Обратно
13.7.2022

Пари на заем – удобни и лесни начини за получаване

Автор:
Vivus.bg

Много са причините, поради които някой може да изпадне в ситуация, в която му трябват спешно пари на заем. Какво да правите в такъв случай? Дали да потърсите помощ от роднини или да се насочите към банка или кредитор? Какви са подходящите стъпки, които да предприемете, за да не губите ценно време и да получите необходимите бързи пари? Колкото повече информация имате по тези въпроси, толкова по-лесно ще се справяте с трудни ситуации. Затова сме подготвили тази информативна статия с най-важните етапи и основните моменти при вземането на пари на заем.

4 възможности, които имате на разположение, за да вземете пари на заем

1. Родители и приятели, които да ви дадат пари на заем

Може да се опитвате да държите мама и татко далеч от финансовите си проблеми или да не искате да обременявате приятелите си. Но все пак може да се наложи да стигнете дотам. Обикновено прибягването до близки и познати за помощ е първото, което на хората им идва на ум, когато изпаднат в спешна ситуация.

  • Защо да изберете пари на заем от роднини?

Най-добрите заеми са от някой, когото познавате. Заемите от приятели или роднини обикновено се дават на честна дума. Не се изискват никакви документи и не подлежат на никакво оскъпяване, т.е. ще можете да вземете пари на заем без залог или лихва. Възможно е дори да може да ги връщате на части, без това да е проблем и за двете страни.

  • Защо да пропуснете този вариант?

Семейството, приятелите и парите не е добре да вървят заедно заради една основателна причина – можете да изпаднете в положение на невъзможност да върнете заетите пари. А това значи да развалите приятелства, градени с години и хората, на които държите, да се разочароват от вас и да спрат да ви вярват. Когато се забавите с връщането на заема към приятел или роднина, изглеждате неблагонадежден в техните очи, а ако това се разчуе – и в очите на останалите ви приятели и познати.

2. Кредитна карта при нужда от пари на заем

Един бърз начин за получаване на пари назаем е кредитната карта. Колкото и добра кредитна карта да имате обаче, с какъвто и гратисен период да е и независимо, че има безлихвени опции за плащане или покупки, парите трябва да се върнат.

  • Защо да изберете кредитна карта?

Това е ефективен начин да получите спешни пари, когато това е единственото нещо, което ви трябва. Независимо дали трябва да платите в брой, съответно теглейки сумата от банкомат, или да платите онлайн покупка – средствата са налични. Особено ако не ползвате често картата и си покривате редовно задълженията по нея.

  • Защо да пропуснете този вариант?

В повечето случаи тегленето и плащанията имат безлихвен период, в който да покриете взетата сума. След това обаче лихвата се трупа и тя често може да е по-висока. Някои карти имат допълнителни такси, ако теглите пари в брой. Както при всеки кредит и тук планирайте връщането навреме, ако посегнете към този резерв за спешни нужди.

3. Пари на заем от банка

На българския пазар има много банки, които предлагат различни кредитни продукти. Някои клиенти предпочитат да изберат стабилна компания с дългогодишна история и доказано име. Банките обикновено изглеждат по-привлекателни, когато става дума за заемане на големи суми пари.

  • Защо да изберете банка?

Водещите банки обикновено дават много опции като специални условия за редовни клиенти, отстъпки и промоционални предложения. В допълнение, банките предлагат удобни функции като електронно банкиране, онлайн плащане на сметки, обслужване на клиенти посредством готово телефонно меню и прочие.

  • Защо да пропуснете този вариант?

Популярното име невинаги означава качествено и навременно обслужване. Работата с големите банки, множеството менюта в банкирането, изнервящото чакане за връзка с оператор могат да затруднят достъпа до истински човек по телефона, който да ви свърши работа. Или може да попаднете на неопитен банков служител и да чакате да ви предават от един служител на друг. А ако ви трябват спешно пари, банките обикновено изискват представянето на цял куп документи, което прави процедурата по одобряване бавна и тромава. Ако кандидатствате за голям заем обаче, това е най-правилният вариант.

4. Пари на заем веднага чрез теглене на бързи кредити

Заем без дори да ставате от топлото легло? Това е възможно! Няколко клика и парите са при вас. Така изглеждат услугите на фирмите за бързи кредити. Кандидатствате, проверяват ви и получавате парите за нула време при одобрение. Въпреки това бързите заеми имат както положителни, така и отрицателни страни. Повечето водещи компании оперират онлайн, така че имате достъп до всички необходими документи, без да излизате от дома си.

  • Защо да изберете бързи кредити?

Те са бързи, лесни и изключително достъпни. Въвеждате информацията и изчаквате отговор. Това понякога е алтернатива и ако имате отчасти лоша кредитна история, но невинаги. Някои от компаниите са склонни да отпуснат дори пари на заем с лошо ЦКР. В такива случаи поради по-големия риск, който кредиторите поемат, обикновено условията по кредита не са толкова изгодни, колкото ако имате добро ЦКР. Но все пак това е добра опция да получите бързи пари на заем за спешни нужди.

