Обратно
16.9.2021

Всичко, което искате да знаете за лихвите по различните кредити

Автор:
Vivus.bg

Ако сте попаднали в ситуация, в която спешно са ви необходими пари, но не можете да се обърнете към приятел или роднина за помощ, тогава можете да се възползвате от услугите на банкови или небанкови кредитни институции. Повечето потребители предпочитат да избегнат сложните и тромави процедури по кандидатстване за банков кредит, затова избират кредитна компания, от която да изтеглят не толкова голяма сума за по-кратък период. Това им дава възможност да посрещнат най-належащите си нужди. Почти всички небанкови кредитори предлагат първи безлихвен кредит, който трябва да върнете в рамките на месец или на друг определен срок, за да не платите никаква лихва по него. Нека обаче разгледаме какви са останалите възможности, предоставяни от кредиторите и какви са лихвите по различните видове кредити.

Какво представляват лихвите?

Лихвата се нарежда сред най-важните елементи на кредита. Тя е възнаграждението, което кредиторът получава от парите, които ви предоставя. Различните кредитни продукти имат различен годишен лихвен процент, който се калкулира на база на периода на връщане на кредита, както и на цялата му стойност. Затова при връщането на месечните вноски, заедно с основната сума, ще внасяте лихва по кредита, която е била добавена към изтеглената сума.

Как да пресметнете какъв е вашият годишен лихвен процент (ГЛП), за да разберете какви ще са лихвите ви?

Кредитният калкулатор ви дава възможност бързо и лесно да сметнете каква е стойността на кредита, след като добавите към него лихвите. Това ви дава опция по-добре да прецените каква сума бихте могли да изтеглите, без това да предизвика сериозни финансови затруднения.

Как се смятат лихвите?

За да изчислите вашата лихва по кредит, попълнете в калкулатора желаната сума по кредита и срока, за който сте се решили  да изплатите кредита. Калкулаторът за лихви по кредити автоматично ще изчисли вашия лихвен процент въз основа на тези два показателя. Кредитният калкулатор ще добави този процент към изтеглената сума, така че ще видите общо колко трябва да върнете на кредитора и каква е стойността на месечните вноски, които трябва да изплащате.

Преди да изтеглите кредит, е препоръчително да разгледате различните варианти и какво е оскъпяването при различните суми, които можете да изтеглите, спрямо различните периоди за погасяване. Това ще ви даде възможност внимателно да изберете най-изгодния вариант за вас.

Какви са лихвите при различните видове кредити?

Потребителски кредит от банкова институция

Потребителският кредит е най-търсеният кредитен продукт, но условията, при които се издава, варират при различните банки. Можете да изтеглите потребителски кредит от някои банки с фиксирана лихва, която варира между 5 и 10%. Друг вариант е да намерите банка, която предлага плаващ лихвен процент, което означава, че той се променя постоянно въз основа на върнатата сума.

Потребителският кредит, изтеглен от банката, ви позволява да изтеглите значително по-голяма сума, отколкото кредитните компании биха ви отпуснали. В замяна на това трябва да отговаряте на редица условия. И да приготвите значителен брой документи, за да уверите банката, че сте надежден кредитополучател. Съответно и процедурата по кандидатстване за такъв заем е по-бавна и отговорът идва след няколко дни. Повечето банки поставят условие кандидатът да представи гарант, от който банката да изиска неизплатените задължения, ако се случи, че се появят такива.

Съществува обаче опция за кредит, с която да плащате дори още по-нисък лихвен процент. Става въпрос за ипотечните кредити, отпускани от банковите институции.

Какви са лихвите при ипотечен кредит от банкова институция?

При този кредит ще получите между 3 и 7 % лихва, в замяна на което трябва да ипотекирате имот, отговарящ на изтегления размер на кредита. Това помага на банката да се застрахова от риска за загубата на парите, без да се налага да търсите гарант. Също така за разлика от останалите видове кредити, ипотечните кредити дават по-голям срок за връщане – до 30 години. Разбира се, изтеглените суми също са доста по-големи.

Бързи кредити от небанкови кредитни институции

Бързите кредити представляват най-голямо удобство за потребителите от гледна точка на срокове, суми за теглене и бързо получаване на отговор. Дори и да имате отказ от банката заради лош кредитен рейтинг или наличието на текущи кредити, кредитните фирми могат да ви отпуснат по-малки по размер кредити, но с малко по-висок лихвен процент. Кредиторите предоставят кредитните си продукти изключително бързо. Това представлява голямо удобство за потребителите. Процесът на кандидатстване и одобрение е улеснен. Така с минимум усилия можете да изтеглите необходимите ви пари. Лихвите, които понякога са малко по-високи, представляват един вид застраховка за кредитната компания, като я предпазва от фалит.

