Обратно
2.5.2022

Вземане на кредити от небанкови институции

Автор:
Vivus.bg

Динамичната обстановка, в която бяхме свикнали да живеем, много се промени през изминалите две години. Светът се скова от зараза, която чувствително рефлектира върху бизнеса, икономическите, транспортните и всички други сфери на живота. Ситуацията се утежни още повече и вследствие на военния конфликт в Украйна. Извънредните мерки, които се предприеха в последните две години, станаха причина много хора да изгубят работата си. Големи предприятия спряха своята дейност и така доходите на мнозина бяха замразени. Във връзка с ограниченията върху полагането на труд много държави подкрепиха свободното или безлихвено кредитиране на своите граждани. Взимането на кредити от небанкови институции и банки стана нещо напълно нормално в днешно време.

Банките отпускат както малки, така и големи суми на клиентите си. Небанковите кредити обаче обикновено са предимно за малки суми, а институциите, които ги отпускат, отбелязват висок ръст през последните години. Тези фирми са юридически лица, които отпускат бързи кредити на потребителите. Ако искате да разберете как можете да теглите бързи небанкови заеми и какво представляват небанкови кредитни компании – попаднали сте на точното място.

Как се теглят кредити от небанкови институции?

Ако сте свикнали да работите само с банки, теглейки банкови заеми, то дейността на фирмите за бързи кредити ще ви е позната. Те са институции, лицензирани за финансова дейност, които конкурират работата на банките, особено що се касае до по-малки потребителски кредити.

Небанковите кредитни институции, по подобие на банките, са длъжни да отговарят на множество изисквания, поставени им от БНБ.

Онлайн лесно можете да откриете откъде да взимате кредити от небанкови институции, тъй като техните сайтове са много разпространени. Веднъж след като направите регистрацията си в техен сайт, можете да кандидатствате онлайн за бързи кредити. Целта на тези фирми за бързи заеми е да отпускат малки суми, които да могат да бъдат връщани за кратък период от време. Не се налага кредитоискателите да напускат уюта и комфорта на собствения си дом, за да си осигурят нужните спешни пари. Разглеждането на заявките, подадени в такива фирми, обикновено е бързо и до 15-тина минути можете да получите информация дали сте одобрени за небанков заем. Отговор от съответната кредитна институция обикновено се получава по телефона със SMS или във вид на телефонно обаждане.

Жена, доволно от възможността да може да тегли кредити от небанкови институциии

Можете да взимате кредити от небанкови институции и на място

Може да направите това и в офис на желаната от вас фирми за бързи кредити, ако тя разполага с такъв. Там процесът също не би следвало да ви отнеме много време поради съкратените процедури по кандидатстване. Стига, разбира се, да няма опашка от чакащи клиенти.

Изискванията за кандидатстване за небанкови кредити, независимо дали това кандидатстване е онлайн или на място, обикновено не са много. Те най-често са да сте навършили определена възраст (различна в зависимост от фирмата, но обикновено е пълнолетие), да представите лична карта и да нямате лоша кредитна история. Последният критерий може да се окаже пречка за получаването на пари от кредитора. Има обаче и редки случаи, в които някои кредитни институции поемат риска и финансират дори и в тази ситуация. На място в офиса или онлайн можете да бъдете консултирани изчерпателно от финансовите специалисти.

Винаги проверявайте условията при вземане на кредити от небанкови институции или от банки

Спрямо принципите на разумното кредитиране би било полезно за вас да прегледате добре условията по договора, за да се запознаете с особеностите по връщането и олихвяването на заема. Това е много важна част от двустранното ви сътрудничество с небанкови финансови институции и с банкови такива. Лесното получаване на средствата съвсем не означава, че можете безотговорно да подходите към тази сделка. Забавянето с изплащането на вноските може да означава по-високи задължения за вас към дадената кредитна институция. Бъдете предвидливи и не допускайте това да се случи.

Обикновено общите условия могат да бъдат прегледани предварително на сайта на избраната фирма. Те трябва да са формулирани ясно и разбираемо за потребителя. Ако съществува непонятна за вас точка, то изисквайте допълнителни разяснения. Питайте за всичко, което не ви е ясно. Питайте за всичко, което ви интересува, когато теглите кредити от небанкови институции или от банки. Така със сигурност ще можете и по-лесно да си направите сметка как ще върнете задължението си.

Ако например се окажете в ситуация, в която не съумявате да погасите задължението си в определения срок, то отново се консултирайте с кредитора. Чрез него ще можете да потърсите решение. Всички кредитни институции обикновено се опитват да са максимално гъвкави и да се съобразяват с вашето положение.

