Обратно
23.2.2022

Може ли да се вземе кредит без 6 месеца трудов стаж?

Автор:
Vivus.bg

Спешно са ви необходими средства, но не сте сигурни, че можете да удовлетворите изискванията на кредиторите? Почти всички банки изискват от кандидатстващите за кредит да предоставят необходимите документи, с които да удостоверят своите доходи, в това число трудов договор с минимум 6 месеца стаж. Банките и фирмите за бързи кредити проявяват все по-голяма гъвкавост в борбата за нови клиенти и поради това на пазара редовно се появяват нови и по-атрактивни предложения. Има кредитори, от които е възможно да се вземе дори кредит без 6 месеца трудов стаж. Това обикновено е възможно при кандидатстване в някои фирми за бързи кредити.

Какво означава кредит без 6 месеца трудов стаж?

Едно от най-големите препятствия за кандидатите за кредит е липсата на документирани доходи като например трудов договор с предходен стаж. Понякога може да се случи така, че да останете без работа, но да имате друг доход, с който да се издържате. Понякога някои млади хора може да са започнали работа преди 3-4 месеца като стажанти и да имат брилянтни инвестиционни идеи, но не и постоянен доход. Заради тези посочени ситуации обаче или заради други ограничения получаването на средства на заем може да е почти невъзможно.

Ако и вие сте в подобно положение, много трудно бихте могли да получите кредит в случай на нужда. Кредиторите, които са съгласни да отпуснат на лица кредит без 6 месеца трудов стаж и без доказан редовен доход, са малко. Да, факт е, че получаването на един такъв кредит без трудов договор би ви помогнал много, ако в момента имате спешна нужда на финансови средства. И би ви осигурило възможност отново да си стъпите на краката. Но такъв кредит се получава трудно. Все пак не и невъзможно. Нека да се опитаме да отговорим как това би могло да се случи въпреки неблагоприятните обстоятелства.

Получаване на кредит без 6 месеца трудов стаж

Както споменахме и по-рано – конкуренцията на кредитния пазар прави така, че някои кредитори решават да започнат да отпускат и кредити без трудов договор и трудов стаж. Все пак те също си имат своите изисквания.

Естествено, освен навършената съответна възраст за кандидатстване всеки кредитоискател следва да притежава чисто и добро кредитно досие в Централния кредитен регистър. Наличието на такова би показало, че въпреки липсата на трудов договор човекът все пак успява да се грижи за финансите си и да обслужва своите кредити и задължения. А щом си плаща и е плащал тях навреме, то би следвало да може да прави същото и с този бърз кредит, за който кандидатства сега. Разбира се, от кредит до кредит има разлика, но въпреки това шансовете за одобрение на заявката биха се повишили при едно такова положение.

Как да увеличите вероятността да бъдете одобрени за кредит без 6 месеца трудов стаж?

При положение че сте млад човек, навършил пълнолетие или съответна възраст за кандидатстване в дадената фирма, но още нямате стаж, трябва да потвърдите по някакъв начин, че все пак имате доход. От вас може да се изиска да го декларирате, а останалото вече е преценка на кредитора, разбира се.

Още една възможност, с която може да повишите шансовете си за успех и да бъдете одобрени, е осигуряването на поръчител или съдлъжник, който да понесе солидарно отговорността върху дълга. Това винаги прави кредиторите по-доверчиви, а шансът ви за успех се увеличава.

С какъв документ може да декларирате доход?

Документът трябва да показва, че сте получили и получавате някакъв доход, свързан с вашето имущество, присъдени вземания, месечни постъпления, банкови авоари и прочие. Такъв тип документи за получаване на кредит без 6 месеца трудов стаж могат да са:

  • Удостоверения за издръжка;
  • Банкови извлечения;
  • Договори за наем на недвижимо имущество;
  • Договор с арендатори за рента върху земеделска земя;
  • Договор за трудова заетост, която е по-малка от 6 месеца.

Освен изброените декларирани доходи можете да посочите и други. Важното е с документа, който предоставите, да докажете, че има как да обезпечите заема, ако бъдете одобрени. Все пак дори да постигнете целта си и да получите заема, не бива да забравяте, че той трябва да бъде изплатен в срок. Това, че нямате трудов договор, в крайна сметка се оказва, че не е причина да не получите кредит, но въпреки това кредиторите го приемат като предпоставка за изпадане в неприятно финансово положение и евентуално неплащане. Затова първо си направете равносметка. И задължително кандидатствайте разумно.

Как да теглите кредити без 6 месеца трудов стаж?

Кандидатстването за бърз кредит е лесно и не отнема много време. Можете да кандидатствате дори от дивана у дома си, без да се налага да ходите до офис на фирмата. Тук все пак ще споменем двата най-разпространени метода за кандидатстване: онлайн и в офис.

Кредит от офис

Класическият начин е да отидете през работно време с лична карта в офиса на избраната компания и да получите необходимата информация от кредитните специалисти на място. Предимствата при този вид кандидатстване са, че на място можете да зададете всичките си въпроси и да получите бързи отговори. Ще видите с какви хора си имате работа и това до голяма степен може да събуди доверие и спокойствие у вас. Или пък точно обратното – да ви накара да размислите и да се преориентирате в избора си на кредитор.

Отговор на кандидатурата ви за кредит може да получите до 30 минути или малко повече. Но във всички случаи се очаква това да се случи бързо. След това ще получите договор за кредит, който трябва добре да прегледате и да разберете, преди да подпишете. Внимателно разгледайте лихвените проценти, срока за погасяване и годишния процент на разходите, защото те са най-важните за вас. След като подпишете договора, ще получите средствата на каса или по банковата си сметка. Цялата процедура по едно теглене на кредит без 6 месеца трудов стаж заедно с отиването до офиса, кандидатстването, чакането за отговор, прочитането и разписването на договора и връщането от офиса може да се сведе до няколко часа в рамките на един работен ден. След това ще разполагате със средствата и ще можете да ги използвате за нуждите си.

Кредити онлайн

Банките и фирмите за бързи кредити имат отлично разработени уебсайтове, чиито потребителски интерфейси позволяват бързо и лесно кандидатстване. Ако вече сте избрали кой ще бъде вашият кредитор, трябва да настроите плъзгачите на срок и сума и да проверите сумата, която трябва да бъде изплатена обратно. После трябва да попълните онлайн формуляр за кандидатстване. Чрез него кредиторите ще получат вашите лични данни и ще ви оценят в рамките на минути.

След като проверките на данните и на кредитната ви история приключат, ще получите обратен отговор по имейл, със SMS или чрез обаждане по телефона. При кандидатстване за кредити онлайн, трябва да имате отворена разплащателна сметка в банка, за да може на нея да бъде трансферирана сумата по кредита. Или обикновено можете да изберете също така да получите парите си на каса на EasyPay.

Можете да кандидатствате за кредит без 6 месеца трудов стаж чрез вашия лаптоп, компютър, таблет или смартфон. Удобството на технологията ви позволява да кандидатствате за пари от всяко място с достъп до интернет.

Още по темата