Обратно
7.2.2022

За какво да внимаваме, когато теглим бърз заем?

Автор:
Vivus.bg

Бързите кредити са изключително апетитни и достъпни начини за финансиране на какво ли не. Компаниите проявяват завидна гъвкавост при определяне начините на погасяване и вариантите на предлаганите услуги. Въпреки огромното разнообразие от срокове и типове бързи кредите все пак трябва да светва „червената лампичка“, че тези пари трябва да бъдат и върнати. Има редица фактори, които оказват влияние върху определянето на крайната цена. На кои дребни моменти задължително трябва да бъде поставен акцент? Кое може да се окаже силно оскъпяващо за един бърз заем?

За какво се тегли бърз заем?

Бързият кредит става все по-предпочитан начин за финансирането на различни дребни покупки в ежедневието. Много потребители използват този метод, за да сбъднат свои отдавнашни мечти като пътувания или купуване на вещи. При някои пък е истинска нужда – от ремонт, от покупка на нова техника, от плащане на неочаквано високи комунални сметки и т.н. Колкото хора, толкова и причини за търсене на финансова помощ. Какво обаче е важно да се знае при кандидатстване за бърз заем?

Колко е скъп един бърз заем?

Точната цена е изключително важен фактор при избора на компания, от която да се вземе бърз заем. При този вид услуги е много важно да се знае каква е стойността на кредита. Използването на кредитни калкулатори, които се предлагат в повечето сайтове на фирмите за заеми, дава ясна идея каква е лихвата като сума. За да не се налага сами да смятате на колко точно лева се равняват процентите, лихвата се показва директно в левове на ден или за целия период – например 15 лв. за срок от 30 дни. Ако все пак искате да знаете и какви са процентите, вдигнете телефона и питайте съответната компания.

Задължително сравнете офертите от няколко различни кредитора, като просто заложите еднакви сума и срок в калкулаторите. Много е важно да виждате крайната дължима сума заедно със съответните такси, ако компанията има такива (цялата цена на един бърз заем стандартно се формира от исканата сума, лихвата за периода и евентуална допълнителна такса на кредитора). Така сравнението ви ще е най-точно.

Направете си добре сметката и прочетете внимателно условията за теглене и връщане на заем. За да сте напълно наясно, трябва да знаете каква е лихвата при изплащане на целия заем, но и какви са стойностите при просрочие и дали има промяна в дължимата сума при предварително погасяване.

Друг елемент, на който трябва да се обърне внимание, е начинът на погасяване. При кратките кредити със срок до 30 дни опцията обикновено е еднократна вноска в края на периода. Разглеждайки заемите с по-дълъг срок обаче, става ясно, че в зависимост от компанията погасяването може да бъде на седмична база или пък спрямо предпочитанията на потребителя в рамките на срока за връщане.

Колко бързо може да се погаси?

Тук е много важно какъв точно е заемът. Някои фирми предлагат краткосрочни продукти с период за погасяване до 30 дни. Тези продукти са известни още като кредити до заплата и не са за големи суми – обикновено са за не повече от 2000 лв.

Тъй като тези бързи заеми са с кратки срокове за връщане и за малки суми, някои кредитни компании предлагат суми от порядъка на до 5000 лв. Те съответно са за по-продължителни периоди на изплащане – могат да са дори за 2-3 години.

Независимо за какъв тип заем се кандидатства – бърз заем или такъв на вноски - задължително трябва да се провери дали има наказателни такси за предсрочно погасяване и какво точно е естеството на продукта. Така ще можете да прецените дали си заслужава да се опитате да го изплатите по-рано, ако имате такава възможност или пък е по-добре вноските да си се направят в края на периода.

Каква е цената, ако не се плати навреме?

Реално условията и цената за връщане зависят от самата компания. За абсолютна сигурност е най-добре да се прочетат общите условия на всяка една фирма, която може да предложи бърз заем и която обмисляте да изберете. Просрочието, само по себе си, е много неприятен момент както за кредитоискателя, така и за кредитодателя. Първият е притиснат от непрекъснато нарастващата дължима сума по заема, а вторият – от възможността да не си получи парите обратно. Затова, за да сте сигурни, че няма да изскочи някоя непредвидена такса, проверете всички възможни опции.

