Обратно
22.1.2021

5 начина да си осигурим пасивен доход

Автор:
Vivus.bg

Пасивният доход включва редовни доходи от източник, различен от вашия работодател. Пасивен доход може да се получава от различни източници, най-популярни от които са отдаване на имот под наем, инвестиране в акции и криптовалути и други.

Много хора си представят пасивния доход като пари, които сами долитат отнякъде докато ние сме на почивка. За съжаление, това не е точно така. Изкарването на пасивен доход изисква много работа, търпение и начална инвестиция. Едва след време тези приходи започват да се натрупват и да носят постоянни доходи без особено усилие от наша страна.

Пасивният доход може да бъде чудесен допълнителен източник на средства за много хора и може да се окаже особено ценен спасителен пояс по време на финансова криза или на други трудни времена като затварянето на държавата и карантината, наложени от правителството в отговор на пандемията от Коронавирус. Пасивните доходи могат да поддържат прихода на финанси, когато изгубите работата си или изпитвате другите финансови затруднения. Той също може да бъде много добра идея, ако се притеснявате за финансите си след пенсиониране.

В тази статия ще разгледаме 5-те най-популярни идеи за пасивен доход.

1. Пасивен доход от недвижими имоти

Закупуването на недвижимо имущество и отдаването му под наем е фантастичен начин за осигуряване на лесен пасивен месечен приход. За да превърнете начинанието в напълно пасивен доход, дори можете да възложите управлението на имота на отделна компания, която предлага именно такива услуги.

Днес инвестирането в недвижими имоти е по-лесно от всякога. Съществуват много начини да инвестирате в имоти под наем в зависимост от целите и интересите си. Можете да бъдете партньор при инвестиране в големи жилищни или търговски имоти или пък да закупите жилищен имот, който след това да отдадете под наем. И най-хубавото от всичко е, че всичко това може да се случи онлайн!

Цените на имотите значително се повишиха през последните няколко години особено в по-големите градове в страната. Но въпреки това те продължават да носят доходност от над 3.5%-4%. Това е приходът, който получавате след разходите за поддръжка и амортизация на имота, които намаляват доходността с около 1%-1.5%.

2. Пасивен доход от криптовалута

Инвестирането в криптовалута силно се различава от всички останали видове инвестиции и пасивни доходи. Методите за откриване, оценяване, проучване на рисковете, купуване и обменяне не си приличат с други видове акции и валути. Изучаването на графиките и рисковете отнема много време и определено нарежда криптовалутите сред по-сложните видове пасивен доход.

Като цяло криптовалутите са високорискови и все още нерегулирани активи, което ги прави и много неподходящи за спестяване. Ако все пак разполагате с излишни финансови средства, с които имате възможност да спекулирате, криптовалутите имат потенциала да се превърнат в невероятна инвестиция.

Един от големите плюсове на криптовалутите като пасивен доход е, че те все още не са толкова разпространени колкото останалите видове инвестиции, което би ви поставило в много по-добра позиция на пазара. Освен това криптовалутите не се влияят от инфлацията както например националните валути. Това е добре, тъй като намаляват риска от загуба на средства поради високата инфлация.

Криптовалутите тепърва се развиват. Все пак те набраха популярност едва през 2017 година, когато стойността на Биткойн скочи драстично. Но въпреки това криптовалутите се намират едва в началото на своя истински растеж, което ги превръща в многообещаваща инвестиция и източник на пасивен доход.

3. Акции

Ако погледнем най-богатите хора в света, можем много ясно да забележим нещо общо между тях – при повечето от тях главна роля за забогатяването играят акциите. Уорън Бъфет например всеки ден чете по 500 страници, но не художествена литература. Той чете годишните отчети на различни бизнеси. Това му помага много по-добре да разбере съответния бизнес, дали той се представя добре и дали си заслужава да се инвестира в акции, които да му носят пасивен доход. Инвестирането в акции има потенциала да ни донесе приходи далеч по-големи от месечното ни възнаграждение в нашата основна професия. А защо не и да станем богати един ден?

Ако се интересувате от инвестиране в акции, може би е добра идея да разгледате възможността за инвестиране в дивидентни акции. При тях част от печалбата на съответната компания се разпределя между инвеститорите през определен период от време (например всяко тримесечие).

4. Инвестиране в малки бизнеси

Друг начин за създаване на пасивен доход е да инвестирате в материални активи, които можете да видите, разберете и наблюдавате как растат с течение на времето.

Добра идея е например инвестирането в малкия бизнес. Често обаче тези инвестиции са възможни само за хора, разполагащи с големи средства. Но това не е задължително. Има голям шанс да познавате местни предприемачи, собственици на малки бизнеси, които биха се възползвали от някакъв капитал или каквато и да е помощ от ваша страна. Ако разполагате с необходимия капитал, можете да закупите процент от бизнеса, но също така можете да си предложите услугите като консултанти в дадена сфера като социалните медии и маркетинга например.

Пасивен доход чрес инвестиране

Също така онлайн можете да намерите платформи и уебсайтове, които да ви свържат с предприемачи и фирми, които се нуждаят от допълнителен капитал.

5. Спестовна сметка

Може би най-пасивният доход, както и най-сигурният, е влагането на парите си в спестовна сметка. Можете да направите това бързо и лесно дори онлайн, без да се налага да ходите до най-близкия клон на вашата банка. Това е единственото усилие, което се изисква от вас за този вид пасивен доход. Оттам нататък просто може да гледате как вложената първоначална сума расте.

Най-удобният вариант тук, както вече споменахме, е използването на онлайн услугите на банките, тъй като те обикновено предлагат най-високите лихви, а също така можете лесно да прехвърляте парите си между вашите сметки.

Още по темата