Обратно
23.8.2021

Кредитни компании – възможност за намиране на средства при нужда

Автор:
Vivus.bg

Всеки човек понякога се нуждае от допълнителни финансови средства, за да задоволи внезапно възникнали нужди. Такива нужди невинаги могат да бъдат покрити от заделените настрана пари или от месечния доход, затова хората търсят други начини, за да се снабдят с необходимите средства. При възникването на неочаквани разходи, потребителите могат да се обърнат към кредитни компании, които да отпуснат желаната сума и да предоставят изход от моментното затруднено положение.

Кредитни компании за всяка нужда

Независимо дали планирате закупуването на нова кола или жилище, или пък се нуждаете от спешен ремонт на старата кола или апартамент, дали планирате да закупите нов хладилник, пералня или кухненски мебели, този инцидентен разход може да бъде финансиран от кредитни компании, които са небанкови финансови институции. По този начин не е необходимо да чакате до следващата заплата, за да си осигурите необходимото удобство.

Ако сте заделили значителна сума пари, но не ви достигат няколкостотин лева, такива компании за бързи кредити могат да ви предоставят бърз кредит при изгодни условия, които да ви помогнат по-бързо да се сдобиете с желаната покупка.

Какво точно предлагат тези кредитни компании?

Небанковите финансови институции, регистрирани в България, подлежат на щателен контрол от страна на БНБ. Техен основен фокус е предлагането на бързи кредити на потребителите, независимо дали те се намират в София, Стара Загора, Плевен или другаде в страната. За целта всяка от тези компании е разработила различни продукти, целящи финансирането на специфичен сегмент от пазара. Целта им е да задоволят неотложните нужди на клиентите.

Какво е общото между повечето кредитни компании?

Общото между тези компании е, че предлагат лесен и удобен начин за кандидатстване, който става онлайн през сайта на компанията.

Тегленето на онлайн кредит е често срещана практика в съвременната действителност. Както можете да плащате сметките си и да купувате стоки от далечния изток онлайн, така можете и да изтеглите пари на заем през интернет. Почти всички големи, а и дори не толкова известните кредитни компании имат добре организирани сайтове в интернет. Там по много удобен и нагледен начин те представят параметрите, които потребителят предпочита. С помощта на интерактивен калкулатор, в който да бъдат въведени желаната сума за теглене и срокът за погасяване, ще разберете точната месечна вноска, която трябва да изплащате и с колко ще се оскъпи първоначално взетата сума.

Разбира се, освен тази информация, кредитната компания може да предостави и персонален кредитен консултант, който да обслужи клиентите и да отговори на всичките им въпроси преди сключването на договора.

Защо да теглите бързи кредити от кредитни компании?

Ако в момента сте на път, имате важна бизнес среща или сте тръгнали на почивка и колата ви се развали по пътя, а нямате достатъчно пари да я ремонтирате, тегленето на бърз кредит от кредитни компании може да разреши този проблем почти моментално. Обикновено парите постъпват по сметката ви в рамките на 15 минути след кандидатстване. Това е възможно, тъй като процедурата по одобряване на всеки кандидат е изключително улеснена за разлика от кандидатстването за кредит в банкова институция.

Решението е налице

Само за 15 минути можете да разполагате с необходимите пари. С тях ще можете да направите ремонт на колата и да продължите своето пътуване. Същото важи и за надвиснали неплатени месечни сметки, неплащането на които може да ви остави без вода, ток или телефон. Компаниите за бързи кредити ще ви предоставят необходимата сума, за да излезете от неловкото и затруднено положение, като ви преведат парите по банковата ви сметка. Много кредитни фирми предлагат и повече от удобно получаване на парите на каса на EasyPay.

Какви фактори да вземете под внимание, преди да изтеглите бързи кредити?

Много са хората, които посягат към бързите кредити, без да обмислят достатъчно добре тази стъпка. Това поставя финансовото им положение в риск. Затова ето факторите, които да вземете под внимание, преди да теглите заем от небанкова кредитна институция.

Какви суми са ви нужни от съответните кредитни компании?

Задължително преценете каква сума ви е необходима в момента. Ако това са 200 лв., не теглете кредит за по-голяма сума.

