Обратно
18.11.2021

Какво е потребителски кредит?

Автор:
Vivus.bg

Потребителски кредит е именно онзи тип кредит, за който се сещаме, когато чуем думата „кредит“. Това е практически най-разпространеният тип кредит и е създаден за покриването на определени нужди, обикновено за неочаквана нужда от пари за ремонт, погасяване на други задължения и прочие. Един потребителски заем помага ефективно, когато нуждата от пари е належаща, но не изключително спешна, тъй като тегленето на такъв кредит, особено когато е за по-голяма сума, понякога отнема известно време.

Кога теглим потребителски кредит?

Възможността за теглене на потребителски кредит е под ръка, когато на хоризонта се появява нуждата от известна сума пари назаем. Естествено, сумата може да достига и значителни размери, но като правило теглим такива кредити за относително малки суми, да речем до 5 000 или 10 000 лева. Ако вашето жилище има нужда от основен ремонт, за да си закупите материалите, боя, инструменти и други, спокойно може да прибегнете до потребителски кредити, особено ако не е нужно да започвате ремонта веднага. Един потребителски заем ще покрие тези ваши нужди съвсем спокойно.

Кой предлага потребителски кредит?

Потребителски заем на практика може да откриете във всички банки в България. Потребителски кредити се предлагат и от небанкови фирми за кредити, но предлаганото от тях обикновено е бърз потребителски кредит онлайн, за който ще стане дума по-късно.

Условия за теглене на потребителски кредит от банка

Предимството при тези заеми е, че могат да са и за по-големи суми. Условията за потребителски заем биват най-разнообразни и зависят от банките, които ги предлагат. Най-важното, което трябва да имате предвид при взимането на потребителски кредити, е, че тегленето им отнема известно време и има някои важни условия. Сред тях са определен минимален осигурителен доход и добра кредитна история. Банката отчита и вашите разходи, сред които наем, разходи за храна, кола, други вноски по кредити или изплащания и прочие. Освен това, ако имате лошо ЦКР – тоест ако имате неизплатени кредити или не си плащате редовно вноските за продукти на изплащане, напълно е възможно да ви бъде отказано да получите потребителски кредит.

Специални условия за потребителски заем

Сред специалните условия за получаването на потребителски кредит най-често се появява нуждата от поръчител. Това означава, че трябва да посочите човек, който ще може да покрие месечната ви вноска, в случай че вие не го направите. Освен това банките могат да сключат с вас застраховка „Живот“.

Процедура за теглене на потребителски заеми

Когато подавате документите си, ще трябва да попълните кредитен иск. В него ще трябва да опишете всичките си доходи, семейно положение, както и разходите си. Това отнема време, а е и най-важната стъпка, защото именно тук би следвало да се запознаете с всички условия по лихвата, главницата, срока за изплащане и допълнителните условия.

Получаване на отговор на заявката

Кандидатстването за потребителски кредит отнема време – това не е кредит, който ще получите веднага. Да речем, че кандидатствате в петък. Събота и неделя процедурата няма да бъде движена, защото банката е в почивка. В понеделник вашият иск ще бъде изпратен до централния офис на банката. Вторник и сряда ще бъде разглеждан. В четвъртък ще бъдете уведомени дали сте одобрени и ако сте, ще можете да подпишете договора си. В петък ще получите парите си. Това прави общо една седмица в този конкретен пример. Все пак цялостният процес и времетраенето му много зависят от банката, която ви обслужва.

Такси

След като получите парите си, ако не сте се информирали достатъчно много преди тегленето на заема, може да останете изненадани от това, че не сте получили цялата сума, която сте завили. Работата е там, че от сумата може да са извадени някои такси като например такса одобрение и такса за иск на потребителски кредит. Като правило, служителят на банката, който ви обслужва в процеса на теглене, трябва да ви уведоми за тези такси при наличието им. Затова винаги проверявайте всички условия и искайте подробна информация относно тях. Като отново подчертаваме – всички тези такси зависят от конкретната банкова институция и всяка банка има своя собствена политика на работа.

