Обратно
20.4.2023

Какво е потребителски кредит?

Автор:
Vivus.bg

Потребителски кредит е именно онзи тип кредит, за който се сещаме, когато чуем думата „кредит“. Това е практически най-разпространеният тип кредит и е създаден за покриването на определени нужди, обикновено за неочаквана нужда от пари за ремонт, погасяване на други задължения и прочие. Един потребителски заем помага ефективно, когато нуждата от пари е належаща, но не изключително спешна, тъй като тегленето на такъв кредит, особено когато е за по-голяма сума, понякога отнема известно време.

Тук ще разгледаме какво всъщност представлява потребителският кредит, включително кой предлага такъв заем, какъв е процесът на кандидатстване и какви са условията, които може да имат банките. Освен това ще ви представим по-бърз и по-удобен за кандидатстване и получаване на такъв кредит начин.

Кога теглим потребителски кредит?

Възможността за теглене на потребителски кредит е под ръка, когато на хоризонта се появява нуждата от известна сума пари назаем. Естествено, сумата може да достига и значителни размери (до 50 000 и дори 80 000 лв.), но като правило теглим потребителски кредит за относително малки суми, да речем в размер на 5 000 или 10 000 лева. Ако вашето жилище има нужда от основен ремонт, за да си закупите материали, боя, инструменти и други, спокойно може да прибегнете до потребителски кредити, особено ако не е нужно да започвате ремонта веднага. Един потребителски заем ще покрие тези ваши нужди съвсем спокойно.

До тегленето на потребителаски заем често прибягват и хора с няколко кредитни задължения. Например, ако дадено лице има два или три кредита с високи лихви, може да ги обедини в един потребителски кредит с по-нисък лихвен процент и по-ниска месечна вноска. Това дава възможност за по-лесно изплащане на кредита и на по-ниска цена.

Освен обединяване хората често се възползват и от рефинансиране на съществуващ кредит при наличие на пазара на оферта с по-добри условия. Това е процес на теглене на нов заем за изплащане на съществуващ заем, обикновено при по-добри условия или при по-нисък лихвен процент. Хората обикновено пристъпват към рефинансиране на кредита си, когато искат да спестят пари от лихва, да плащат по-ниски месечни вноски или да променят условията на своя заем.

Кой предлага потребителски кредит?

Потребителски заем на практика може да откриете във всички банки в България. Потребителски кредити се предлагат и от небанкови фирми за кредити, но предлаганото от тях обикновено е бърз потребителски кредит онлайн, за който ще стане дума по-късно.

Условия за теглене на потребителски кредит от банка

Предимството на кредита от банка е, че ви дава възможност да теглите по-големи суми, като например може да е в размер на 70 000 или 80 000 лв. Разбира се, при такъв размер на кредита, срокът на погасяване също ще бъде по-дълъг (7 или 10 години). Условията за потребителски заем биват най-разнообразни и зависят от банките, които ги предлагат. Най-важното, което трябва да имате предвид при вземането на такива кредити, е, че тегленето им отнема известно време и има някои важни условия. Сред тях са определен минимален осигурителен доход и добра кредитна история. Също така при кандидатстване за кредит банката отчита и вашите разходи, сред които наем, разходи за храна, кола, други вноски по кредити или изплащания и прочие. Освен това, ако имате лошо ЦКР – тоест ако имате неизплатени кредити или не си плащате редовно вноските за продукти на изплащане, напълно е възможно да ви бъде отказано да получите потребителски кредит.

Специални условия за кандидатстване и получаване на потребителски заем

Когато става въпрос за кандидатстване за потребителски кредит в банка, има някои специални условия, с които е добре да бъдете запознати. Едно от тях е нуждата от поръчител. Това означава, че трябва да посочите човек, който ще може да покрие вашата месечна вноска, в случай че вие не го направите. При липса на поръчител банката може да има изискване за превод на работна заплата. Освен това банките могат да сключат с вас застраховка „Живот“.

Дали банката ще поиска поръчител или превод на работна заплата, зависи от някои фактори като размер на кредита, доходите на клиента, кредитната политика на банката и други.

Процедура за теглене на потребителски заеми

Първото нещо, което трябва да направите, за да кандидатствате за кредит от банка, е да подготвите всички необходими документи. Освен лична карта банките изискват и други документи като копие на трудов договор, допълнителни споразумения, данъчна декларация, граждански договор, документи, потвърждаващи източниците на доходи на клиента (може да не се изисква, ако доходът постъпва по сметка в същата банка).

Когато подавате документите си, ще трябва да попълните кредитен иск. В него ще трябва да опишете всичките си доходи, семейно положение, както и разходите си. Това отнема време, а е и най-важната стъпка, защото именно тук би следвало да се запознаете с всички условия по кредита, включително лихва, главница, срок за изплащане на кредита и допълнителните условия.

