Обратно
27.8.2019

Кредитна карта онлайн

Автор:
Vivus.bg

Много от потребителите в България, които имат доходи, притежават кредитна карта или пък използват кредитна карта онлайн. Тя представлява вид кредит, който банката отпуска. Де факто кредитната карта означава, че се нуждаем от допълнителни средства, които към момента нямаме, но можем да изтеглим срещу месечна такса. Статистиката сочи, че към края на 2015 г. броят на кредитните карти у нас е възлизал на 860 000. Днес със сигурност бройката е пораснала.

Какво е предназначението на една кредитна карта?

Обикновено хората използват кредитна карта по време на промоции или при резервации на почивки, когато до заплата все още има време, а парите за придобиването на някаква стока или за резервирането на почивка са им необходими веднага. Освен това ако пътувате в чужбина, там ще можете да плащате предимно само с кредитна карта, защото разплащане с дебитни карти обикновено не се приема.

Какво представлява една кредитна карта онлайн?

Както във всичко останало в нашия съвременен технологичен свят, така и в сферата на финансите се въвеждат все повече удобства, които улесняват потребителите във всичките им финансови операции. Едно такова съвременно явление е еволюирането на кредитната карта в кредитна карта онлайн. Такава обикновено се предоставя на хора, които разполагат с повече от 300 лв. за харчене след приспадане на всякакви осигуровки, данъци и погасителни вноски от месечния им доход. Тя ви позволява да погасите онлайн кредитите си, независимо дали сте ги изтеглили от банка или от небанкова кредитна институция. Или пък да изхарчите парите за каквото ви е необходимо.

Обикновено в първите шест месеца на ползване на тази карта се предлагат специални промоции за клиентите, като например безлихвен период за трансферираните баланси. Това означава, че в продължение на първите няколко месеца кредитът, който сте изтеглили от кредитната си карта онлайн, е безлихвен и за него не се дължат погасителни вноски.

Видове кредитни карти онлайн

Първият и най-разпространен вид са кредитните карти за лично ползване. Конкретни примери за такова ползване на кредитна карта онлайн са резервациите на самолетни билети, на хотели, наемането на коли, както и покупките по интернет. Някои потребители следят и специалните промоции в големите хипермаркети или Черния Петък, за да направят възможно най-изгодната покупка, но поради липсата на налични средства в някои моменти, използват своята кредитна карта.

Освен кредитни карти за лично ползване, има и такива, предназначени специално за бизнес цели – т. нар. фирмени кредитни карти. Обикновено при тях горната граница на лимита е много висока и може да достигне до 50 000 лв. Разбира се, това не пречи на бизнесмените да теглят и до 100 лв. кредит от своята кредитна карта онлайн, като за такава сума не е необходимо представянето на обезпечение. За заемането на суми над 100 лв. обаче, е необходимо фирмата да отговаря на конкретни условия, които включват следното:

  • Фирмата да оперира от една или повече години;
  • Да няма загуби според последния си годишен финансов отчет;
  • Да е наела поне три осигурени лица;
  • Приходите й да са достатъчно високи, за да може да изплаща погасителните вноски по кредита;
  • Да няма просрочено плащане по кредит;
  • Да е АД, ООД, ЕАД или ЕООД.

Как да сме разумни при използването на кредитна карта онлайн?

Кредитната карта може да ви бъде много полезна, но при неправилно използване може да утежни финансовото ви положение. Всичко зависи от вашето себевладение и отношението ви към средствата в нея.

Ползите от кредитната карта са следните:

  • Посрещане на непредвидени разходи без допълнителен стрес;
  • Формиране на финансова самодисциплина, която ви предпазва от по-голямо харчене, отколкото ви е необходимо към момента;
  • Изграждане на добра кредитна история и репутация, в случай че сте стриктни в изплащанията на лихвите и на всичките си дългове.

За да можем да се възползваме от всички тези предимства, трябва да знаем как да управляваме своята кредитна карта онлайн по най-ефективния начин. Ето няколко съвета, които да ни помогнат да постигнем тази цел.

Предварително планирайте всяка покупка, която ще заплащате с кредитна карта

За целта съставете предварителен план за времето, което ще ви е необходимо да върнете сумата, с какви приходи ще разполагате през този период и дали това няма да се отрази на бюджета ви негативно. При повечето банки, издали кредитни карти, минималната месечна вноска, която трябва да изплащате, е 3% от изтеглената сума. Можете обаче да планирате по-голям процент за някой от месеците, ако считате, че това няма да натовари бюджета ви. Имайте предвид също, че много кредитни институции предлагат известен гратисен период при тегленето от кредитна карта, през който не дължите лихва. Ако издължите цялата сума в рамките на този период, това ще ви спести много допълнителни разходи.

Винаги следете за поддържане на оптималния баланс по кредитната ви карта

Оптималният вариант е да поддържате 10% от кредитния си лимит, но дори и 30% също са добър успех. Ако планирате добре изплащането на дълговете си и харченето на парите от картата, ще успеете да използвате средствата по най-разумния начин.

Редовно изплащайте месечните си вноски

Това е задължително условие, ако не желаете да изплащате наказателни такси, да получите лошо кредитно досие и да имате проблеми с банката.

Правете си редовно отчет

Редовно проверявайте всички плащания, правени с вашата кредитна карта. Това ще ви помогне да следите по-ефективно разходите си и ще ви помогне да разберете какви промените трябва да направите, за да подобрите ситуацията.

Как да се предпазим от погрешно използване на кредитната карта?

Обикновено повечето клиенти предпочитат да теглят от кредитната си карта дребни суми в кеш от банкомат. Това е грешка, тъй като при едно такова теглене лихвата започва моментално да тече. В допълнение ще платите и такса за теглене в брой, която е по-висока при теглене с кредитна карта от банкомат. В повечето случаи тя възлиза на около 6 лева за всяко теглене. Ето как дължимата сума става по-голяма, когато в края на месеца получите месечното извлечение.

За да спестите и лихва, и такса, правете плащанията си в ПОС терминал, в който случай ще можете да се възползвате от гратисен период, след който ще имате минимална погасителна вноска.

Още по темата