Защо да теглим небанкови кредити?

Това зависи от потребителите и от техните схващания, доверие и изграден начин на мислене. Масово банките се приемат за основни кредитори в държавите. Небанковите кредитни компании, които също се занимават с тази дейност, претърпяха голямо развитие през последните години и се конкурират с банките в бизнеса с по-малки суми. Някои от водещите компании дори са учредили сдружение, наричащо се АОНК (Асоциация за отговорно небанково кредитиране), чрез което се следи за коректността и лоялната конкуренция на пазара.

Целта на тези небанкови финансови институции е да осигурят възможност за клиентите да закърпят бюджета си и да могат да стъпят на краката си. На всеки му се случва да му изникне нужда от малко пари назаем и на помощ идват именно тези фирми.

Теглене на кредити от небанкови институции

Какви все пак са предимствата при взимане на небанков заем?

Много кредитоискатели вече са се възползвали от потребителски кредити от небанкови институции. И още много тепърва ще откриват този удобен вариант. Това се дължи на някои предимства, от които клиентите биват привлечени. А те са:

  • Бърза и опростена процедура по кандидатстване.
  • Онлайн кандидатстване за кредит, което можете да направите извън работното време на банковите клонове и съответно да получите парите си по лична банкова сметка или на каса на EasyPay отново по всяко време. Онлайн кандидатурите се приемат 7 дни в седмицата и 365 дни в годината.
  • Възможно е да бъдете одобрени, дори и да нямате безупречна кредитна история. Но невинаги, разбира се. Това по принцип е сложен казус, но в някои случаи можете да бъдете кредитирани въпреки проблемите при предишните ви кредити. Все пак, ако случаят ви е такъв, по-добре би било да се замислите дали да не изчистите натрупаните вече заеми, преди да се ангажирате с нови. Защото ако изтеглите нов, рискувате да влошите положението си още повече.
  • Изискванията при кандидатстване за кредити от небанкови институции са сведени до минимум. Понякога не се налага да представяте дори доказателство за доходи (като трудов договор), което е задължително условие в банките. Няма да бъдете строго наблюдавани за какво ползвате парите, които получавате.
  • Не се изисква да представите поръчител. Тоест не е нужно никой да разбира за вашия небанков заем.

Какво трябва да знаете, преди да прибегнете към тегленето на бърз кредит?

И все пак, преди да се насочите към офиса или към онлайн сайтовете на небанкови финансови компании, за да кандидатствате за бърз кредит, не трябва просто да погледнете своя финансов хороскоп. Нужно е да вземете предвид няколко неща:

  • Като за начало е добре да проучите цените (лихвите) на кредитите, които се предлагат от конкурентните фирми. Така ще можете да се ориентирате в обстановката и бихте се предпазили от некоректни предложения. Защото и такива съществуват, за съжаление. И нищо да, не е в състояние да оправдае кредитните дружества, които поставят такси и лихви в пъти по-високи от отпуснатите суми. Но все пак има и такива примери. Именно затова е важно вие да подходите разумно и да проучите обстойно условията на всяка една фирма, от която бихте искали да получите пари на заем.
  • Ако имате неплатени кредити и се опитвате да ги рефинансирате, бързите кредити не са най-добрата алтернатива. Лихвите по тях не са по-ниски от обикновените потребителски заеми, които банките предлагат. Не е добра идея да погасявате един заем с друг, особено пък ако има по-висока лихвена ставка. Така съвсем скоро може да се окажете в още по-трудна ситуация. А това не би ви било от полза.
  • Когато считате, че нуждите ви са неотложни, помислете добре за възможностите, с които разполагате за обслужването на заема. Откъде ще дойдат приходите, с които ще изплащате вноските? Имате ли постоянен източник на доходи или други алтернативи?

Бъдете разумни

Това са съществени моменти, преди да се насочите към тегленето на кредити от небанкови институции и банки. Не забравяйте, че изпуснатите срокове за изплащане на вноските могат да станат причина за многократно нарастване на сумата, дължима на кредитора. Бързият и безпрепятствен начин на получаване на парите съвсем не означава, че също така безболезнено е и тяхното връщане. Не е разумно да харчите изтеглените пари за нещо крайно безполезно, без да сте обезпечили целта, за която сте изтеглили заема. Прибягвайте до теглене на заеми само при крайно належащи нужди и ситуации. Бъдете преди всичко разумни, особено когато става въпрос за пари!

Още по темата