Помислете и за други опции

Преди да изтеглите кредит, потърсете други възможности да се сдобиете с желаната сума. Това може да е съкращаване на някакъв месечен разход. Например децата могат да останат с по-малко джобни за месеца. Или пък да пестите от електроенергия и други редовни разходи.

Ако тези предложения не ви вършат работа, бихте могли да помолите приятел да ви услужи с необходимата сума за известен период от време. Всичко това трябва да обмислите като вариант, преди да теглите пари назаем от фирми за бързи кредити. Едва когато не виждате друга възможност, можете да прибегнете към тегленето на бърз кредит като краен вариант.

Направете си сметка, преди да теглите пари от кредитни компании

Добре преценете месечните си доходи и каква част от тях ще отидат за изплащане на кредита, преди да изтеглите желаната сума. Ако получавате заплата на фиксирана дата, най-добре е тя да предшества или да е на датата на изплащане на месечните вноски по кредита.

Каква е оптималната сума за теглене от компании за бързи кредити?

Повечето компании за бързи кредити отпускат предимно малки суми. Най-добре е да теглите суми от порядъка до 1000 лева или малко над 1000 лева. Все пак това отново зависи от собствените ви финансови възможности за месеца и какви парични постъпления очаквате. За по-големи заеми е по-добре да потърсите възможност за по-дълъг срок за погасяване. Това обаче включва и по-висок финансов риск. Няма да сгрешите, ако при първа възможност върнете сумата в по-кратък срок. По този начин ще се намали дължимата от вас сума, но, за съжаление, това не винаги е възможно.

Как да намалим риска при теглене на бързи кредити от кредитни фирми?

През последните години кредитната дейност у нас се развива в положителна насока. Спрямо минали години равнището на добрите (погасените) кредити нарасна. А бързите кредити отбелязаха невиждан ръст. Според финансови източници необслужваните кредити от кредитни компании намаляват вече три последователни години. Това, от една страна, означава, че икономическото състояние на българите се стабилизира, а от друга – че доверието към повечето компании за бързи кредити се повишава.

Според председателя на Комисията за защита на потребителите (КЗП) – Димитър Маргаритов – в началото на 2018 г. в България има 50 регистрирани фирми за бързи заеми. Тази цифра е със 100 по-малко от информацията, която през лятото на 2017 г. бе дадена от БНБ. Друг въпрос е дали броят на компаниите, извършващи тази дейност, е по-висок от гореспоменатата. Всеки потребител може да проучи дали фирмата, с която ще работи, е регистрирана. Това може значително да намали риска от злоупотреби и възможността за скрити клаузи в договорите.

Какви опасности може да очаквате?

Споменаваме този въпрос заради жалбите, които граждани отправят към КЗП за случаи, свързани с бързи кредити. Според Димитър Маргаритов, председател на КЗП, тези писма са едва 4% от всички. А това говори, че пазарът не е толкова “замърсен”. Въпреки мониторинга, упражняван от контролните органи, недобросъвестни кредитори често нарушават етичните правила за работа с клиента. Проблеми се забелязват най-вече с фирми за бързи заеми, които нямат утвърдено име на пазара и включват в договорите си нерегламентирани клаузи с по-дребен шрифт. Други тактики са твърде високите такси за известие при просрочени дългове след падежа. В КЗП са получени данни за договор с празни полета, пратен по пощата на възрастна потребителка.

С оглед на подобни твърдения и сигнали, е добре всеки желаещ, преди да изтегли кредит, на първо място внимателно да прочете договора, който подписва. От друга страна, можете да изберете по-известните и утвърдени кредитни компании на пазара. Те вече са изградили добро име и можете да разчитате на тяхната лоялност. Опасност най-вече има при фирмите, нерегистрирани в БНБ, които нямат утвърдена практика в страната.

Разбира се, в случай че пропуснете да върнете парите навреме, може да очаквате оскъпяване на задължението ви. Съветваме ви да избягвате това най-вече, за да не влошите своята кредитна история. За тази цел разчетете добре приходите, които очаквате, преди да се насочите към теглене на заеми от компании за бързи кредити. Когато работите с известна фирма, наясно сте с всичко по договора и сте лоялни във връщането на вноските, няма да има защо да се притеснявате от проблеми с кредита.

