Обратно
26.1.2022

Бързи заеми за непредвидени сметки

Автор:
Vivus.bg

Едни от първите плащания, които всяко едно семейство прави ежемесечно, са разходите за битови сметки. Тяхното присъствие в семейния бюджет заема основна роля в планирането му. В немалко случаи обаче се получава така, че сумите на сметките са изненадващо високи. Ако имате нужда от помощ за плащането на сметките, един от най-добрите начини е тегленето на бърз заем. Много пъти дори хората, които работят и имат добри доходи, се затрупват с високи сметки, които не са очаквали. И съответно се нуждаят от финансова помощ. Според последни проучвания всеки трети взима пари на заем заради битови разходи – за пазаруване, ток, вода, газ, горива, телефон, мобилни услуги, кабелна телевизия, интернет. В такива случаи можете да разчитате на бързи заеми за непредвидени сметки.

Проблемът с традиционните финансови институции е, че те са по-строги и правят процеса на теглене на пари на заем доста сложен. За разлика от тях, при тегленето на бързи кредити за непредвидени разходи обикновено не се изискват документи за доказване на доходи или попълване на хартиени формуляри. Затова и за много хора този вид заеми често е единственият начин за покриване на неотложни разходи. Безспорен е фактът, че използването на такъв тип кредитиране спестява неприятното търсене на пари от приятели и познати. Друга положителна черта е възможността парите да дойдат в изключително кратък срок – от няколко минути само до час, а дори и в почивните дни. Така не ви се налага да се срамувате, когато видите приятел, на когото дължите пари или да правите липсата си на средства обществено достояние.

За какви ситуации са необходими бързи заеми за непредвидени сметки?

Причините за теглене на пари назаем за покриване на неотложни сметки могат да са най-различни. Както вече споменахме по-горе, това могат да са неочаквано високи битови сметки. През последните години например разходите за енергия се увеличават за много домакинства. Ако често използвате климатик през лятото и то неправилно, тогава месечните разходи за енергия може да се увеличат. Може почти да достигнат стойността на сумата, която би ви струвала семейната ваканция. През зимата ситуацията с „топлото“ е идентична. Това довежда до ситуации, в които е нужно взимане на заеми за непредвидени сметки, ако не сте заделили малко пари за „черни“ дни.

Забавяне на месечните трудови възнаграждения и постоянното нарастване на цените на стоки и услуги са други причини да се наложи да теглите пари назаем. А и всички виждаме колко нараснаха нивата на инфлация особено през последните месеци.

Човек, смятащ колко точно заеми за непредвидени сметки трябва да вземе

Възможно е обаче и други непредвидени събития да нарушат финансовото ви спокойствие:

Теглене на бързи заеми за непредвидени сметки заради болест и нужда от лечение

Болест или инцидент и спешна нужда от скъпоструващи медикаменти или лечение са сред примерите за нужда от по-големи суми, дори и да имате здравно осигуряване или заделени средства.

Недостатъчно планиране на месечния бюджет

Друга причина за нуждата от спешни пари за сметки е недоброто планиране на бюджета. Дори ако редовно си водите разчет за плащанията, но сте забравили, че ви предстоят подновяване на шофьорска книжка, вноска по застраховката на колата, данъци, неочаквана изравнителна сметка за парното или друг изненадващ разход – всичко това може да доведе до нужда от теглене на бързи заеми за непредвидени сметки.

Нужда от ремонт на колата

Много хора са свикнали да чакат нещо да започне да тропа, тряска, бръмчи странно или да светне лампа на таблото, за да предприемат някакви действия по колата. Само че в такъв случай ремонтът на автомобила е неизбежен и обикновено струва скъпо. Хората често не разполагат с необходимата сума и няма откъде да я намерят. А колата им е необходима всеки ден. Затова те търсят възможност да изтеглят бързи кредити за непредвидени сметки.

Жена, осъзнаваща, че има спешна нужда от заеми за непредвидени сметки

4 причини да се възползвате от пари назаем за плащане на домашни сметки

Причините са логични, затова не можем да ги пропуснем:

1. Възможност за бързо кандидатстване по Интернет за заеми за непредвидени сметки

Онлайн кандидатстването се оказва изключително удобно особено за хората в активна възраст. Според проучвания и статистики става ясно, че огромен процент потребители теглят пари за погасяване на домашни сметки или друг вид нужди онлайн, без да напускат уюта и комфорта на собствения си дом.

По този начин не се налага да излизате от вкъщи. И не се налага да отсъствате от работното си място. Освен това не инвестирате време в пътуване до съответния офис на компанията. И не чакате по опашки.

2. Лихви при теглене на бързи заеми за непредвидени сметки

Базирайки се на основния лихвен процент и сравнявайки с оскъпяването, предоставяно от фирмите за бързи заеми, всеки може да си направи извода, че от банка кредитът обикновено е по-евтин. Обаче банките в повечето случаи не отпускат дребни суми от 100 лв. например, които да ви стигнат за следващите два дни. Тоест в повечето случаи не отпускат заем до заплата. Банките имат минимална стойност на заема, която може да получите. Така че ако ви трябват тези 100 лв., за да закърпите бюджета – да си платите сметката, да отидете на работа, да купите лекарства, да покриете други спешно появили се разходи – с тегленето на бързи заеми парите хем ще дойдат много бързо, хем може дори да не излизате от дома си.