Получаване на отговор на заявката

Кандидатстването за потребителски кредит отнема време – това не е кредит, който ще получите веднага. Да речем, че сте подали вашите документи за кандидатстване в петък. Събота и неделя процедурата няма да бъде движена, защото банката е в почивка. В понеделник вашият иск ще бъде изпратен до централния офис на банката. Вторник и сряда ще бъде разглеждан. В четвъртък ще бъдете уведомени дали сте одобрени и ако сте, ще можете да подпишете договора за кредит. В петък ще получите парите си. Това прави общо една седмица в този конкретен пример. Все пак цялостният процес и времетраенето му много зависят от политиката и условията на банката, която ви обслужва.

Такси

След получаване на одобрение и подписване на договора за кредит би следвало да получите желаните от вас средства. Ако не сте се информирали достатъчно много преди тегленето на кредита, може да останете изненадани от това, че не сте получили цялата сума, която сте завили. Работата е там, че от сумата може да са извадени някои такси като например такса за разглеждане на документи, такса за одобрение, такса за иск на потребителски кредит, както и такса за ползване на услугите на фирмата или други подобни.

Освен това трябва да имате предвид, че банките начисляват и месечна такса за обслужване на разплащателна сметка. Като правило, служителят на банката, който ви обслужва в процеса на теглене, трябва да ви уведоми за тези възможни такси по кредита. Затова винаги проверявайте всички условия и искайте подробна информация за тях. Като отново подчертаваме – всички тези такси зависят от конкретната институция и политиката на банката. Ако например притежавате дебитна карта, също може да имате такса в лева. Разбира се, тя е минимална и не може да се сравни с вноска по кредит, но е факт, че банката би могла да ви начисли месечна такса по сметка, дори и дебитна.

Лихви

Лихвата е неизменна част от всеки вид кредит. Тя обикновено се изразява като процент от общата заета или дадена назаем сума. Или с други думи, това е цената, която плащате за предоставената ви възможност за ползване на пари от банката. Как обаче се формира лихва или лихвен процент по потребителски кредит и каква е разликата от една месечна такса?

  • Първото нещо, което трябва да знаете, е, че има два вида лихвен процент - фиксиран и плаващ лихвен процент - и те се базират на референтен лихвен процент и надбавка към него. Фиксираният лихвен процент остава непроменен през целия срок на кредита, докато плаващият лихвен процент може да се промени при промяна на пазарния индекс или така наречения референтен лихвен процент.
  • Други фактори, които могат да окажат влияние на лихвата по вашия заем, са размер на кредита, срок на погасяване, размер на месечна вноска и други. Ако например изтеглите кредит в размер на 80 000 лв. със срок на погасяване 10 години (120 месеца), то вие ще платите повече лихва, отколкото ако изтеглите същата сума за 7 години. Цялата информация относно това какви ще бъдат вашата лихва, както и размерът на общата дължима сума, ще имате възможност да получите в банката, в която кандидатствате.
Взимане на потребителски кредит

Алтернатива за потребителски кредит – небанковите финансови институции

Спешно ви трябва малка сума пари назаем, за да платите сметката за ток, парно, телефон? А може би се налагат непредвидени разходи за здравето на ваш близък? Видели сте изключителна промоция на продукт, който винаги сте искали? Чудите се как да намерите пари бързо, без мотаене и без попълване на излишни документи? Тук, сега, веднага? Най-доброто решение в тези случаи се оказват т.нар. бързи онлайн потребителски кредити, които са до 2 000 - 3 000 лв. и за максимум година. Кредитите за 10 години или повече са различен вид.

Суми и срокове за ползване на кредита

Малките кредити (с малка дължима сума, до 1 000 лв. или 1 500 лв.) на практика са подобни на банковите заеми, но с тази разлика, че всичко обикновено става много по-бързо. Самата процедура от кандидатстване и подписване на договора за кредит до вземането на парите е много по-удобна и улеснена. Може да кандидатствате за кредит от уюта на собствения си дом, без да се налага да ходите до офиса на фирмата. Желаните средства могат да ви бъдат преведени директно по картова сметка и така да разполагате с тях чрез дебитна карта. Важно е обаче да се знае, че предлаганата сума обикновено е по-малка от тази, която бихте взели от банка (около 1 000 лв. и максимум до 5 000 лева). Ползването на такава сума може да бъде за всякакви ежедневни разходи или за малки покупки.

Освен това бързите кредити обикновено са с кратък срок на ползване на сумата - от 1 до 6 месеца, или за година. Сумата може да бъде върната на една вноска или на няколко месечни вноски в зависимост от вашите предпочитания и от точно избрания кредит. Рядко една такава сума се изплаща години, най-често е до 1 или до 6 месеца.

Разлики между малък и голям кредит

Онлайн кредит се предлага от много различни фирми и в много случаи той ще бъде много по-бърз и лесен вариант за решаването на вашите финансови затруднения. Той може да бъде идеалният за вас вариант, ако имате нужда от малък кредит за покриване на непредвидени разходи. При такава ситуация съвет от нас е да се доверите на кредитна фирма и да кандидатствате за кредит за месец или за 6 месеца, а не за няколко години. По този начин ще изтеглите сума в лева (ако искате в друга валута, ще трябва да обърнете сумата в банката), която през следващия месец или следващите 6 месеца ще изплатите и ще имате един стабилен доход, без да се налага да се притеснявате.