Какви кредитни продукти се предлагат от различните кредитни компании?

Кредит до заплата

Този кредитен продукт се предлага от повечето кредитни фирми. Лимитът за отпусканата сума варира между 50 и 800 лв. при теглене за първи път. Периодът за връщане обикновено е до 30 дни. Освен това обикновено при първо теглене кредитът е без лихви и такси. Ако срокът за връщане ви е недостатъчен, е възможно да има опция за удължаването му.

Човек, избиращ между различни кредитни компании

За последващи изтеглени суми в повечето случаи има оскъпяване. Но пък за сметка на това ще можете да изтеглите по-голяма сума.

Бърз кредит за срок от 61 дни

Този кредит ви позволява да изтеглите между 50 и 600 лв. за 15 минути. Ако това е първият ви кредит към съответната кредитна компания, той може да ви бъде предложен безплатно, тоест с нулева лихва, ако го изплатите в рамките на 61 дни. Предимството при този кредит е удобният процес на онлайн кандидатстване, бързото обслужване и спестяването на цял куп излишна документация. Не са необходими и поръчители, за да го изтеглите.

Кредит на вноски

Той е предназначен за тегленето на по-големи суми от кредитни компании - на стойност над 1000 лв. Срокът за изплащане може да варира до една година.

Бизнес кредит

Той цели подпомагането на малкия и среден бизнес, както и на хората със свободни професии. Това е също много популярен вариант, тъй като потребителите могат да разчитат на бързооборотни пари, когато възникне благоприятна възможност, при която трябва да инвестират незабавно. В допълнение, такъв вид кредити позволява лихвите, които се изплащат по кредита, да бъдат записани като разход на фирмата.

Други

Различните кредитни компании предлагат и други видове кредити, които да отговорят на конкретните причини и нужди на потребителите:

  • кредит за пенсионери, даващ възможност на нуждаещи се възрастни хора да получат спешно необходимите пари;
  • кредити с бързо одобрение или експресни кредити, които могат да се уговорят и по телефона, без процедура за кандидатстване през сайта;
  • безлихвени бързи кредити (вече бяха споменати и по-горе), каквито обикновено компаниите предлагат при кандидатстването за първи кредит;
  • кредит без трудов договор, кредит без поръчител, кредит без доказани доходи, бърз кредит с лоша кредитна история и много други.

Има ли хора, които не могат да получат кредит?

Да, има такива лица, които не могат да бъдат одобрени от фирми за бързи заеми. Това, по обясними причини, са малолетните лица и непълнолетните лица до 18 години. На такива лица не им е позволено да получават пари на заем. Други, които евентуално биха могли да не получат одобрение за кредит, са хората с лоша кредитна история. Съществуват кредитни компании, които дават заеми и на такива лица. При тях обаче условията по заема обикновено не са особено благоприятни за потребителя. Препоръчително е да не прибягвате до такива услуги. Те биха могли да съдействат за допълнително влошаване на финансовото ви състояние. Внимавайте да не натрупате лош кредитен рейтинг. Той може да се окаже препъни-камък в много отношения. Може да се окаже, че не можете да вземете друг належащ кредит от която и да е фирма при последващата нужда.

Какъв кредит предлага Vivus.bg?

Vivus.bg е от тези кредитни компании, които предлагат кредит до заплата. Максималният срок на връщане е 30 дни, минималният е 5. Първият заем може да е за сума от 50 до 600 лв. и е без лихви и без такси. Клиентът връща толкова, колкото е взел, в рамките на избрания от него срок. За следващи кредити може да се достигне до максимална сума за кандидатстване от 1500 лв. Кандидатстването става бързо и лесно на сайта ни, като няма изискване за доказване на доходи или пък за гаранти. Отговор на заявката се получава до 15 минути, а при одобрение парите също се получават до 15 минути. Клиентите сами избират дали да получат парите по лична банкова сметка или на каса на EasyPay. Погасяването на кредита става по банков път, на каса на EasyPay или чрез Cashterminal.

Ще се радваме да можем да ви съдействаме, ако се нуждаете от пари назаем от кредитна компания!

Още по темата