Лихвата обикновено е Х лева за периода, така че не забравяйте да си предвидите и нея. Искайте да знаете колко и кога точно трябва платите. Лихвите при банкови и бързи заеми са неособено съпоставими, защото първите се изчисляват и плащат на годишна база, а вторите – в повечето случаи на дневна.

3. Взимане на заеми за непредвидени сметки за избягване на неприятни последици

Повечето граждани се стремят да проследяват ежемесечно крайните срокове за плащане на различните по вид задължения. Целта е ясна - да не бъдат лишени от важна услуга - било то ток, вода, интернет, кабелна телевизия или телефон. Вземайки пари на заем, бихте могли да избегнете максимално това неудобство. В днешно време някои от компаниите, отпускащи заеми, ви предоставят възможност дори да насочите кредита си директно към сметката, прилежаща на съответната институция, на която дължите пари.

Жена, която пресмята разходите си, за да разбере дали ще име нужда от теглене на бързи заеми за непредвидени сметки

4. Удобство за определени групи от обществото

Поради минималните трудови възнаграждения и високия стандарт на живот огромна част от обществото изпада в затруднени ситуации. В тях нуждата от финанси е належаща. Пенсионерите са една от групите, които невинаги успяват да се справят с покриване на месечните сметки. В тяхна помощ са някои бързи кредити, предоставящи им специални условия за теглене на средства. Майките с деца или хората с увреждания са другите две групи, които се възползват от тегленето на бързи пари за погасяване на сметки.

Как да ограничите нуждата от теглене на заеми за непредвидени сметки?

Помислете за начини как да пестите своите ресурсите. Ако искате да намалите сериозно сметките си, е добре да започнете да калкулирате разходите си. И съответно - да се отървете от излишните пера от бюджета. Като начало можете да започнете да пестите средства от развлечения, хранене навън и скъпи хобита. Можете да се насочите към хобита, които поглъщат по-малко финансови ресурси.

Друга опция е да използвате енергоспестяващи електроуреди. Те могат да ви помогнат с намаляването на сметките. Ако вече сте използвали подобни похвати или планирате да започнете използването им, е добре да знаете, че те работят в дългосрочен план и икономията няма да се усети веднага. Ще е нужно известно време.

И все пак е добре да знаете, че винаги можете да използвате бързи заеми за непредвидени сметки. Понякога те се оказват крайно необходими въпреки доброто планиране. Освен че се теглят лесно, парите идват бързо и не се налага да обяснявате за какво са ви нужни средствата. Човек се чувства далеч по-спокоен, когато знае, че има на разположение допълнителен резерв при нужда.

Защо тегленето на бързи заеми е добро решение само за краткосрочни затруднения?

Кредитите за покупка на ново обзавеждане, смяна на дограмата у дома, покупка на автомобил и т.н., които се вземат от банката и са за по-високи суми – например 5000 лв. – не са краткосрочни. Това са си потребителски заеми, които ви обвързват с банката за дълъг период – например 2, 3, 5 години. Върху изтеглената сума се трупат лихви на годишна база, които са предварително указани или е показано как се изчисляват. За да се получи подобен род заем, обикновено се изисква представянето на различни документи – бележка от работодател, че ви изплаща заплата на/до дадена дата на посочена от вас банкова сметка, семеен статус, бележка за доходите и т.н. Всяка една банка си има своя система за изчисление на възможностите на дадения клиент да погасява или не своя заем. Именно затова банката може да ви предостави по-малка сума или да поиска поръчител в определени случаи.

Типичното за вече добре познатите бързи заеми за непредвидени сметки е липсата на документация. Обикновено се кандидатства само с попълването на формуляр онлайн. Тук обаче идва моментът, че трябва да внимавате много с какво се съгласявате и с какво не. Едно тикче на мишката може да ви доведе до допълнително оскъпяване на заема. Този съвет е валиден за всяка една ситуация като цяло, но все пак е важно да го отбележим.

Тегленето на бързи краткосрочни заеми е решение за краткосрочни затруднения. Отпускат се практически без нужда от излишни документи, но след проверка в ЦКР, разбира се. Срокът за погасяване е кратък – от няколко дни до няколко месеца, много рядко е повече от година. Изхождайки от факта, че за подобен тип кредитиране обикновено не се изискват почти никакви обезпечения, то ползването на бързи заеми като решение за краткосрочни финансови затруднения е добро решение. Винаги обаче се старайте да ги използвате по предназначение и да ги връщате навреме.

Vivus също предоставя бързи заеми за непредвидени сметки

Ако се нуждаете от допълнително финансиране за покриване на неотложни сметки, Vivus е насреща. Процесът на кандидатстване е лесен и отнема броени минути. И всичко става онлайн. Нужни са ви само данните от личната карта, за да попълните регистрационната форма.

След това до 15 минути получавате отговор, а няколко минути след това и парите си, ако сте одобрени. Няма нужда от доказване на доходи, не са необходими поръчители, няма излишна документация.

При теглене на първи заем можете да получите сума до 600 лв., като този първи заем е без лихви и такси. Това означава, че връщате точно толкова, колкото сте получили, в рамките на избрания от вас срок. Този срок може да бъде между 5 и 30 дни. За втори и последващи заеми може да се стигне до максимална сума за кандидатстване от 1500 лв. При нужда от бързи заеми за непредвидени сметки не се колебайте да се обърнете към Vivus.

Още по темата