Обратно
28.2.2022

Съществуват ли бързи кредити със 100% одобрение?

Автор:
Vivus.bg

Често се случва хората да изпаднат в неблагоприятно финансово състояние. Нуждата от пари може да бъде решена с бърз заем или друг вид потребителски кредит, но може да съществуват и редица препятствия, за да го получите. Банките имат много изисквания, които може да се окажат препъникамък за част от кандидатите. Фирмите за бързи кредити, от своя страна, отпускат заеми с по-малко проверки, но това не означава, че сляпо се доверяват на клиентите. В кратки срокове те успяват да проверят предоставените данни и да съставят оценка за риска и събираемостта на кредита. В интернет дори могат да се намерят предложения за бързи кредити със 100% одобрение.

Дали това обаче са легитимни и законово уредени институции или са съмнителни лица, които търсят начин да привлекат хора в затруднено положение? Тези предложения изглеждат наистина много атрактивни. И дори за хора с лоша кредитна история кандидатстването за кредит изглежда като много обещаващо и като такова без никакви препятствия. Дали обаче зад лъскавите обещания стоят сериозни и коректни хора? Това законна практика ли е и съществуват ли реално подобни оферти за 100% сигурен заем сред кредитните институции?

Възможно ли е да се получават бързи кредити със 100% одобрение?

Много кредитори предоставят възможност на потребителите си да получат кредит без забавяния, с минимум документация, без доказване на доход, без гаранции и с много други улеснения. Истината обаче е, че не е възможно да няма абсолютно никакъв контрол върху кредитната дейност. В противен случай би ставало въпрос за фалшива или незаконна дейност. При повечето кредитори не всяка кандидатура минава процеса на одобрение. Едва когато той премине успешно проверките и процеса на разглеждане, може да бъде подписан договор и парите по заема да се прехвърлят по сметката на получателя.

Въпреки това се срещат и кредитори, които предлагат в рекламите си бързи кредити със 100 % одобрение. На практика това означава, че който и да кандидатства за заем, ще бъде одобрен и ще получи кредит. С други думи процесът на проучване и одобрение на кандидатите е премахнат. А това със сигурност не звучи логично за всяка легитимна финансова институция.

И така: Възможно ли е да получите бърз кредит със 100% одобрение? Ако трябва да отговорим с една дума, отговорът ще бъде ясно и категорично „НЕ!“. Трябва да бъдете особено внимателни към подобни кредиторите. Работете с компании, които се водят от законовите изисквания на надзорните органи, регулиращи кредитните институции. Всяка компания първо трябва да направи проверка на клиента, да го оцени и тогава да даде становище за заявката му. Като, разбира се, не всяка заявка ще бъде одобрена. Освен това в интерес на институцията е да подбере кандидатстващите и да отпусне заем само на платежоспособните такива, тъй като в противен случай рискът от невръщане на отпуснатия заем е огромен.

Как да разпознаете дали кредиторът ви е коректен и защо не трябва да вярвате на предложения за бързи кредити със 100% одобрение?

В уебсайтовете на кредиторите може да срещнете предложения за кредити със 100% сигурно одобрение. Има няколко начина, по които да разберете дали компанията, която стои зад обявата, ще бъде коректна с вас:

  • Това е публично известна компания. Препоръчва се винаги да се взимат кредити от банки и фирми за кредити, които са се наложили като известни и разпознаваеми брандове в страната. Лесно може да проверите мнението на техни клиенти, които вече са работили с тях. Не работете със съмнителни фирми, които предлагат в рекламите си прекалено примамливи оферти.
  • Проверете в регистъра на Българската народна банка дали вашият кредитор фигурира в списъка на лицензираните кредитни институции. На уебсайта на БНБ има секция за акредитираните кредитни посредници, които могат да упражняват дейността си законно. Ако видите, че дадена фирма, особено пък такава, предлагаща бързи кредити със 100% одобрение, не фигурира в списъка, по-добре потърсите друга.
  • Попитайте познати, които вече са теглили кредит от въпросната фирма, какви са впечатленията им от обслужването и коректността на служителите.

