Обратно
9.11.2021

Вземане на кредити от небанкови институции

Автор:

Динамичната обстановка, в която бяхме свикнали да живеем, много се промени през изминалите две години. Светът се скова от зараза, която чувствително рефлектира върху бизнеса, икономическите, транспортните и други сфери на живота. Извънредните мерки, които се предприеха, станаха причина много хора да изгубят работата си. Големи предприятия спряха своята дейност и така доходите на мнозина бяха замразени. Във връзка с ограниченията върху полагането на труд много държави днес подкрепят свободното или безлихвено кредитиране на своите граждани. Взимането на кредити от небанкови институции и банки е нещо нормално в днешно време.

Банките отпускат както малки, така и големи суми на клиентите си. Тези небанкови кредити обаче обикновено са предимно за малки суми, а институциите, които ги отпускат, отбелязват висок ръст през последните години. Тези фирми са юридически лица, които отпускат бързи кредити на потребителите. Ако искате да разберете как можете да изтеглите бързи небанкови заеми и какво представляват небанкови кредитни компании – попаднали сте на точното място.

Как се теглят кредити от небанкови институции?

Ако сте свикнали да работите само с банки, теглейки банкови заеми, то дейността на фирмите за бързи кредити ще ви е позната. Те са институции, лицензирани за финансова дейност, които конкурират работата на банките, особено що се касае до по-малки потребителски кредити. Небанковите кредитни институции също са длъжни да отговарят на множество изисквания, поставени им от БНБ.

Онлайн лесно можете да откриете откъде имате възможност да взимате кредити от небанкови институции, тъй като техните сайтове са много разпространени. Веднъж след като направите регистрацията си в техен сайт, можете да кандидатствате онлайн за бързи кредити. Целта на тези фирми за бързи заеми е да отпускат малки суми, които да могат да бъдат връщани за кратък период от време. Не се налага кредитоискателите да напускат уюта и комфорта на собствения си дом, за да си осигурят нужните спешни пари. Разглеждането на заявките, подадени в такива фирми, обикновено е бързо и до 15-тина минути можете да получите информация дали сте одобрени за небанков заем. Отговор обикновено се получава по телефона със SMS или във вид на телефонно обаждане.

Можете да взимате кредити от небанкови институции и на място

Може да направите това и в офис на желаната от вас фирми за бързи кредити, ако тя разполага с такъв. Там процесът също не би следвало да ви отнеме много време поради съкратените процедури по кандидатстване.

Изискванията за кандидатстване за небанкови кредити, независимо дали това кандидатстване е онлайн или на място, обикновено не са много. Те най-често са да сте навършили определена възраст (различна в зависимост от фирмата, но обикновено е пълнолетие), да представите лична карта и да нямате лоша кредитна история. Последният критерий може да се окаже пречка за получаването на пари от кредитора. Има обаче и редки случаи, в които те поемат риска и финансират дори и в тази ситуация. На място в офиса или онлайн можете да бъдете консултирани изчерпателно от финансовите специалисти.

Винаги проверявайте условията при вземане на кредити от небанкови институции или от банки

Спрямо принципите на разумното кредитиране би било полезно за вас да прегледате добре условията по договора, за да се запознаете с особеностите по връщането и олихвяването на заема. Това е много важна част от двустранното ви сътрудничество с небанкови финансови институции и с банкови такива. Лесното получаване на средствата съвсем не означава, че можете безотговорно да подходите към тази сделка. Забавянето с изплащането на вноските може да означава по-високи задължения за вас. Бъдете предвидливи и не допускайте това да се случи.

Обикновено общите условия могат да бъдат прегледани предварително на сайта на избраната фирма. Те трябва да са формулирани ясно и разбираемо за потребителя. Ако съществува непонятна за вас точка, то изисквайте допълнителни разяснения. Питайте за всичко, което не ви е ясно. Питайте за всичко, което ви интересува, когато теглите кредити от небанкови институции или от банки.

