Обратно
24.2.2021

Какви са разликите между Visa и MasterCard?

Автор:
Vivus.bg

Доскоро картите за банкомат или дебитните/кредитни карти служеха за материализиране на електронни пари и извършване на резервации в чужди дестинации. До преди 20 години разплащанията ставаха предимно в брой или по банков път, но днес компютърните технологии мощно навлязоха във всяка сфера на живота. Днес много от нас предпочитат да платят на касите в магазина с безконтактни дебитни карти Visa и MasterCard, при което не се налага дори да натиснат някакво копче. Това улеснява много процеса и в известна степен парите ви са на сигурно място. Когато плащате с карта, не получавате куп монети в ресто и не е необходимо да изчислявате предварително колко пари ще ви трябват, когато тръгвате към универсалния магазин.

Какво са всъщност дебитните и кредитните карти? И какво са Visa и MasterCard?

Банките картоиздатели предлагат на клиентите си карти на два основни бранда – Visa и MasterCard. Като цяло между тях не съществуват особени разлики. Функциите, които те изпълняват, се припокриват и с тях може да се плаща на ПОС терминално устройство, да се теглят пари от банкомат в различни точки по света, да се ползват за онлайн пазаруване след регистрация в сайта на търговеца и други. И двете компании извършват транзакции, които се осъществяват чрез кредитна или дебитна карта.

Почти никой картодържател не би обърнал особено внимание на това коя е марката на неговата карта. Те се приемат почти навсякъде по света с еднаква популярност и това ги прави взаимозаменяеми от тази гледна точка. Може да намерите много повече информация за двата вида карти на сайтовете на банките картоиздатели или ако се обадите на посочените телефони за информация.

Голяма обаче е разликата между кредитните и дебитните карти. При кредитните карти можете да платите с пари, които не съществуват по сметката, която захранва картата ви – реално вие получавате автоматичен кредит. Кредитите, които се получават по кредитните карти, са с по-високи лихвени проценти и затова се използват за по-малки суми. Разликите в кредитните карти на двата бранда зависят от офертите към продуктите на банките, в които регистрирате картата.

Какви са функциите на двете световноизвестни компании Visa и MasterCard?

Може би ще ви бъде трудно да намерите човек, който не е чувал или не притежава поне един от двата вида карти. Те са разпространени навсякъде, но едва ли във вашия град знаете къде се намират офисите на MasterCard или на Visa. Можете обаче лесно да намерите информация на уебсайтовете на двата бранда. Самите компании не контактуват пряко с крайните потребители на услуги. Те не издават карти и не одобряват кандидатите за такива.

Работодателите изискват да си извадите дебитна карта, по която да получавате заплатата си. Изплащането на държавни и социални помощи се извършва по карта. Но това не става в тези две компании, а в банките картоиздатели.

Почти всяка банка издава карти на тези две компании и служителите в офиса ще ви запознаят с условията на договора за притежаването на дебитна или кредитна карта. Средствата, които плащате за поддръжка на картата, отново не отиват в тези компании, а в банката. Става ясно, че компаниите Visa и MasterCard имат отношения не с клиентите на банките, а пряко с банковите институции.

Компаниите Visa и MasterCard извършват някои операции, които гарантират, че преводите са редовни и одобряват или отхвърлят транзакцията. Тяхна отговорност е да се убедят, че парите, които пращате, са пристигнали при получателя. Всички функционалности по изградената платежна мрежа, които обхващат прехвърлянето на средствата между картоиздателя и получателя (примерно някой онлайн търговец), са тяхна отговорност.

Коя карта да изберете при пътуване в чужбина?

Този въпрос зависи най-вече от дестинацията. Трябва да бъде направена проверка кой от двата вида карти се използва в държавата, където ще пътувате. Днес в повечето държави се използват картите и на двете компании, но в някои държави може да се наблюдават разлики. Това е единият критерий, който може да отличи предимство на едната марка над друга.

Двата вида карти имат различни функции, които могат да ви бъдат от полза. В такъв случай дали картата е Visa или MasterCard не е от толкова съществено значение, колкото какви функции ви удовлетворяват. Тези особености при издаването на карта може да бъдат договорени единствено в офиса на банката картоиздател.

Какви са разликите между Visa и MasterCard?

Както вече споменахме, не може да контактувате пряко с нито една от двете компании, а само с банката издател. Ако желаете да ви бъде издадена кредитна карта, при сключването на договора с картоиздателя може да проверите условията по кредита, промоциите, наградите и отстъпките. Предимствата между картите зависят не толкова от двата големи бранда, колкото от условията, които банките ви предложат, таксите за поддръжка, дневните обеми за теглене и международните транзакции. В някои банки може да използвате една от двете карти, за да захраните PayPal сметката си, докато другата в случая няма да ви бъде от полза.

Хората, които активно използват своите Visa и MasterCard карти, могат да се възползват от определени отстъпки. Техните различия формират предимствата на едната марка спрямо другата.

Visa

Visa ви дава възможност на отстъпки, свързани с пътуване и при разплащане в ресторанти, при доставка на храна вкъщи и други подобни. Благодарение на програмата им Visa Signature можете да получите отстъпка при резервацията си в над 900 луксозни хотели по света, където ще имате безплатен интернет, безплатна закуска и други подобни екстри, включени в така наречената Visa Signature Luxury Hotel Collection.

Друга специфична за Visa програма е Visa Savings Edge, при която получавате спестявания, когато правите общи бизнес покупки като електроника, специфични бизнес решения или осъществявате бизнес командировки. Така например при закупуване на компютри Lenovo за офисите си получавате 5% отстъпка. Същата отстъпка важи и ако при бизнес пътуване отседнете в някой от хотелите на веригата Wyndham.

MasterCard

От своя страна, MasterCard предоставя други вид отстъпки чрез своите програми, предоставящи специални привилегии в цял свят, включително и в България. Например с World MasterCard притежателите се ползват от привилегии на летищата като допълнителен безплатен багаж при полет с България Еър, безплатна застраховка при пътуване в чужбина, отстъпка при покупката на бижута, очила, фитнес уреди и други престижни модни марки, както и отстъпки в редица търговски обекти.

MasterCard предлага и голям брой премиум кредитни карти, като Mastercard Gold, World Elite Mastercard, Mastercard Business и Mastercard Platinum, чрез които се предлагат отстъпки при пазаруване, посещение на заведения и пътуване, като компанията непрекъснато добавя нови привилегии за притежателите им.

Коя карта е по-сигурна?

При онлайн пазаруването и Visa и MasterCard картите могат да се използват с еднакво ниво на сигурност. Те са защитени и разплащанията, които извършвате с тях, са сигурни. Двете марки имат възможност за настройка на парола за сигурност. Така в съчетание с цифрите от картата и други данни можете безопасно да извършвате плащания към интернет магазини, платформи и други търговци в мрежата.

Желаем ви успех и сигурни разплащания с двете най-известни марки дебитни/кредитни карти в света.

Още по темата