При това повечето кредитори предлагат безлихвен кредит за новите си клиенти, както и специални оферти за тези, които са лоялни потребители.

Какви такси трябва да плащате по кредита?

Банките могат да изискват от вас два вида такси – еднократни и периодични. Те влизат в изчисляването на годишния процент на разходите (ГΠP), заедно с лихвите.

Еднократни

Еднократните такси варират в зависимост от кредита и могат да са няколко вида. Например, ако изтеглите потребителски кредит, ще ви вземат такса за кандидатстване, както и такса кредитна оценка. Ако изтеглите ипотечен кредит обаче, ще трябва да заплатите още няколко такси. Такива са такса за изготвяне на ипотека, такса за оценка на обезпечението, такса за юридическо обслужване и други.

Ако желаете да разгледате стойността на всяка една от тези такси, можете да намерите ценоразписа на сайтовете на повечето банки. Друга такса, която банката може да изиска от вас, е такса ангажимент. А ако решите да предоговаряте кредита, е възможно да се наложи да платите и такса за промяна на условията. Така че покрай лихвите се появяват и такъв тип такси за плащане.

Периодични

Периодичните такси са ежемесечни или ежегодни. Към тях са включени такса за обслужване на кредита, такса за застраховки, както и такси за ползването на дебитна карта, заплащане на битови сметки и интернет банкиране.

Възможно ли е с времето действащите лихви по кредити да се повишават?

Не изключваме вероятността това да се случи. Има и институции, които ви предупреждават за евентуално настъпване на такъв тип промени. В подобна ситуация можете да изпаднете, ако имате необслужвани стари задължения или такива, които са просрочени.

Човек, определящ лихвите по различни кредити

Ако това се случи, кредиторът има реално основание лихвите, предложени при искане на повторен заем, да са по-големи. По този начин финансовото дружество успява да си осигури застраховка. Ето защо всяка една лоялна и коректна кредитна компания ви съветва да обмисляте добре подобен вид решение. И, разбира се, да бъдете достатъчно отговорни, докато обслужвате своя заем.

Попадане в капана на високите лихви по кредити

Високите лихви са основателна причина хората да се отказват да теглят кредити. Та кой нормален и разумен човек би желал да изтегли 300 лева и да върне 1200 обратно на компанията, отпуснала му първоначалните средства? Разбира се, че не съществува такъв човек.

Ако действате внимателно и разумно, не се страхувайте, че има опасност някоя сутрин да се събудите, потънали в дългове. Днес пред вас съществуват немалко на брой фирми, които са достатъчно коректни, за да ви предложат законови условия, които не ще усложнят положението ви. В това число влиза и Vivus – онлайн фирма за отпускане на бързи кредити.

Защо да се доверите на Vivus?

Ние ви позволяваме сами да избирате срока на погасяване на кредита и размера му. А с помощта на онлайн калкулатора сами изчислявате за нула време всичко дължимо по заема. Тъй като предлаганите заеми са такива до заплата, максималният срок за връщане е 30 дни. За първи заем може да се вземе сума от 50 до 600 лв. Важно е да се отбележи, че този първи заем лихвите са нулеви. Няма никакво оскъпяване, стига да бъде спазен срокът за връщане. Това с пример означава, че при теглене на първи кредит за сума, да речем, 340 лв. за 30 дни срок, то в рамките на тези 30 дни трябва да върнете точно 340 лв.

Кандидатстването става бързо и удобно на интернет страницата ни. Отнема не повече от 5-6 минути. Получаването на отговор на заявката става до 15 минути. При одобрение получавате парите си на каса на EasyPay или на лично ваша банкова сметка. Като самото получаване на парите също става до 15-тина минути.

Лихвите при нас се появяват при теглене на втори и следващи кредити. Като тогава обаче вече можете да теглите и по-високи суми. Максималната сума е до 1500 лв.

Връщането на задължението може да е отново на каса на EasyPay, чрез банков трансфер или пък на Cashterminal. По всяко време при въпроси можете да се свържете с отдел „Обслужване на клиенти“, за да попитате.

Ако се окаже така, че времето за връщане не ви е достатъчно, имате опции за удължаване на срока. Възможностите са удължаване са за 7, 14 или 30 дни. За да се възползвате, се заплаща съответна такса за това. Така продължавате да поддържате кредита си в редовност и си осигурявате нужното спокойствие за неговото връщане.

Още по темата