Обратно
3.11.2021

Кандидатстване за кредит по интернет

Автор:
Vivus.bg

Кредитът вече е неизменна част от ежедневието на много българи. Голяма част от домакинствата са обвързани с различни видове заеми: изплащане на битова техника, заем за автомобил, за ремонт, за екскурзия, за жилище. Причини всякакви – от желание за покупка на модерна техника, през жилище до особено належащи нужди като ремонт или подмяна на вече неподлежащи на ремонт уреди. При необходимост от по-малка сума често хората се обръщат към компании за бързи кредити. Като най-удобният и бърз вариант е кандидатстване за кредит по интернет. От една страна, сумата обикновено е при вас до минути, от друга – от вас не се изискват почти никакви документи.

Какъв е процесът на кандидатстване за кредит по интернет?

Все повече хора предпочитат да кандидатстват за кредити по интернет. Именно удобството и бързината играят огромна роля при търсенето на подходящия заемодател. Компаниите за бързи заеми отдавна са се настанили удобно в тази ниша и предлагат лесни за попълване апликационни форми. Удобството, разбира се, е, че не се попълват хартиени формуляри и парите се получават бързо по избрания от клиента начин.

Онлайн формуляр за кандидатстване за кредит по интернет

Развитието на технологиите в последното десетилетие изпрати голяма част от хартиените документи и формуляри в историята. На тяхно място се появяват електронните и онлайн такива. Те се използват от много фирми за различни типове операции. Сред най-често прилаганите онлайн формуляри са тези, използвани при кандидатстване за кредит. Без значение от компанията, предоставяща услугата, тези формуляри изглеждат по еднотипен начин и имат еднакви основни характеристики. Такъв вид електронни документи могат да се намерят не само в сайтовете на фирмите за бързи кредити, а и в тези на банковите институции. Макар последващите действия на различните компании да бъдат различни, началото на подаването на заявка за кредит започва в повечето случаи именно от попълването на онлайн формуляр за кандидатстване за кредит.

Какво представлява един онлайн формуляр за кандидатстване за кредит по интернет?

В най-общата си част това е електронен формуляр или документ, който след като бъде попълнен с изискваните данни, се изпраща към централната система на съответната фирма и бива обработван от служителите на фирмата. В основната си част всеки един онлайн формуляр за кандидатстване за кредит има основни реквизити, които следва да бъдат попълнени, преди той да бъде изпратен. Някои компании изискват преди това клиентът да зададе параметрите на искания от него заем в кредитния калкулатор. Тоест той трябва да нагласи желаните от него вноска, срок на погасяване и искана сума. Докато определя тези опции, клиентът обикновено вижда какви са лихвите и какво ще бъде общото оскъпяване на заема. След това се пристъпва към попълването на формуляра.

Какви данни се изисква да бъдат вписани в онлайн формуляр за кандидатстване за кредит?

Във всеки онлайн формуляр за кандидатстване за кредит по интернет се изисква вписването на основна лична информация. Най-общо казано това са личните данни за кандидата – три имена, адрес, ЕГН, телефон, електронна поща. Когато се попълва такъв документ онлайн, е задължително да се прочетат общите условия в сайта на фирмата. При окончателното подаване на заявката ще бъде необходимо да се съгласите с тези условия. Дори да не се изисква друга информация, по личните данни компанията ще направи проверка на искателя в различните бази данни като например Централен кредитен регистър, НАП, НОИ и т.н. – където е необходимо. Условията за използването на личните данни на искателя трябва да бъдат детайлно описани от компанията, за да бъде клиентът наясно.

За какво да внимаваме при попълване на данните?

Първото и най-важно нещо, когато се попълва онлайн формуляр за кандидатстване за кредит по интернет, е верността на данните. Всяко едно поле, в което трябва да се нанесат данни, задължително трябва да бъде проверено за грешки. Когато се изисква вписване на данни от личната карта, е задължително всичко да съвпада с написаното в документа. Ако се направи някоя грешка случайно – например в телефонния номер – компанията ще позвъни на друг човек и няма да може да се получи исканият заем. Правописните грешки също трябва да бъдат избягвани, за да може компанията да направи коректно проучването на даденият клиент.

