Обратно
4.6.2020

Колко време и разходи отнема отпускането на ипотечен кредит?

Автор:
Vivus.bg

Отпускането на ипотечен кредит отнема немалко техническо време и изисква определен набор от документи. Ако бързате, то най-добре да сте запознати и добре подготвени с подробностите около процедурата по ипотека и да се въоръжите с търпение. Не се хвърляйте на първата възможност, добре проучете предложенията на различните банки. Освен това имайте предвид, че ще трябва да приготвите и първоначална сума пари за разходите около оформяне и одобрение на този ипотечен кредит.

Избор на банка за теглене на ипотечен кредит

Първоначално ще трябва да изберете банка. Офертите за ипотека ще са много и ще са най-различни, затова внимателно ги разгледайте. Вероятно, първият ви избор ще е да се спрете именно на вашата банка, с която сте работили досега. Това може да е мъдро заради възможността от преференциални условия и цени.

Все пак изберете между няколко оферти за ипотечен кредит

Но все пак не бързайте – разликите между офертите от различните банки може да са малки на пръв поглед, но да имат значение в дългосрочен план. Консултирайте се със специалисти. Все пак става дума и за дългосрочен ипотечен кредит, който ще изплащате не за една или две години. Изборът на банка може да ви отнеме цял месец в зависимост от скоростта ви на проучване.

Документи за доказване на вашите доходи за взимане на ипотечен кредит

След като сте избрали банка, ще трябва да започнете с подготвянето на документите, необходими по процедурата за отпускане на ипотечен кредит. Сред основните документи са тези за вашите доходи. Не би трябвало те да ви забавят много, подготовката им отнема максимум няколко дни. Ако служителите във вашата фирма, които се занимават с изготвянето на тези документи, работят бързо, със сигурност ще се справят и за един работен ден.

Данъчна оценка на имота

Следваща стъпка ще е сдобиването с данъчна оценка на имота. Този документ се набавя от Отдел „Местни данъци и такси“ по местонахождение на имота. Целта на този документ е да се докаже, че няма данъчни задължения по имота. Снабдяването с данъчна оценка може да отнеме седмица.

Документи за семейно положение

При тегленето на ипотечен кредит от съществена важност са и документите за семейно положение и членове на семейството. Ако имате сключен брак или сте разведени, ще са необходими документи, доказващи и тези обстоятелства. Разбира се, смисълът на набавянето им е да се определи чия собственост ще бъде имотът. Това е особено важно при сключен брак. Наборът от документи се изготвят от общината по местоживеене и не би трябвало да ви отнеме повече от няколко дни, за да се сдобиете с тях и да ги добавите към комплекта.

Допълнителни документи

При различни обстоятелства може да се наложи изготвянето на допълнителни документи за ипотека. Такива могат да бъдат Удостоверение за липса на тежести върху имота, кадастрална схема, решение за предоставяне на обезщетение, договор за делба и други. Разбира се, допълнителните документи значително удължават времето, което ще ви е необходимо за събирането на целия комплект, затова се запасете с търпение и готовност за месец събиране на документи. Тогава може да отделите вниманието си към получаването на одобрение за ипотечен кредит от банката.

Пазарна оценка

Пазарната оценка на имота е част от работата на банката и към нея се отнася също изготвянето на застраховка за имота и правно становище по сделката. Тези процедури ще ви отнемат до 2 седмици, като, разбира се, това е максималният срок. Във вашия случай процедурата може да отнеме по-малко време.

Срок за одобрение

Разбира се, не забравяйте, че има определен срок за одобрение за ипотечен кредит, но той не би трябвало да е дълъг. Целият срок за одобрение ще варира, но ако действате бързо и имате малко късмет, може да стане и за два дни. Ако сте готови с цялата процедура, вашият срок за получаване на отговор не би трябвало да тежи в общото отделено време за кредита.

Разходи

Разходи за основните документи

Документите, които може да си изготвите най-лесно и зависят основно от вас – документите за семейно положение, доходи, членове на семейството и прочие – не би трябвало да надхвърлят разход от 100 лева. Това се отнася за случая, когато не бързате с тях и не сте пуснали бързи или експресни поръчки за изготвянето. Както знаете, експресните поръчки могат да струват до три пъти повече. Това означава, че времето и парите тук ще са величини, които пряко зависят една от друга. По-малко изгубено време ще доведе до повече изгубени пари. Зависи от вас по кой път ще поемете.

Разходи за пазарна оценка

Тук не си струва да се правят предварителни прогнози или оценки за разходите. Всичко зависи от вашите нужди, типа на ипотечен кредит, банката, скоростта и необходимите процедури, които банката трябва да извърши за пълноценното оформяне на кредита. Запознайте се добре с тези процедури, за да не останете изненадани от крайния резултат и да не ви се наложи да плащате пари, които не сте подготвили.

Брокер на недвижими имоти

Разбира се, съществува и вариантът за намиране на имот чрез брокер на недвижими имоти. Гилдията на брокерите има противоречива слава в България и съответно доверието към нея е също толкова нееднозначно. Ключовото в случая е, че брокерът също ще има нужда от възнаграждение, затова добре преценете дали може да си позволите неговите услуги.

Първоначалната вноска

Още един разход, който трябва да имате предвид, е първоначалната вноска. Тя може да е значителна при ипотечен кредит, особено ако става дума за скъп имот. Ако решите, че може да си позволите първоначална вноска от 20% от общата стойност на имота, то, разбира се, трябва да приготвите голяма сума пари. Първоначалната вноска може значително да скъси изплащането на кредита.

Допълнителни такси при теглене на ипотечен кредит

При банкови операции от такъв размер ще се появят и такси, които може да сте предвидили. Например, внасянето на сума от над 10 хиляди лева ще изисква заплащането на такса в касата на банката. Не забравяйте и за всички допълнителни суми, които не са пряко свързани с ипотечния кредит, но са част от поддръжката на имота.

Още по темата