Обратно
25.5.2021

Как да изберем изгоден стоков кредит?

Автор:
Vivus.bg

Предлагането на кредити е тясно свързано с потреблението. Колкото повече стоки се предлагат на пазара, толкова по-голяма е вероятността да възникне спешна нужда от пари. Повечето хора разполагат със средства, които се ограничават до размера на месечната им заплата. За да разполагате с допълнителна сума за харчене, можете да започнете да заделяте настрана част от заплатата си всеки месец. Но сумата за някои покупки, особено за по-големите като хладилник, скъпа техника, пералня или плазмен телевизор, се събира бавно. Невинаги можем да чакаме толкова дълго, за да осъществим такава покупка. Това важи особено за случаите, когато желаният продукт се предлага на промоционална цена за кратък период, който изтича бързо. За такива ситуации може да се ползва стоков кредит – един от видовете  потребителски заеми, предназначени да улеснят покупките на стоки и услуги.

Друг вариант е закупуването на стока на лизингов кредит, който търговските вериги ви предоставят в сътрудничество с банките. Тъй като всеки потребител се интересува от заем с минимална лихва, която не оскъпява много крайната цена на продукта, тези заеми често са безлихвени. Много фирми за бързи кредити предлагат заем срещу лична карта и то в рамките на час. Разнообразието от банкови продукти е голямо, но преди да се възползваме от някой от тях, е важно да разбираме основните принципи при избора на стоков кредит.

На какво да обърнете внимание при взимане на стоков кредит?

Понякога хората, подтикнати от емоция, вземат прибързани решения. Възможно е поради липсата на време да изпуснете важни подробности, свързани със заема, затова е много важно да бъдете внимателни, преди да подпишете тези документи. Четете клаузите по всеки договор, защото по-късно може да попаднете в неблагоприятни обстоятелства.

Обърнете внимание на годишния процент на разходите (ГПР), който ви предоставя точната сума, която трябва да изплатите на кредитора. В нея се включват всички такси, комисионни, застраховки и други разходи по обслужването на дълга, които ще поемете освен лихвата.

Стоковите заеми имат много допълнителни такси, които може да включват:

  • Такса за обработване на заявката за кредит
  • Такса за получаване на средствата по заема
  • Такса за откриване на сметка
  • Такса за закриване на сметка
  • Такса за уведомление със SMS
  • Такса за издаване и обработка на кредитна/дебитна карта
  • Такси за обслужване на кредита, които се плащат всеки месец и други

Какъв стоков кредит е най-подходящ за вас?

Банките предлагат широка гама кредити, от които може да изберете изгоден стоков кредит за вашите нужди. За да сте уверени, че изборът ви е правилен, е необходимо да познавате някои особености, свързани с кредитите. Преди да подпишете с кредитора, обърнете внимание на това какви заеми се предлагат, на каква стойност (лихвен процент), месечни вноски, такси и други. Нека се спрем тук върху най-популярните видове потребителски заеми.

Онлайн стокови кредити от дома

Много фирми за бързи кредити и банки са изнесли лесна и удобна инфраструктура по интернет. Потребителите вече могат лесно и бързо да проверят актуалните предложения за кредити. Няма нужда да напускате дома си. Просто посетете уебсайтовете и проверете кои са най-изгодните условия за вас. Ако желаете да ползвате онлайн стоков кредит, може да проверите чрез предоставения на уебсайта калкулатор колко точно е ГПР по кредита.

Когато кандидатствате онлайн за заем, трябва да попълните формуляра, който кредиторът е оставил на уебсайта. Ще трябва да предоставите личните си данни, които ще бъдат съхранявани строго конфиденциално според законовите разпоредби. Освен това е необходимо да имате издадена дебитна или кредитна карта от банка, тъй като средствата по заема ще пристигнат по нея.

Обезпечен потребителски заем

Ако сте напът да купите скъпо оборудване, автомобил или ценни стоки, този кредит може да се окаже най-подходящият. Банките са много по-благосклонни към потребителите, които обезпечават заемите си. В случая вашата стока ще бъде залогът, който банката ще изиска, за да покрие разходите си, ако не платите вноските. Чисто технически е необходимо, след като закупите стоката и получите фактурата от търговеца, да я предоставите на кредитора.

Ако са ви необходими средства за бизнес, можете да обезпечите заема с автомобил или лично имущество. Изтеглянето на такъв заем може да отнеме време (1-5 дни), но лихвените проценти ще бъдат по-ниски и ще имате време по-обстойно да разгледате условията по договора.

Изплащане на стоки с месечна вноска от търговските вериги (на лизинг)

Търговските вериги улесняват клиентите си с отпускането на стоков кредит, за да могат да продадат по-лесно стоките си. В тези лизингови кредити обикновено не се начислява почти никакъв лихвен процент, тъй като това би възпрепятствало продажбата на техните артикули. Поради това търговските хипермаркети сключват партньорски договори с банките, като лихвите по средствата се поемат от самите тях, а потребителите плащат минимална или никаква лихва.

Това съвсем не означава, че търговците не включват разходите си по обслужването на тези кредити в общата цена на стоките. Поради тази причина голяма част от стоките се продават на по-ниски цени, ако бъдат изплатени наведнъж. Въпреки че цените на етикетите не указват тази подробност, повечето търговци прилагат тази политика. Тази възможност е отличен начин да закупите желаната стока без предварителна подготовка. Така имате шанс бързо да реагирате в случай на изгодна промоция, която скоро ще приключи.

Можете ли да се откажете от вече подписан стоков кредит?

Възможно е след покупката по някаква причина да установите, че искате да върнете дадена стока. Какво можете да направите, ако вече сте сключили договора за кредит? Ако стоката надвишава 400 лв., по закона за потребителските кредити имате право да направите отказ от стоков кредит в рамките на 14 дни. Този срок започва да тече от датата, когато сте подписали договора за кредит.

Още по темата