Ако например се окажете в ситуация, в която не съумявате да погасите задължението си в определения срок, то отново се консултирайте с кредитора. Чрез него ще можете да потърсите решение. Фирмите се опитват да са максимално гъвкави и да се съобразяват с вашето положение.

Защо да теглим небанкови кредити?

Това зависи от потребителите и от техните традиционни схващания, доверие и изграден начин на мислене. Масово банките се приемат за основни кредитори в държавите. Небанковите кредитни компании, които също се занимават с тази дейност, претърпяха голямо развитие през последните години и се конкурират с банките в бизнеса с по-малки суми. Някои от водещите компании дори са учредили сдружение, наричащо се АОНК (Асоциация за отговорно небанково кредитиране), чрез което се следи за коректността и лоялната конкуренция на пазара.

Целта на тези небанкови финансови институции е да осигурят възможност за клиентите да закърпят бюджета си и да могат да стъпят на краката си. На всеки му се случва да му изникне нужда от малко пари назаем и на помощ идват именно тези фирми.

Теглене на кредити от небанкови институции

Какви все пак са предимствата при взимане на небанков заем?

Много кредитоискатели вече са се възползвали от потребителски кредити от небанкови институции. И още много тепърва ще откриват този удобен вариант. Това се дължи на някои предимства, от които клиентите биват привлечени. А те са:

  • Бърза и опростена процедура по кандидатстване.
  • Онлайн кандидатстване за кредит, което можете да направите извън работното време на банковите клонове и съответно да получите парите си по карта или на каса на EasyPay отново по всяко време. Онлайн кандидатурите се приемат всеки ден.
  • Възможно е да бъдете одобрени, дори и да нямате безупречна кредитна история. Но невинаги, разбира се. Това по принцип е сложен казус, но в някои случаи можете да бъдете кредитирани въпреки проблемите при предишните ви кредити. Все пак, ако случаят ви е такъв, по-добре би било да се замислите дали да не изчистите натрупаните вече заеми, преди да се ангажирате с нови.
  • Изискванията при кандидатстване за кредити от небанкови институции са сведени до минимум. Понякога не се налага да представяте дори доказателство за доходи (като трудов договор), което е задължително условие в банките. Няма да бъдете строго наблюдавани за какво ползвате парите, които получавате.
  • Не се изисква да представите поръчител. Тоест не е нужно никой да разбира за вашия небанков заем.

Какво трябва да знаем, преди да прибегнем към тегленето на бърз кредит?

И все пак, преди да се насочите към офиса или към онлайн сайтовете на небанкови финансови компании, за да кандидатствате за бърз кредит, не трябва просто да погледнете своя финансов хороскоп. Нужно е да вземете предвид няколко неща:

  • Като за начало е добре да проучите цените (лихвите) на кредитите, които се предлагат от конкурентните фирми. Така ще можете да се ориентирате в обстановката и бихте се предпазили от некоректни предложения.
  • Ако имате неплатени кредити и се опитвате да ги рефинансирате, бързите кредити не са най-добрата алтернатива. Лихвите по тях не са по-ниски от обикновените потребителски заеми, които банките предлагат. Не е добра идея да погасявате един заем с друг, особено пък ако има по-висока лихвена ставка. Така съвсем скоро може да се окажете в още по-трудна ситуация. А това не би ви било от полза.
  • Когато считате, че нуждите ви са неотложни, помислете добре за възможностите, с които разполагате за обслужването на заема. Откъде ще дойдат приходите, с които ще изплащате вноските? Имате ли постоянен източник на доходи или други алтернативи?

Това са съществени моменти, преди да се насочите към тегленето на кредити от небанкови институции и банки. Не забравяйте, че изпуснатите срокове за изплащане на вноските могат да станат причина за многократно нарастване на сумата, дължима на кредитора. Бързият и безпрепятствен начин на получаване на парите съвсем не означава, че също така безболезнено е и тяхното връщане. Не е разумно да харчите изтеглените пари за нещо крайно безполезно, без да сте обезпечили целта, за която сте изтеглили заема. Бъдете преди всичко разумни, особено когато става въпрос за пари!

Още по темата