Обратно
31.7.2020

Жилищен кредит със 100% финансиране

Автор:
Vivus.bg

Обикновено когато говорим за жилищен кредит, идеята ни е да подготвим първоначална сума, която да финансира кредита. Дали има обаче вариант да изтеглим жилищен кредит, без да има наше участие в първоначалната сума? Отговорът е „да“. Някои банки предлагат жилищен кредит със 100% финансиране вместо по-често срещаното 80-85% финансиране за покупка на жилище. Това обаче изисква сериозно запознаване с условията по кредита и подготвяне на сума, която не се отнася директно към кредита, но ще бъде включена към таксите по него.

Кога е възможно теглене на жилищен кредит със 100% финансиране?

Истина е, че банките предпочитат да не правят 100% финансиране на жилищния кредит. По тази причина е по-трудно да се договорите за такъв кредит и от вас ще се изисква да имате добра платежоспособност, добра кредитна история и да намерите правилното предложение. Когато участвате във финансирането на жилището с определена сума, вие показвате сериозното си отношение. Този фактор липсва при жилищен кредит без ваше участие. Освен това очаквайте да има и допълнителни такси, които да платите за пазарна оценка, издаване на кредита и т.н.

Кога е необходимо 100% финансиране?

Както стана ясно, при ипотечен кредит банките са готови да финансират около 85% от стойността на жилището. При големи суми 15% могат да са наистина непостижими за много хора. Това е нещо нормално и не бива да сме изненадани, че хора се интересуват от оформянето на жилищен кредит без собствено участие. Ето защо 100% финансиране от страна на банката за покупка на жилище е възможен вариант за такава ситуация. Другият важен фактор е, разбира се, наличието на висока заплата, която да ви позволи да плащате високите вноски. Вноските могат да достигнат 1000 лева на месец в различните случаи.

Комбинация от ипотечен и потребителски кредит за 100% финансиране

Един от вариантите за пълно финансиране от страна на банката е именно комбинацията от ипотечен и потребителски кредит. Това означава ипотечен кредит за 80% от стойността на жилището и потребителски кредит за останалите 20%. Имайте предвид, че това доста ще оскъпи кредита за покупка на жилище и трябва да се подготвите с наистина добри доходи, за да си го позволите. Банката ще бъде особено заинтересована от това вие да имате високи доходи и добра кредитна история, за да ви отпусне такова финансиране. Ако не искате да теглите потребителски кредит и да взимате от приятели назаем, то другите варианти за 100% финансиране са залогът на ваше жилище или жилище на вашите родители. Не много хора са готови на нещо подобно обаче.

Вноски

В споменатия случай на комбинация от два типа кредит ипотечният кредит ще е с доста по-дълъг период на погасяване от потребителския. Съответно – ако изтеглите ипотечен кредит за срок от 15 години, потребителският ще е с максимум 10 години. Това означава, че общата вноска за първите 10 години ще бъде по-висока от останалите 5. Тези срокове са условни и могат да се различават във вашия случай – жилищен кредит със 100% финансиране е доста индивидуална ситуация.

Допълнителни такси

Бъдете готови да платите и допълнителни такси за документи, които може да не сте предвидили. Такива такси ще включват сключване на предварителен договор, който е необходим за разглеждането на вашата заявка за кредит и сключването на пълноценна сделка. След това ще трябва да платите оценката на имота – това е допълнителна такса. Ще трябва да се подготвите и за такси за администриране на вашия кредит, такси за учредяване на ипотеката и други. Задължително се информирайте предварително до какъв размер могат да достигнат тези такси. А най-вероятно ще ви трябва помощ и от кредитен експерт, ако решите да теглите жилищен кредит със 100% финансиране.

Брокери

Друг разход, за който може да забравите, са комисионните за брокера, който ви помага да намерите жилището и да сключите сделка. Винаги бъдете готови да платите и тази сума, за да сте напълно сигурни, че може да си позволите предварителните разходи за кредита. Комисионните за брокера могат да достигнат значителни размери и не трябва да се подценяват. Много хора пропускат този разход в изчисленията си и остават неприятно изненадани след сключването на сделка.

Какво казват експертите?

Експертите по кредитиране съветват да сте изключително внимателни в избора си на кредит. 100% финансиране е възможен, но доста трудно постижим вариант, който носи със себе си редица рискове и непредвидени ситуации. Да, той може да бъде правилният избор именно за вас, но без експертни съвети и внимателен разбор на детайлите не бива да се подхожда към него. Освен това по-голямо участие от ваша страна ще означава и по-добро отношение от страна банката – причината е, че вие по този начин доказвате своята ангажираност и добра воля.

Изборът на жилище

Ако все пак сте решили, че сте взели предвид всички рискове и трудности, предвидили сте всички допълнителни разходи и такси и сте намерили банка, която да е готова да направи 100% финансиране на кредита ви, то от голяма важност е изборът ви на жилище. Тук става дума, разбира се, за крайната сума, която ще определи и вноската ви по кредита. Вземете предвид фактори като размер на жилището, необходимостта от допълнителни ремонтни дейности и локация. Нормално е да търсите възможно най-доброто жилище за вашия бюджет, но трябва да спазвате и баланса между качество и цена.

Необходимостта от специалист

Изброените фактори правят получаването на един жилищен кредит със 100% финансиране сложна и рискова процедура. Човек, който досега не се е сблъсквал с ипотечни кредити и няма опит във финансите изобщо, може да се окаже пред сериозно предизвикателство по отношение на детайлите в процедурата. Ето защо, ако сте сериозни по въпроса, помислете за наемането на кредитен консултант. Да, банковият служител ще се постарае да ви даде персонализирано предложение и да ви разкаже максимално много за условията по кредита, но може и да пропусне важни детайли. Кредитният консултант ще ви разкаже всички важни точки, без да ви спестява неудобните истини.

Още по темата