Отново е задължително да се прочетат всички параметри на договора и условията за ползване на кредита. При някои компании лихвеният процент и вноската не са обявени предварително. Така е, когато в самия сайт липсва кредитен калкулатор, а компанията определя вноските за конкретния клиент на базата на неговия личен профил.

Желателно е да бъдете напълно честни при попълването на данните. Ако сте поръчител по кредит, имате други заеми, използвате кредитна карта, изплащате стока или услуга – посочете го, ако има полета за това. Подобна информация фигурира в кредитния регистър. Дори самите вие да не декларирате тези данни, фирмата, от която искате заем, ще ги открие сама.

Банковата сметка е другата много важна част от често изискваните реквизити и задължителни полета за попълване. Често бързите заеми се изплащат по банковата сметка на кандидата. Изключително важно е да бъде подадена правилно написана сметка с цифри и букви при кандидатстване за кредит по интернет. В противен случай сумата ще отиде при някой друг, а парите ви няма да дойдат, когато ги очаквате.

Какво е удобството на това да се попълва онлайн формуляр за кандидатстване за кредит?

На първо място е пестеното на хартия и време за отиване до офис на дадената институция. Използването на подобен вид електронни формуляри дава възможност клиентът да се откаже или да размисли, след като вече е подал своята заявка. Пестенето на време в днешни дни е от особена важност, защото отиването до офис на банка или на друга небанкова институция коства много.

От друга страна, онлайн формуляр за кандидатстване за кредит може да се подаде практически отвсякъде. Дори да си стоите у дома и да се чудите как да финансирате следващата си почивка, можете да се пресегнете и да вземете телефона си, а след това да пуснете заявка до компанията, която най-често използвате или пък да се доверите на някоя друга. Лесно и бързо може да разберете дали сте одобрени и да продължите да си правите планове за почивка, след като вече имате на разположение необходимите средства.

Ако имате трудности при попълването на апликацията или се нуждаете от допълнителна информация, винаги можете да се свържете с компанията, от която искате средствата. Това е и особено ефикасен начин да проверите дали и как работи системата за обслужване на клиенти.

Илюстрация на кандидатстване за кредит по интернет

На какво да се обърне внимание при кандидатстване за кредит по интернет? Обобщение и допълнителна информация

1) Избор на сума и срок за погасяване при кандидатстване за кредит по интернет

Платформите обикновено разполагат с онлайн калкулатори, които предоставят информация за дължимата сума при избраните сума и срок. В крайната сума обикновено са включени всички допълнителни разходи като лихвата за периода и таксите, когато има такива.

2) Лични данни, изисквани при кандидатстване за кредит по интернет

След попълване на параметрите на заема – срок и сума – следва попълване на личните данни на клиента. Много е важно да въведете всички данни коректно, за да може разглеждането на заявката ви при кандидатстване за кредит по интернет да стане максимално лесно и бързо. Компаниите няма как да носят отговорност, ако си сбъркате телефонния номер или ЕГН-то. Подавайте коректна информация и не крийте детайли, които могат да се окажат решаващи за това дали заявката ви ще бъде одобрена или не. Ако имате задължения към други финансови институции, просрочени плащания или пропуснати вноски, компанията кредитодател ще разбере за това. Не забравяйте, че всички данни за вас като кредитополучател се пазят в Централния кредитен регистър.

3) Внимателно четете общите условия

Съгласявайки се с общите условия на компанията, вие реално потвърждавате условията, при които ще сключите договора за кредит. Ако имате въпроси, обърнете се към центровете за обслужване на клиенти на посочените телефони или интернет канали за връзка – онлайн чат и имейл. Потвърждавайки кандидатурата си, вие давате съгласие за дължимата сума и срока на погасяване. Така, ако например закъснеете с плащането и ви начислят лихва, вие ще сте наясно какво дължите за всеки ден закъснение след падежната дата.

4) Легитимност на кредитора при кандидатстване за кредит по интернет

Ако имате съмнение за компанията, проверете дали тя е администратор на лични данни и как съхранява подадената от вас информация.