  • Защо да пропуснете този вариант?

Лихвите са по-високи на годишна база, което може да оскъпи заема. Този вариант е подходящ за покриване на много спешни нужди и за теглене на малки суми. За големи кредити обаче е изключително неподходящ вариант.

Ако искате например 800 лв., но няма да може да ги внесете наведнъж на падежната дата, която е само след месец, то по-добре изберете компания, която ще ви даде сумата, но с връщане на вноски за няколко месеца.  Така ще си спестите евентуално просрочване на кредита и това да се превърнете в лош платец. Ако все пак попаднете в такава ситуация, се свържете с кредитора. Попитайте как може да задържите кредита си в редовност и какви са опциите ви.

Просрочията винаги се таксуват и дори един ден закъснение би ви струвал още пари. Много хора се опитват да не плащат вноски по такива заеми, след което се оплакват от допълнителни начисления. Трябва да имате предвид, че щом сте се съгласили да теглите кредит от такава фирма, макар и пари на заем онлайн, това е равносилно на поставянето на подпис и няма как да избегнете изплащането на задълженията си.

Online вземане на пари назаем

Тази опция все повече се превръща в предпочитан начин за достъп до липсващи ни в момента финансови ресурси. Разбира се, предимствата са много. На първо място е премахването на ръчното попълване и подписване на десетки хартиени формуляри за минимална сума пари. Е, ако искате да си купите апартамент и ви трябва голяма сума пари, то със сигурност ще я вземете от банка със съответното обезпечение и дълъг период на ангажираност. Ако обаче сте забравили да смените маслото на колата и лампата ви свети стряскащо, а пък парите няма да ви стигнат да покриете разходите си до заплата и едновременно с това да ремонтирате автомобила – може да потърсите спешно пари на заем онлайн.

Бутон на клавиатура за взимане на онлайн пари на заем

Защо бързият заем онлайн е най-добрият избор?

Въпреки че всички тези варианти за вземане на бърз кредит имат предимства и недостатъци, нека разгледаме най-изгодния от тях, в случай че ви е нужна неголяма сума пари на заем веднага.

Основните причини, поради които хората използват онлайн кредитите, произтичат от следните предимства:

  • Улеснено кандидатстване, осъществяващо се изцяло по Интернет, без да е нужно да посещавате офиси;
  • Пестене на време, вместо това да чакате часове наред сред опашките пред гишетата;
  • Процедурата по регистрация и кандидатстване изисква едва няколко минути;
  • Не е нужно да попълвате куп документация. Необходима ви е единствено лична карта;
  • Получавате бърз отговор - разглеждането на вашата кандидатура отнема не повече от няколко минути;
  • Парите могат да се усвоят броени минути след вашето одобрение;
  • Не поемате рискове с незаконни лихвари или заложни къщи;
  • Няма скрити условия и такси, ако изберете лицензирана от БНБ небанкова кредитна компания. Всяка компания от този тип държи изключително на своето реноме;
  • Кредитните компании осигуряват на кредитоискателите адекватна грижа и помощ;
  • Не рискувате изтичане на информация. Небанковите финансови компании са задължени да бъдат лицензирани администратори на лични данни според „Закона за защита на личните данни“.
  • Размерът на заемите е достатъчен за справяне с извънредни ситуации;
  • Не се изисква посочване на лица, явяващи се в ролята на поръчител;
  • Може да получите пари на заем без трудов договор, тъй като това не е задължително условие във всяка една институция;
  • Няма изискване за доказване на доход.

Кандидатстването за бързи пари на заем от Интернет се е превърнало в удобен инструмент за много българи и техните семейства. С него се гарантира нормален начин на живот в условията на икономическа нестабилност.

Можете да се възползвате от услугите на фирмите за бързи кредити по всяко едно време, без да се налага да напускате дома си. Не губите огромна част от времето си в осигуряване на ненужна информация и чакане сред безкрайни опашки.

Недостатъци при online вземане на пари на заем

Разбира се, наред с предимствата има и някои недостатъци при онлайн кандидатстването. Когато подавате апликация за кредит онлайн, винаги е задължително да проверите записаната информация. Дори една грешка в телефонния номер например ще стресне някой друг, а вие ще чакате напразно обаждането за отговор на заявката ви.

Може да попаднете на недоброжелателна фирма, която да ви предостави неизпълними условия по връщането или да ви даде твърде висока лихва. Когато търсите онлайн заем, е добре да кандидатствате само в утвърдени компании. Трябва да сте сигурни, че те имат необходимите лицензи и спазват законодателството. В противен случай рискувате да попаднете в неприятна ситуация и да връщате нереално високи суми.

