората, ползващи интернет в Близкия Изток

Диаграма на съотношението на хората, ползващи интернет в Океания и Австралия

  • Процент на населението, използващо интернет в световен мащаб
Диаграма на процент на населението, използващо интернет в световен мащаб

Защита на личните данни в интернет – защо е важна?

Кражбата на лични данни е най-голямата заплаха в дигиталната ера. Ако Вашите пароли, потребителски имена, банкова информация, адрес, ЕГН или други лични данни бъдат откраднати, това може да доведе до неприятни последици върху живота Ви. Цялата информация, която може да се използва за представяне на лице пред органите или частна компания (банка или друго предприятие), може да доведе не само до финансови загуби, но и до правни проблеми. Защитата на Вашите лични данни помага за намаляване на риска от кражба на самоличност. Седем са основните начини за повишаване на Вашата безопасност в мрежата и за защита на личните данни. В тази статия ще разгледаме всеки един от тях.

7 начина за защита на личните данни - инфографика

1. Защитете личните си данни

Множество сайтове, изскачащи реклами и други маркетингови трикове примамват потребителите с обещания за “невероятни предложения”, “изтичащи оферти” и „уникални сделки“. Всичко, което искат в замяна, е да “попълните формуляр” с Вашето име, адрес, електронна поща и/или номер на кредитна карта. Това звучи твърде добре, за да е истина, нали? Точно така. Вие не бихте доверили личните си данни на непознат на улицата, ако той Ви обещае нещо, така че защо да го правите в интернет? Внимавайте с оставянето на данните си в интернет пространството. Правете го само в сигурни сайтове и само когато сте убедени, че всичко е легитимно.

2. Не прекалявайте със споделянето

В последните години по цял свят се наблюдава нов подход към обирите в домовете. Като афиширате в социалните мрежи, че сте далеч от дома си и се хвалите с почивката си, Вие всъщност връчвате покана на крадците. Над 58% от интернет потребителите в света използват социалните мрежи, сред които Facebook остава водещ по популярност. При споделянето на маршрути и дати на полети, хотелски резервации и всичко останало за тези почивни дни, не забравяйте да проверите настройките за поверителност на Вашия Facebook профил. По подразбиране те са настроени на “публични”. Това означава, че всеки може да преглежда Вашите публикации, приятели и снимки. Вие обаче можете да ограничите достъпа до различните секции във Вашия Facebook профил до приятели и непознати. Използвайте тази опция.

Изследване на Statistic Brain показва какъв процент от хората някога са имали профил в социална мрежа:

Диаграма на хора, имали профил в различните социални мрежи

Друго тяхно изследване пък показва главните причини за ползването на социални мрежи:

Диаграма на причини за ползване на социалните мрежи

3. Защитете Вашите устройства

Хората по-често използват мобилен телефон, отколкото настолен компютър или лаптоп, за да общуват, играят на игри и посещават социални мрежи. Средното нарастване на ежедневното време, прекарано в интернет с мобилно устройство, е между 10 и 20% годишно. Това означава, че трябва да сте особено внимателни кои сайтове посещавате и да използвате само надеждна връзка. Инсталирайте антивирусен софтуер на всички устройства и редовно ги сканирайте, за да ги предпазите от злонамерен софтуер. Никога не изтегляйте актуализации или файлове от непроверени сайтове и доставчици. Не забравяйте винаги да излизате от профила си във всички приложения, когато не ги ползвате. Това са все начини, при които увеличавате Вашето ниво на защита на личните данни.

4. Ползвайте различна парола за всеки Ваш потребителски профил

Знаем, че работата с всички тези пароли може да излезе извън контрол. Те трябва да бъдат уникални, да са дълги поне 6 знака, да имат поне един специален знак и главна буква и това се повтаря на всеки сайт, в който се регистрирате. Получаваме всички ползи от съвременния живот с цената на парола – мобилно банкиране, плащане на онлайн сметки, търсене на застрахователни оферти. Списъкът може да бъде продължен безкрайно. Естествено е да започнете да използвате паролите, които вече имате и на други места, нали? Но не го правете!

Ако Ви е трудно да следите всички Ваши пароли, можете да изтеглите мениджър за пароли, който гарантира сигурността и съхранението на всичките Ви входове и пароли. Ако използвате обща парола в най-различни сайтове, всичко, което е необходимо, е този сайт да бъде хакнат, за да могат и други да получат достъп до целия Ви онлайн свят. Друго изпитано правило за защита на личните данни онлайн е винаги да се възползвате от проверката в две стъпки, когато тази опция е налична.

