Обратно
22.7.2020

Инвестиционен кредит – какво е това?

Автор:
Vivus.bg

Инвестиционен кредит е популярен тип кредит за хора, които имат бизнес и който кредит е доста по-удобен за техните цели. Отличава се от другите типове кредити по своите условия и приложения, а също така и по удобство за ползване. Много собственици на бизнес предпочитат инвестиционните кредити заради преференциалните им условия и гъвкавите възможности за усвояване и погасяване. Независимо дали става дума за лихва, срокове, условия, максимална сума или индивидуален подход – всичко това може да бъде специално уточнено за вашия бизнес и неговите специфични нужди.

Целите на един инвестиционен кредит

Целта на един инвестиционен кредит е да помогне на бизнеси, които тепърва прохождат на пазара. Той е подходящ както за нови фирми, стартиращи бизнеси, така и за фирми, които желаят да разширят дейността си. Ако имате нужда от покупка на земя, помещения, оборудване, инструменти или други пособия за вашия бизнес, то разгледайте възможностите за инвестиционни кредити. Ще откриете десетки специфични предложения в много банки и всяка една от тях ще ви приветства с прозрачност и желание да рафинира предложението си според всички аспекти на бизнеса ви.

Условия за ползване на инвестиционен кредит

Условията за инвестиционни кредити са обикновено опростени. Това им дава предимство пред другите типове кредити и ги прави доста привлекателни за бизнеса ви. Разбира се, условията ще зависят от това какъв точно бизнес имате и колко средства са нужни за развитие на този бизнес. Ако имате нужда от голяма сума пари, то това ще включи условия, които не са налице при по-малки суми. Обикновено ще става дума за инвестиционен кредит със среден срок от 10 години, средна сума от 50 000 лева (но с възможности и за много над нея) и лихва от около 3-4%. Останалите условия силно ще варират.

Микропредприятия

Ако става дума за микропредприятия, то за вас може би най-добър избор ще бъде инвестиционен кредит за по-малка сума, която ще е достатъчна за покриване на нуждите ви (ремонт, покупка на машини и т.н.). В такъв случай банките най-вероятно няма да ви изискват бизнес план и няма да има ограничение за размера на кредита. Микропредприятия са предприятия, които имат по-малко от 10 души персонал и са с годишен оборот, който не превишава 3 900 000 лв. и/или стойност на активите, която не превишава 3 900 000 лв.

Гъвкав кредит за инвестиране

Независимо в какво ще инвестиране, вие със сигурност ще намерите подходящ инвестиционен кредит за развитие на вашия бизнес. Банките предлагат невероятна палитра от възможности и доста гъвкави условия. Ако сте IT фирма, която има нужда от офис – може да намерите специален кредит за вас. Ако имате нужда от ремонт на офиса си – също. Търговци, частни стоматолози, хотелиери, земеделци – всеки един от тях може да се възползва от персонализиран инвестиционен кредит.

Европейски проекти

Ако вашият бизнес се е възползвал от проект по програмите на Европейския съюз и проектът вече е одобрен, то вие може да поискате допълнително финансиране от банка за него. Различни банки предлагат такава възможност, а размерът на кредита варира – обикновено е равен на размера на сумата, която получавате от Европейския съюз. Тази възможност е добра, ако искате да направите „летящ старт“ за вашия европроект и да постигнете още по-внушителни резултати.

Документи за кандидатстване

Сами си представяте, че необходимите документи зависят от избраната разновидност на инвестиционен кредит. Най-общо от вас ще се изисква лична карта, документи, доказващи собствеността на бизнеса, данъчна декларация (и допълнителни документи за вашия баланс), искане за отпускане на кредит, удостоверение за липса на задължения и други.

И допълнително

Допълнителни документи в зависимост от кредита могат да бъдат: лицензи и разрешителни, документи за поръчителство, прогнози за развитие на бизнеса ви, копия от договори с ваши клиенти и други.

Предимства на инвестиционните кредити

Един инвестиционен кредит има много предимства. На първо място това е гратисният период – в зависимост от погасителния план и размера на кредита, може да получите щедър гратисен период, през който вашият бизнес да се подготви за същинското погасяване. Срокът на кредита се нарежда следващ: при по-големи покупки (сгради, земя, мащабни ремонти и пр.) кредитът ви може да има срок между 10 и 15 години; при по-малки покупки (техника, машини, инструменти) вашият кредит ще е със срок от 5 до 10 години. Безспорно предимство е и индивидуалният подход към кредита ви – може да потърсите преференциални планове по всички условия на кредита, за да се възползвате максимално от него.

Добро решение за малкия бизнес

С един инвестиционен кредит ще се възползвате от решение, което да е специално редактирано за вашите нужди. Освен това има възможност да се договорите за постепенно намаляване на дължимата сума и да оформите вноски, съобразени с това кога вашият бизнес заработва най-много и кога най-малко. Освен това кредитът се разглежда сравнително бързо (5 дни), а оценката на вашия бизнес не изисква допълнителни такси. Ако имате малък бизнес с добра идея, но нямате финансовата възможност да разгърнете потенциала му, тогава такъв кредит е за вас.

Защо да изберете кредит за инвестиране?

Да речем, че сте нова и тепърва прохождаща IT фирма, която има невероятен потенциал, добри специалисти и иновативни идеи за пробиване на пазара. Не искате да спестявате от качеството на техниката ви, на офиса и на удобствата за вашите служители. Освен това сте сигурни, че ако си дадете добър старт, ще може да си осигурите голям положителен баланс в бъдеще. Ето къде се появява добрият инвестиционен кредит в потенциала на фирмата ви. Разгледайте всички предложения и изберете точно онова, което ще ви помогне да направите най-изгодната за вас инвестиция на най-добрите за вас условия. Ако отделите достатъчно време за избор, ще останете доволни от индивидуалния резултат.

Още по темата