Обратно
15.10.2020

Какво е спестовна сметка?

Автор:
Vivus.bg

Какво се случва, когато се опитвате да спестявате? Криете (от самите себе си) спестявания в някой тефтер, буркан или кутия на уж недостъпно място. След половин месец харчене осъзнавате, че няма да се справите до края на месеца и прибягвате до същия онзи тефтер с банкноти. И така вашите спестявания отиват за поредната ненужна покупка! Това е проблемът – вие знаете къде са парите ви и изкушението е прекалено силно. Този проблем се решава със спестовна сметка и нейните разновидности. Тя ще ви помогне постепенно да натрупвате пари, като същевременно ще имате свободата да ги използвате.

Обикновена спестовна сметка

Много хора имат такава – с нея вашите спестявания са на безопасно място и същевременно са достъпни по всяко време. На практика всяка банка предлага спестовни сметки и преференциални условия за тегленето им.  Също така на разположение е удобството на телефона ви, чрез който може да управлявате сметката си и така да получавате така необходимото чувство на контрол над парите ви. Стандартната спестовна сметка предлага нисък, но стабилен лихвен процент и е безсрочна.

Детска спестовна сметка

Другата популярна спестовна сметка е детската. Много от нас също са имали такава. Ако искате вашето дете да има силен старт в живота, може да започнете спестовна сметка за него. Този тип сметка има свои особени условия, които са оформени според спецификите й. Обикновено банките не вземат такса за поддръжката на сметката. Като правило, при навършваше на пълнолетие на детето, сметката се преобразува в обикновена спестовна сметка. Това е идеален начин да помогнете на детето си в неговите първи стъпки в живота му като студент или като работещ възрастен.

Срочни депозити

Срочните депозити могат да се разглеждат като разновидности на спестовните сметки. Тяхната основна разлика е в срока – срочният депозит има дата на падеж. Свободата на теглене и използване на сумата в срочните депозити е ограничена. Това означава, че клиентът може да прави тези операции само с предварително договаряне. Също така, тегленето на цялата сума носи със себе си риска да бъде изгубена лихвата по нея. Това, разбира се, зависи изцяло от условията, на които сте се съгласили с банката.

Специфики на срочния депозит

Срочният депозит като правило не изисква такси за поддръжка и за откриване и закриване. Ако отворите сайтовете на различните банки, обикновено този плюс ще бъде поставен на преден план. Разбира се, не може да откриете депозит с 0 лева – различните банки ще имат различна минимална стартова сума за вашия депозит.  Може да си откриете срочен депозит в различни валути. Както стана ясно, има ограничена възможност за теглене от срочен депозит – в някои банки това е равносилно на закриване на целия депозит и загуба на лихвата. Затова депозитът е специфичен инструмент, от който може да се възползвате, ако сте сигурни, че няма да ви се наложи да теглите от него.

Лихва

Един от най-важните фактори при откриване на спестовна сметка е именно наличието на лихва. Като правило, лихвата при обикновените спестовни сметки е по-ниска, а при срочните депозити е по-висока. Също така лихвата е пряко зависеща от валутата, в която е открита сметката. Лихва се начислява по различни схеми. Банките могат да я начисляват ежемесечно, годишно, в край на договорен период, на определен интервал от време в годината.

Защо да си правите спестовна сметка?

Да спестяваш е изкуство! Или поне не е лесно, особено когато спестяванията ти са наоколо. Ето защо спестовната сметка е отличен инструмент, който да ви помогне в начинанието. Удобството на една спестовна сметка е във възможността да теглите пари по всяко време и все пак да спестявате, защото това няма да е основната ви разплащателна сметка. Освен това нейният смисъл е постепенното акумулиране на допълнителни средства като възнаграждение, че сте доверили спестяванията си на банката.

Други видове спестовни сметки

Освен стандартните влогове, детските влогове и срочния депозит има и други видове. Те са специализирани сметки, които са създадени, за да отговарят на ваши конкретни нужди и предлагат преференциални условия. Например, някои банки предлагат:

  • съвместни спестовни сметки;
  • спестовни сметки за хора с високи доходи;
  • влогове с фокус върху по-висока лихва;
  • спестовна сметка с допълнителни екстри (дебитна карта, онлайн боравене със средства).

Всичко това може да разгледате на сайтовете на банките или в техните клонове.

Как да сравните офертите?

Действително, ако тепърва навлизате в темата и избирате банка за вашия спестовен влог или депозит, изобилието от възможности може да по-скоро да ви обърка, отколкото да ви помогне. Няма да е лошо да се консултирате със специалист по темата. Освен това съществуват платформи в интернет, които се занимават специално със сравняване на офертите на банките, за да може да изберете най-удобната за вас. Какво е важно за вас? Лихвата, която ще се трупа всеки месец върху сумата? Или пък гъвкавостта на ползване на вашия спестовен влог? Възможно е да имате и съвсем други приоритети. Помислете добре кое е най-важно за вас и може да пристъпите към своя избор.

Откриване на спестовен влог

Откриването на такава сметка обикновено става бързо и на място – в офиса на банката. Много банки обаче предлагат възможност за онлайн запитване – по чат, имейл, чрез формуляр или друга система за обслужване на клиенти. Процесът максимално е улеснен. Още една интересна възможност е откриването на сметката изцяло онлайн, но това, разбира се, изисква вече да сте клиент на банката, за да се възползвате от нейните онлайн услуги. По този начин ще си спестите време и нерви. От друга страна, винаги е добре да чуете условията от консултант, за да сте напълно запознати с това, на което се съгласявате.

Още по темата