Проучване на The Telegraph от началото на 2017 г. показва, кои са 25-те най-често срещани пароли от 10-те милиона пароли, които над 50% от хората реално използват:

  1. 123456
  2. 123456789
  3. qwerty
  4. 12345678
  5. 111111
  6. 1234567890
  7. 1234567
  8. password
  9. 123123
  10. 987654321
  11. qwertyuiop
  12. mynoob
  13. 123321
  14. 666666
  15. 18atcskd2w
  16. 7777777
  17. 1q2w3e4r
  18. 654321
  19. 555555
  20. 3rjs1la7qe
  21. google
  22. 1q2w3e4r5t
  23. 123qwe
  24. zxcvbnm
  25. 1q2w3e

5. Проверете как Вашата банка защитава личните Ви данни

Банките и другите финансови институции редовно актуализират Общите правила и условия, така че може да се осведомявате навреме за тях. Най-големият риск тук за нарушаване на защитата на личните данни се крие в това, че банките разкриват или препродават конкретно разпознаваема информация за клиентите на доставчици или партньори на трети страни, които могат да започнат да Ви „бомбардират“ с оферти за допълнителни услуги. Внимателно прочетете условията на Вашата банка за съхраняване и ползване на лична информация и ако е възможно, се откажете от “оферти за продукти, за да направите банкирането по-лесно и по-удобно”. Освен това винаги изписвайте уебсайта на банката Ви в браузъра, вместо да следвате линк от имейл. Когато вече сте там, проверете отново данните за автентичност и проверка, за да видите дали съвпадат.

6. Внимателно филтрирайте Вашите имейли

Хакерите стават все по-находчиви и измислят нови идеи, за да подмамят потребителите да разкрият потребителските си имена и пароли. Един от любимите им методи е “зарибяването”. Този метод представлява получаване на имейл от банка или доставчик на услуги (като PayPal или компания за комунални услуги), който Ви моли да “последвате този линк и да актуализирате Вашата информация”. Ако кликнете върху него, той ще Ви отведе до достоверно изглеждаща страница, където ще Ви подканят да въведете Вашето потребителско име и парола, за да ги “потвърдите”. Това обаче е фалшива страница, която записва Вашите лични данни и ги изпраща на получателя.

Не забравяйте – нито една банка или друга компания няма да поиска от Вас по електронна поща, телефон или линк, на който да кликнете, да попълвате лична информация. Следователно никога не трябва да отваряте прикачени файлове със странни разширения (.exe, .ico и др.). Те могат да заразят компютъра Ви със злонамерен софтуер или вируси. Зарибяващите имейли са фалшиви, но изглеждат сякаш идват от банката Ви или от Ваш доставчик на услуги и често съдържат адреси, много подобни на официалните.

7. Използвайте защитаващи данните Ви инструменти

Повечето хора смятат, че защитата от хакери, зловреден софтуер, троянски коне и други вируси е скъпа. Това далеч не е вярно. Има редица полезни онлайн инструменти, които можете да използвате, за да проверите дали личните Ви данни са изложени на риск. И съответно да увеличавате нивото на защита на лични данни. Има и сайтове Ви уведомяват, в случай че Вашият имейл адрес е изложен на риск от кражба на данни. Ако това се случи, можете да промените паролите и да ограничите достъпа до всички публични профили.

Винаги имайте едно на ум, щом се отнася до защита на личните данни

Тъй като зависимостта ни от дигитални канали за комуникация, бизнес и развлечения се увеличава, предприемането на мерки за опазване и защита на личните данни става все по-наложително. Важно е да се знае, че всички големи търсачки проследяват историята на търсенията Ви и Ви възприемат като потребителите, към които да насочват своите реклами и резултати от търсенето. Въпреки че на пръв поглед това изглежда много удобно, то създава и сериозни рискове за сигурността, от които не можем да избягаме. Но това съвсем не означава, че трябва напълно да се откажете от всички форми на електронно общуване! Просто бъдете по-разумни за начина, по който използвате различните налични канали за предаване на данни и споделянето им онлайн. Макар че няма цялостно решение за безопасността в интернет, когато сте онлайн, бъдете мъдри. Следвайте седемте стъпки, описани по-горе, за да сведете до минимум риска от кражба или хакване на личните Ви данни.

Още по темата