В случай че кандидатствате за кредит за няколко години - 10 години или повече - то тогава сумата трябва да е много по-голяма. Например за 10 години ще се изплати кредит от 80 000 лева. Такъв заем обаче не е за да нормализирате вашия доход, а примерно за покупка на имот, жилище, скъпа кола или при някакви други подобни покупки. Всичко над 10 000 лева ще се изплаща поне година или две. При ползване на такъв кредитен продукт се изискват различни документи и съгласия.

Какви са условията за взимане потребителски кредит онлайн и защо да го предпочетете?

Онлайн потребителски кредит може да се нарече и бърз потребителски кредит. Получаването на отговор на заявката става за 15-ина минути. Толкова отнема получаването и на парите ви, ако сте одобрени за този бърз заем. Най-важните условия не са толкова строги, колкото при обикновения потребителски заем. За бърз потребителски кредит трябва просто да имате навършени години (обикновено пълнолетие), да сте български гражданин и да попълните данните, които се изискват от вас. А данните обикновено са тези от вашата лична карта. Може да се наложи да докажете и доход в лева, но това е по-скоро рядка практика при малки суми.

Тук идва и основната разлика между банковия и бързия кредит. Вторият обикновено е потребителски кредит без поръчители, при него не се изисква доказване на доходи, не се изисква попълване на един куп документи и всичко става по-бързо и по-лесно. Освен това много фирми предлагат кредити без такса при кандидатстване онлайн, както и без такса за разглеждане и обработка на документи при дистанционно подписване на договора. Причината е, че не искат да товарят клиентите си с подобен тип разходи, при положение че най-вероятно те вече имат недостатъчен доход и им трябват пари.

Заем до заплата

Този тип бърз онлайн заем е удобен, когато имате спешна нужда от малка сума пари назаем и не ви се чака на опашка за потребителски кредит от банка. Хубавото при него е, че може да го изтеглите като заем до заплата - да покриете нуждите си и когато дойде заплатата ви – да го върнете. Бърз онлайн заем може да изтеглите по всяко време, където и да се намирате. Просто влизате в браузъра на своя компютър или на смартфона си и търсите „онлайн заем“. Предложенията са много и си струва да разгледате специфичните им условия, като обикновено разликите основно се простират до размера на дължимата сума. Съветваме ви и ви насърчаваме винаги подробно да разучавате условията на избраната от вас компания. При ползване на интернет може да разгледате наличната информация на всяка фирма и предлаганите условия.

Потребителски кредит от банка или бърз онлайн кредит?

Изборът между потребителски кредит от банка и бърз онлайн кредит в крайна сметка зависи от това колко спешно ви трябват пари и каква сума ви трябва. Фирмите за бързи кредити предоствят възможност за кандидатсване онлайн и електронно подписване на договора. Онлайн заемите обикновено се одобряват много по-бързо отколкото тези в банката. Някои небанкви институции дори предлагат заеми без такса за кандидатстване и без такса за разглеждане на документи. Когато имат лихва обаче, бързите онлайн заеми могат да са с по-високи лихвени проценти. Освен това те обикновено предлагат по-малки суми за разлика от банките, които могат да отпуснат по-високи суми, независимо от вашия доход.

Като цяло и двата типа кредити имат своите плюсове и минуси и са адекватно решение в различни ситуации и за различен вид доход. От съществено значение е да сравните лихвените проценти, сумите на кредита, условията за кандидатстване, времето за одобрение, както и критериите за допустимост на банката и фирмата за бързи кредити. Само така ще определите кой вариант е най-подходящ за вас. Добре преценете своя случай и се консултирайте с отделите за обслужване на клиенти в съответните фирми или банки.

Потребителски кредити от Vivus

Vivus отпуска малки суми при спешна нужда от пари. Процедурата е бърза и удобна, всичко се случва за броени минути на уебсайта ни. От нас можете да получите потребителски кредит, без да имате нужда от поръчител и без превод на работна заплата. Този вид кредит е чудесно решение, когато ви трябват малко пари за плащане на битови сметки, ремонт, неочаквана покупка, медицински разходи и прочие. Целта ни е да ви осигурим лесно набавяне на средства, когато се появи финансово затруднение.

Първият кредит е без лихва и без такса. Имате възможност да изтеглите суми до 600 лв. със срок за връщане до 30 дни. С пример това означава, че ако вземете първи заем в размер на 600 лв. за срок от 30 дни, то общата дължима сума за този срок ще е отново в размер на 600 лв. Отговор на заявката получавате до 15 минути. Ако сте одобрени, парите също се получават до 15 минути след това на лично ваша банкова сметка или на каса на EasyPay.

За следващи кредити можете да достигнете до максимална сума за теглене до 1500 лв. Ако имате нужда от повече информация за нашите услуги, не се колебайте да ни се обадите или да се свържете с нас чрез онлайн чата на нашата страница.

Още по темата