Всички бързи кредити ли са опасни за вас?

Не! Услугата на кредиторите е насочена към възможно по-широк кръг от хора. Това е причината предложенията им да стават все по-атрактивни, а политиките на банките и фирмите за кредити - все по-гъвкави. Цели се задоволяване интереса на клиента и повишаване удобството на работа при теглене на заем. Спънките за усвояване на средствата се свеждат до минимум. По този начин клиентите преминават през процеса на кандидатстване с все по-малко документация. Онлайн също можете да се кандидатства само с лична карта, без гаранти и с много други облекчения за потребителя, като в някои случаи дори и без трудов договор.

За съжаление, в България има много частни лица и лихвари, които развиват нерегламентирана дейност с бързи кредити със 100% одобрение и лошата им репутация се отразява негативно на всички останали коректни кредитори. Не бива да се бъркат законните с незаконните търговци. А едно от нещата, които отличава едните от другите, е безотговорно лесното даване на средства. Винаги трябва да има критерии за отпускане на заеми, на които кандидатите е необходимо да отговарят. Това се прави, за да се удостовери, че кредитополучателят е в състояние да изплати вноските си.

Какво да правите, ако нямате 100% положителен кредитен рейтинг?

Дори вашата кредитна история да не е перфектна, не търсете и не теглете пари от кредитори, обещаващи ви заем със 100% одобрение. Потърсете заеми от кредитори, които предлагат продукти, основаващи се на по-голяма достъпност. За тях, разбира се, ще се включва правенето на проверки на личните ви данни и кредитното ви досие. Но решението на кредитора все пак обикновено се основава най-вече върху възможностите ви за погасяване на заема. Кредиторите ще получат тази сигурност най-вече от редовните ви месечни доходи, които гарантират, че няма да останете без средства, когато започнете да изплащате дълга.

Намират се и фирми, предоставящи кредити и при лоша кредитна история. Но обикновено това става при доста по-неблагоприятни условия. И дори и при тях понятие като даване на бързи кредити със 100% одобрение не съществува. Отново ще се направят проверки, преди да получите отговор. Лихвените проценти по заема биха били по-големи, отколкото ако имате чисто кредитно минало. Това се прави поради високия риск, който кредиторите поемат. Добър начин да повишите шансовете си за успех е да подобрите кредитната си история.

Как можете да подобрите кредитния си рейтинг?

Кредитният рейтинг е от съществено значение за всяко физическо или юридическо лице, което кандидатства за кредит в някоя институция. При забавяне на вашите вноски по кредити съответната информация се изпраща към кредитния регистър. По този начин се натрупват негативни точки в историята ви. А това прави одобрението при всеки следващ кредит по-трудно или дори невъзможно.

Подобрена кредитна история, показана на скала за оценка

Ето няколко начина за подобряване на вашата кредитна история:

  • Кредитният рейтинг се пази 5 години, след което се изчиства в Централния кредитен регистър на БНБ. Така че можете да изчакате този период.
  • Взимайте малки кредити за кратки срокове, които да погасявате редовно. Това може да се отрази положително върху решението на вашите бъдещи кредитори. Избягвайте все пак оферти за бързи кредити със 100% одобрение, тъй като те могат да ви направят единствено лоша услуга в мисията ви по подобряване на кредитната ви история.
  • Опитайте да намерите начин да изчистите всички свои задължения.

Можете ли да получите одобрение, ако нямате минималния 6-месечен трудов договор?

Дори и хората, които не могат да предоставят документи за трудов договор или за 6 месеца трудов стаж, биха могли да получат средства от кредитор. Важното е да не търсите незаконни фирми, които ви предлагат невъзможни неща, след които бихте затънали в дълбок финансов водовъртеж. Средствата, които се предлагат без трудов договор, са за малки суми с кратки срокове. И най-вероятно от вас ще се изиска предоставянето на поръчител или документи, с които да удостоверите, че все пак имате някакви доходи.

Още по темата