Обратно
14.6.2019

Кредит за кола

Автор:
Vivus.bg

Напълно е разбираемо почти всеки от нас да има нужда от автомобил в ежедневието си, в професията си, в живота си като цяло. Изключение правят малко хора, които си осигуряват транспорт по други начини. Автомобилът е удобство, но много по-често е и необходимост. Градският транспорт много често ще бъде по-изгоден вариант, но ако искате да разчитате на себе си и сами да избирате кога и как ще се придвижвате, то рано или късно ще изпитате нуждата от собствен автомобил. Тогава наистина ще се почувствате самостоятелни. За да имате собствено возило обаче, е необходимо да разполагате с нужните финанси за закупуването му. Ако нямате такива под ръка, то тегленето на кредит за кола със сигурност може да е решението за вас.

Защо тегленето на кредит за кола да е решение?

Може би най-големият проблем, който може да се появи пред нас, когато решим да си купуваме автомобил, са парите. Новите автомобили не са никак малка инвестиция. Напротив – на практика сумата за автомобил може да достигне, а често, ако говорим за по-нови и по-качествени коли, и да надвиши сумата дори за собствено жилище. Разбира се, това е при положение, че говорим за наистина нов и скъп модел автомобил.

Реално малко хора могат да извадят накуп дори 20 000 лева от джоба си и да си купят кола по избор. Факт е, че можем да прибегнем до стара и употребявана кола, като с повече желание може да си намерим такова возило и за 1000 лева. Естествено, този вариант е рискован – със стара кола никога не се знае колко допълнителни пари ще се прахосат за ремонти. Точно за да можем да си позволим сносна кола, при положение че нямаме нужния ресурс, като решение идва тегленето на кредит за кола.

Какво точно е кредит за кола?

Кола на лизинг може да вземете, като потърсите в банките специалния тип кредит, а именно – кредит за кола. Точна така – както съществува възможност за теглене на жилищен кредит, така съществува и такава за кредит за кола. И както може да си купите хладилник на лизинг, така може да си купите и кола на лизинг. Условията в някои аспекти се припокриват, но получаването на кредит за автомобил си има своите особености. Предложенията не са толкова много. Ако отворите интернет, ще останете с впечатлението, че се броят на пръсти, но все пак това не означава, че трябва да се хвърлите на първите резултати. Отделете малко време, отворете сайта на вашата банка или позвънете на служителите там и специално се поинтересувайте от опциите.

Струва си да отбележим още две неща на изборния етап от кредита за кола – той се предлага и от някои небанкови фирми за кредити и може да бъде заявен онлайн.

Сума

Максималната сума, която може да заявите при кандидатстване за кредит за кола, обикновено е с таван от около 70-80 хиляди лева, което е напълно достатъчно за закупуването на нов и качествен автомобил. Естествено, тук идва въпросът какъв именно автомобил си търсите, тъй като цените ще варират в зависимост от това дали е нов, от годината на производство, от марката и от много други фактори и характеристики.

А може би сред вас има и такива, за които 80 хиляди няма да са достатъчни. Бързаме да ви успокоим – някои предложения за кредит за автомобил могат да надвишат тази сума.

Период на връщане

Срокът за изплащане на лизинга обикновено е между 6 месеца и 8 години, като тук е препоръчително добре да се запознаете с всички предложения. Някои от тях включват гратисен период. Други не предлагат по-дълъг период, ако сумата за колата е по-ниска от определен таван, например от 8000 лева. Тогава максималният период на този кредит за кола е около 2 години. Струва си да прочетете внимателно за разпределянето на вашите вноски и лихвите, които ще платите. Така ще знаете какви разходи ви очакват всеки месец и няма да останете изненадани, когато времето за вноската ви дойде.

Вноски при изтеглен кредит за кола

Примерната месечна вноска при кредит за автомобил на цена 20 000 лева със срок на погасяване от 8 години и с примерно оскъпяване, идващо от лихвата, е между 250 и 350 лева на месец. Естествено, тази цифра служи единствено за пример, който да ви ориентира. В месечната вноска влизат множество фактори, които варират от банка до банка и си струва да инвестирате известно време във внимателно разглеждане на всички условия на кредитите за автомобил.

Като споменахме условия, си струва да отбележим, че както при някои жилищни кредити, и при тегленето на кредит за кола често се изисква самоучастие в изплащането на автомобила под формата на първоначална вноска. Тя може да достигне 20 или дори 30 процента, което са доста сериозни цифри, особено ако говорим за нов и скъп автомобил. Като за начало задължително трябва да се убедите, че имате достатъчно средства да покриете изплащането на това немалко самостоятелно участие.

Специални условия

Повечето предложения за теглене на кредит за кола включват в себе си едно или повече специални условия за изплащане (най-често предимства), което не присъства при другите кредитори. Такива условия могат да бъдат:

  • липса на ограничение във възрастта – тъй като ограничения определено присъстват в различните оферти за кредити, то тук обикновено единствено кандидатите трябва да са навършили пълнолетие;
  • без доказване на доход – някои хора смятат доказването на доход за досадно и стресиращо, затова липсата на това условие ще ги зарадва;
  • по-висок максимален срок –  8-те години максимален срок, които споменахме по-горе, в някои случаи могат да достигнат дори до 10;
  • по-ниска първоначално вноска – има банки, които предлагат доста по-поносими първоначални вноски за кредит за автомобил;
  • по-изгодни оферти при лизинг на стар автомобил – ако нямате намерение да си купувате нова кола, поинтересувайте се коя банка ще ви даде най-доброто предложение за стар автомобил;
  • без самоучастие – да, спокойно може да откриете и кредит без самоучастие, дори не трябва много да търсите;
  • моментална собственост – обърнете внимание на това кога всъщност ще станете законен собственик на автомобила според кредита;
  • изплащане на равни вноски – напълно възможно е и да погасявате кредита на равни месечни вноски според плана;
  • такси – това вече не може да се нарече предимство, но е факт, че с искането за кредита идват и някои доста сериозни такси за неговото оформяне, така че си отваряйте очите и четете внимателно;
  • на последно място, но не и по важност, си струва да поставим и възможността за онлайн заявка за „автокредит“, която значително ускорява получаването на отговор за него.

Кредит за кола – потребност и удобство

Не е възможно да не сте се сблъсквали с потребността от автомобил – било то заради липсата на удобни начини за придвижване в градски условия, било то заради нуждата да пътувате някъде, за да посетите близките си, било то някакъв сериозен професионален ангажимент или пък просто вашият начин на живот го налага. Във всички случаи сте се замисляли как да се справите с големите цени на автомобилите. Идеята за лизинг е една от първите, която се появява. Именно затова се прибягва до ползването на кредит за кола. Кредитите за автомобил спокойно могат да бъдат „сглобени“ така, че да съответстват на вашите доходи, вашите възможности и желания. Ако внимателно прочетете условия на всяка банка и фирма, които предлагат този тип кредит, ще откриете, че съществуват множество предимства на всяка една от тях, които индивидуализират вашия кредит.

Още по темата