Какво се случва, ако не можем да платим навреме?

Опциите в този случай изключително много се отличават и зависят от политиката на компанията. Някои фирми за бързи кредити предлагат опции за удължаване срока за изплащане на някои от своите продукти. Това удължаване се таксува, но пък с него се запазва редовността на кредита ви.

Най-правилният подход при невъзможност за навременно плащане е предварителен контакт с компанията и проверка на наличните опции за решаване на проблема – каква би била стойността на задължението, което е просрочено, дали има опция да се удължи срокът, може ли да се правят частични вноски и така да не се влиза в просрочване на този бърз заем и т.н. Винаги, когато кредитополучател вижда, че има проблем с направата на вноска, е най-добре предварително да се свърже с дадената компания, на която е клиент, и да види какво би могло да се направи. Превантивните действия са много по-добрият вариант в сравнение със закъснението и неплащането.

Пиктограми, показващи различни етапи от тегленето на бърз заем

Още 5 неща за които да внимавате при кандидатстване за бърз заем

Причината да се увеличава потреблението на бързи заеми се състои в тяхната административна олекотеност и кратките срокове за получаване на отговор и предоставяне на финансовите средства. Едно кандидатстване за бърз кредит обикновено е съпроводено от изключително улеснена процедура. Както ви посъветвахме и по-нагоре в статията обаче, преди да се възползвате от такъв тип услуги, се информирайте подробно за всяка една специфика. Ако не желаете дългът ви да се окаже финансова тежест, то вие трябва да сте подготвени за различните условия, свързани с него. Ето 5 допълнителни неща, които да обмислите при кандидатстване за бърз заем:

1. Внимателно подберете своя кредитор при кандидатстване за бърз заем

Преди да пристъпите към оформление на документалната част, внимателно и прецизно да проучете фирмата, от която възнамерявате да теглите кредит. Възползвайте се единствено от услугите на лицензирани компании. Ако ви е трудно да направите своя личен избор, то бихте могли да се допитате до свои близки и познати, като ги помолите за ориентир.

2. Обмислете предварително размера на сумата, която възнамерявате да изтеглите при кандидатстване за бърз заем

Никога не правете грешката да теглите сума, която не сте сигурни, че бихте могли да погасите. Пресметнете предварително на каква стойност се очаква да са бъдещите ви постъпления. Вноската по кредит следва да бъде такава, че след плащането й да останат достатъчно средства в домакинството ви. Ако сметките ви не излизат, то не правете грешката да теглите заем.

3. Научете за правата и задълженията си

Всеки един потребител е длъжен да се запознае с правата и задълженията си, преди да сключи договор за бърз заем с въпросното дружество. Ако не сте достатъчно информирани, то лесно бихте могли да изпаднете в затруднена ситуация. Бъдете разумни и изострете вниманието си, когато решите да теглите бърз кредит от небанкова институция.

4. При пресрочване на задълженията не се крийте от финансовите дружества

Ако не плащате своя бърз кредит и се криете от кредитодателя, то съществува опасност този заем да бъде прехвърлен към фирма за събиране на вземания или дори на частен съдебен изпълнител. Стигне ли се до такъв момент, вие вече ще трябва да заплатите не само размера на дълга си, но и допълнителни разходи и такси. Истината е обаче, че всяка фирма предпочита клиентът да плаща навреме своя дълг. Ако нямате възможност да осъществите плащане, то, както вече споменахме и по-рано в този материал, бихте могли да позвъните на кредитора и да потърсите алтернативен вариант – плащане на такса за удължаване, разсрочено плащане, рефинансиране, преструктуриране на дълга и прочие.

5. Замислете се дали наистина се нуждаете от тези средства

Твърде често хората теглят финансови средства за разходи, които търпят отлагане. Взимането на бърз заем има за цел да ви помага в наистина трудни ситуации. Теглете пари, единствено когато спешно се нуждаете от финансова подкрепа - за лечение, ремонт, неотложно пътуване или друго. Бъдете разумни, когато пристъпвате към този вид помощ и се замислете сериозно върху всички неща, описани в този материал.

Още по темата