Обратно
9.10.2020

Обратен лизинг – какво е това и за кого е подходящ?

Автор:
Vivus.bg

Обратен лизинг е известна услуга на финансовия пазар, но набира популярност едва през последните години. Досега от него се възползват основно юридически лица. Това е нормално – плюсовете и възможностите за финансиране, които обратният лизинг отключва за тях, са много. Но тенденцията да го използват и физически лица е все по-осезаема. Причината са очевидните предимства на обратния лизинг – гъвкавост, достъпност и много повече възможности за теглене. Обратният лизинг може да ви помогне и при спешна нужда от средна или голяма сума пари за по-сериозни ситуации.

Какво е обратен лизинг?

На пръв поглед принципът на обратния лизинг може да бъде объркващ. Истината обаче е, че той е елементарен. В обикновения лизинг имаме: лице, което продава стока; лице, което отпуска лизинга; и лице, което получава стоката на лизинг. Трите лица в случая са различни. При обратен лизинг лицето, което продава стоката и лицето, което я получава на лизинг, са едно и също лице. Вие преставате да бъде законният собственик на стоката, получавате средствата за нея, изплащате я на лизинг, но все още можете да я използвате. Получава се така, че ползвате ваша стока под наем. Това е всичко на теория. Какво обаче означава това на практика и с примери?

Обратен лизинг на автомобил

Примерът с автомобил е най-добрият, защото е най-често срещаният. В интернет ще откриете десетки фирми, а дори и стотици, които предлагат обратен лизинг на автомобил. Във времена на по-малка активност по кредити, обратният лизинг на автомобил набира скорост и популярност. Ако сте собственик на автомобил и имате нужда от заем, може да се възползвате от обратен лизинг, като колата ви ще бъде вашият залог. Вместо да теглите кредит, ще дадете автомобила си в собственост на банка или фирма. Фирмата ще оцени стойността на автомобила и ще ви предложи сума, която да ви изплати назаем. След това автомобилът става собственост на фирмата, а вие започвате да го изплащате. Работата е там, че продължавате да го използвате, докато го изплащате.

Кандидатстване

Обратен лизинг вече предлагат голямо количество фирми и банки. Услугата става все по-популярна. Кандидатстването обикновено става лесно – чрез едно позвъняване, имейл и посещение на офис или попълване на формуляр по интернет. След това ще се задейства процедурата по оценяване на имуществото ви и подписването на договор. Обикновено кандидатстването не отнема много време, може да се справите за половин час. Отговор получавате също относително бързо. Повечето фирми са готови да финансират всички видове автомобили, без оглед на възрастта им. И все пак, добре се запознайте с дължимите такси за кандидатстване и оценка, за да не останете изненадани.

Предимствата на един обратен лизинг

Основният плюс на тази услуга е нейната достъпност – най-важното условие е да имате автомобил. По такъв начин имате достъп до голямо финансиране, без да кандидатствате за същински кредит. Много потребители се възползват от тази услуга, защото не отговарят на условия за потребителски кредит, но за сметка на това имат автомобил. Това им дава възможност да получат по-голяма сума, да избегнат неудобствата на потребителския кредит и да продължат да използват колата си.

Кой се възползва от услугата?

Според експертите, засега най-активни в използването на обратен лизинг остават фирмите и предприятията. Бързината и ефективността на обратния лизинг при предоставяне на голяма сума пари са два фактора, които са важни за всяка фирма. Компаниите често имат необходимост от спешна сума, за да продължат да функционират, но нямат време за заем. Тук именно се включва обратният лизинг.

Все повече обаче се включват и частни лица – такива, които също нямат възможност за теглене на заем, но имат нужда от пари. Наличието на собствен автомобил и възможността да го използват дори след получаването на парите за него е примамливо условие, което носи печалба и на двете страни от сделката.

Обратен лизинг на имоти

Другият популярен тип обратен лизинг е този на имот. Според някои данни обратният лизинг на имоти всъщност е заемал голяма част от всички продажби на имоти в Европа през последните 10 години. Това дава възможност на собствениците на сгради да получат голяма сума пари, като не изгубят възможността да използват сградите, подобно на договор за жилище под наем. Спецификата е, че сградата трябва да бъде в нормално състояние. По този начин се отключва достъпа до замразени в имот средства, които в противен случай не биха били достъпни. Освен това, тъй като имотът е доста по-голям залог от автомобил, средствата, които ще са достъпни, са много по-големи.

Обратен лизинг на имот – предимства

Предимствата са донякъде очевидни – ако собственик на имот няма възможност да изтегли голям кредит, но има нужда от тази сума, то той може да остави имота си като залог и да продължи да живее в него „под наем“. По този начин ще получи пазарната цена за имота си, а това обикновено е сериозна сума и ще може да я приложи за определена дейност. Важното в случая е, че неподвижни средства могат да бъдат отново раздвижени, давайки гъвкавост на собственика. Освен това срокът, за който имотът може да бъде даден в обратен лизинг, е обикновено по-дълъг от срока за обикновен кредит.

Основни моменти

Обратният лизинг е подходящ за хора, които имат нужда от спешно финансиране, но не могат да изтеглят кредит. Все повече потребители се възползват от бързината, гъвкавостта и лекотата, с която могат да изтеглят пари, благодарение на обратен лизинг. Сумите са големи, сроковете са по-дълги, изискванията са по-ниски. Не се впускайте в лизинга, без да сте пресметнали възможностите си обаче. Не искате да се окаже така, че банката да стане собственост на вашия автомобил или недвижим имот. Точно това ще стане, ако не успеете да изплатите лизинга.

Още по темата