Одобрена заявка при кандидатстване за кредит по интернет

5) Не се изискват поръчители, договори и доказване на доходи

Знаете, че доста често при кандидатстване в банкови институции от вас се изисква да предоставите един или повече поръчители. Изисква се също и доказване на доходи или пък наличие на трудов договор, за да можете да се възползвате от нужната ви сума. При кандидатстване за кредит по интернет от небанкови институции обаче тези допълнителни изисквания редовно липсват. Разбира се, всичко зависи от политиката и подхода на компанията, която сте избрали. Но все пак шансът да не е нужно да покривате и тези точки е доста по-голям.

С кое да внимаваме при кандидатстване за интернет кредит?

Неоспорим факт е лекотата и бързината на онлайн кредитирането. Кандидатства се за минути и пак за толкова парите са в банковата ви сметка или на каса на EasyPay. Повечето фирми работят 7 дни в седмицата, което гарантира, че дори и след като банковите офиси са затворили, вие може да си вземете парите от всеки удобен банкомат или пък на каса на EasyPay. За кое обаче е нужно да се внимава?

Кои полета са попълнени и кои не са?

При кандидатстване за кредит по интернет това са празните квадратчета, разположени преди упоменатото условие. Ако то е отбелязано, вие се съгласявате с него и обратното. Ако не желаете да прибавите към своя заем услуги за бърз отговор например, не отбелязвайте съответното поле. Когато не сте съгласни с различни параметри от предлаганата услуга, проверете дали сте отбелязали несъгласието си с това в електронния формуляр.

Каква информация за компанията, продукта, услугите, условията за отпускане е налична на сайта?

Всеки един сайт, който работи като платформа за интернет кредити, трябва да предоставя на клиентите си достъп до всички условия по отпускане, погасяване, рефинансиране, лихви, такси, начини на правене на вноски. Информацията задължително трябва да бъде достъпна и всеки да може да се запознае с нея.

Още нещо, за което трябва да се информирате предварително

Промоциите

Проверете внимателно дали дадени промоционални условия се отнасят именно за вас. Най-често фирмите за интернет кредити предлагат преференциални условия на новите си клиенти – например липса на лихви и такси при първи изтеглен кредит онлайн. Други предложения могат да бъдат отстъпки или участие в томболи с награди. Важно е да проверите дали при вашето кандидатстване за кредити по интернет можете да се включите в съответната промоция и дали тя важи и за вас.

И отново! Винаги бъдете сигурни, че сте проверили всички детайли

Процесът по кандидатстване за кредит по интернет е най-лесният начин за вземане на пари. Сумите не са големи, цялата процедура минава за минути и парите са при вас. Когато искате заем онлайн обаче, има много неща, с които трябва да се съобразите и да вземете под внимание. Проучете внимателно компанията и нейните условия и бъдете сигурни, че предоставяте данните си на проверено място. Вижте дали на сайта на компанията има изчерпателна информация за всички ситуации при кандидатствате за кредит онлайн – просрочие, лихви, такси, крайна дължима сума.

Кандидатстване за кредит по интернет от Vivus

При нужда от малко допълнителни средства можете да се възползвате от услугите и онлайн кредитите на Vivus. Ние предлагаме бързи кредити до заплата. Вашият първи кредит може да е на стойност между 50 и 600 лв. и ще бъде с 0% лихва и без никакво оскъпяване – връщате толкова, колкото сте взели, в рамките на избрания от вас срок.  Всеки следващ интернет кредит от нас може да достигне до 1500 лв., като там вече има оскъпяване. Срокът за връщане, който може да бъде избран, е от 5 до 30 дни.

За да осигурим максимално удобство на нашите клиенти, процесът по кандидатстване се осъществява изцяло онлайн. Vivus също има удобен за ползване онлайн формуляр за кандидатстване за кредит. След като с помощта на кредитния калкулатор се изберат исканите сума и срок, клиентите попълват своя формуляр. Необходими за попълване са единствено данни от личната карта и банкова сметка, ако клиентът иска да си получи парите по банков път. Има и опция те да бъдат получени и на каса на EasyPay, ако това е желанието на клиента. Разбира се, потребителите могат да се запознаят с условията за кредита, още преди да завършат заявката си.

Още по темата