Взимане на потребителски кредит

Алтернатива за потребителски кредит – небанковите финансови институции

Спешно ви трябва малка сума пари назаем, за да платите сметката за ток, парно или телефон? А може би се налагат непредвидени разходи за здравето на ваш близък? Видели сте изключителна промоция на продукт, който винаги сте искали? Чудите се откъде да намерите пари бързо, без мотаене и без излишна документация? Тук, сега, веднага? Най-доброто решение в тези случаи се оказват т.нар. бързи онлайн потребителски кредити.

Те на практика са подобни на банковите заеми, но с тази разлика, че всичко обикновено става много по-бързо. Важно е и да се знае, че предлаганата сума обикновено е по-малка от тази, която бихте взели от банка. Онлайн кредит се предлага от много различни фирми и в много случаи той ще бъде много по-бърз и лесен вариант за решаването на вашите финансови затруднения.

Какви са условията за взимане потребителски кредит онлайн и защо да го предпочетете?

Онлайн потребителски кредит може да се нарече и бърз потребителски кредит. Получаването на отговор на заявката става за 15-тина минути. Толкова отнема и получаването и на парите ви, ако сте одобрени за този бърз заем. Най-важните условия не са толкова строги, колкото при обикновения потребителски заем. За бърз потребителски кредит трябва просто да имате навършени години (обикновено пълнолетие), да сте български гражданин и да попълните данните, които се изискват от вас. А данните обикновено са тези от вашата лична карта.

Тук идва и основната разлика между банковия и бързия кредит. Вторият обикновено е потребителски кредит без поръчители, при него не се изисква доказване на доходи, не се изисква попълване на един куп документи и всичко става по-бързо и по-лесно.

Заем до заплата

Този тип бърз онлайн заем е удобен, когато имате спешна нужда от малка сума пари назаем и не ви се чака на опашка за кредит от банка. Хубавото при него е, че може да го изтеглите като заем до заплата - да покриете нуждите си и когато дойде заплатата ви – да го върнете. Бърз онлайн заем може да изтеглите по всяко време, където и да се намирате. Просто влизате в браузъра на своя компютър или на смартфона си и търсите „онлайн заем“. Предложенията са много и си струва да разгледате специфичните им условия, като обикновено разликите основно се простират до размера на дължимата сума. Съветваме ви и ви насърчаваме винаги подробно да разучавате условията на избраната от вас компания.

Потребителски кредит от банка или бърз онлайн кредит?

Всичко зависи от това колко спешно ви трябват пари и каква сума ви трябва. И двата типа кредит имат своите плюсове и минуси и са адекватно решение в различни ситуации. Добре преценете своя случай и се консултирайте с отделите за обслужване на клиенти в съответните фирми или банки.

Потребителски кредити от Vivus

Vivus отпуска малки суми при спешна нужда от пари. Процедурата е бърза и удобна, всичко се случва за броени минути на уебсайта ни. От нас можете да получите потребителски кредит без поръчител, като той е чудесно решение, когато ви трябват малко пари за плащане на битови сметки, ремонт, неочаквана покупка, медицински разходи и прочие. Целта ни е да ви осигурим лесно набавяне на средства, когато се появи финансово затруднение.

Първият кредит е безлихвен. Може да е за суми до 600 лв., а срокът за връщане е до 30 дни. С пример това означава, че ако решите да вземете първи заем за 600 лв. за 30 дни, то в рамките на този срок трябва да върнете точно 600 лв. Отговор на заявката получавате до 15 минути. Ако сте одобрени парите също се получават до 15 минути след това на лично ваша банкова сметка или на каса на EasyPay.

За следващи кредити можете да достигнете до максимална сума за теглене до 1500 лв.

Още по темата