Злоупотребата с лични данни при пари, взети на заем онлайн, също е възможна ситуация. За да бъдете напълно сигурни, че данните, които изпращате, няма да попаднат в недобронамерени лица, вижте дали фирмата, към която подавате заявлението, има защитена връзка. Макар да звучи трудно за обяснение, технически това означава, че връзката ви е защитена и сайтът е надежден. Лесно може да разпознаете дали даден сайт има такава защита – в повечето браузъри в полето за търсене това се означава с иконка на катинарче.

Затова, когато разчитате на online вземане на бързи пари на заем, бъдете внимателни. Проверявайте кредиторите и се уверявайте, че сте запознати с всички техни условия.

Теглене на пари на заем

Какви стъпки трябва да предприемете, за да кандидатствате за бърз кредит?

За осигуряването на нужните ви средства е необходимо следното:

Стъпка №1: Открийте подходящата информация в правилното време

Едно от най-важните неща, с които трябва да сте наясно, когато изпитвате нужда от пари на заем веднага, е достъпът до подходяща информация. За да сте сигурни, че ще се доберете до най-добрите и изгодни условия от надеждна кредитна компания, използвайте Интернет.

Кредитните калкулатори на сайтовете на фирмите са направени така, че да виждате в цифрово изражение каква би била сумата за връщане при например бърз кредит за 500 лв. за 30 дни. Или каква би била месечната ви вноска при например 2000 лв. за, да речем, 6 месеца. Ако вноската не ви харесва, то може да намалите или увеличите срока или пък да промените исканата сума. Често лихвата, записана в проценти на годишна база, особено при бързите заеми, изглежда доста висока. Когато обаче това се раздели и разпредели върху месечните вноски, сумата в цифри може да бъде много по-малка.

Стъпка №2: Не пропускайте да посетите уеб сайта на кредитната компания

Запознайте се с общите и конкретни условия, отнасящи се до бързия кредит, избран от вас. Разгледайте в детайли информацията, отнасяща се за кредитното дружество, от което се каните да вземете пари на заем.

Сайтовете на кредитните компании предлагат да се запознаете с всички общи условия на ползване и отделните финансови продукти, ако има няколко, направо на страницата. Освен това може да попитате допълнителни въпроси. Ако нещо не ви е ясно, можете веднага да получите отговор, особено когато отсреща има сътрудници, които са на линия в момента и могат да ви отговорят. Някои сайтове имат и чат платформи, чрез които може да се свържете с операторите и да задавате въпроси както по условията, така и за всичко друго, което ви интересува за дадения финансов продукт, който искате да ползвате.

Стъпка №3: Не давайте повече лична информация освен тази от личната ви карта

Съветваме ви да не залагате нищо, когато става дума за теглене на кредит. Не изписвайте данни, освен тези, съдържащи се от двете страни на личната ви карта. И евентуално още някаква основна информация, която се изисква от вас в регистрационната форма. Като цяло е предимство това, че обикновено имате възможност да получите пари на заем срещу лична карта. Все пак, преди да пристъпите към следващото стъпало, се уверете, че избраната от вас кредитна организация е лицензирана.  

Стъпка №4: Попълнете онлайн формуляра в сайта на фирмата, от която сте избрали да вземете пари на заем

След като сте сигурни, че сте попаднали на точната фирма за бързи кредити, отговаряща изцяло на желанията ви, трябва да попълните онлайн формуляра на официалния сайт на компанията и да го изпратите. Едва след това ще получите отговор от служителите. Това обикновено е във възможно най-кратки срокове.

При online вземане на пари назаем обикновено не се изисква да предоставяте каквито и да било обезпечения като например залог на заплатата, предоставяне на алтернативни начини за погасяване – примерно спестовна сметка и прочие. Разбира се, отпусканите суми са значително по-малки. Може да се кандидатства за кредити до 1000 лева или малко повече направо в платформите.

Стъпка №5: При одобрение вземете парите си

Искате бързо да се доберете до желаната сума? Ако сте одобрени, получете нужните ви пари на заем чрез превод на посочена от вас лична банкова сметка. Или пък изберете това да се случи на каса на EasyPay. Така средствата ще се окажат на една ръка разстояние. Това е възможно най-лесният и бърз начин за получаване на кредит, служещ за справяне със затруднената житейска ситуация. Финансовият недостиг често ни поставя пред изпитания, за които не сме и подозирали. А така си набавяте парите лесно и бързо, без да търсите помощ от приятел, близък или роднина.

Да кандидатстваме ли за пари на заем онлайн, ако знаем, че можем да си доведем лоша кредитна история?

Ако се стремим към това да съхраним историята си чиста, то най-полезно би било да преценим адекватно ситуациите, в които решаваме, че имаме нужда от заем. Най-разумно е погасителните вноски да бъдат изготвени спрямо личните ни финансови постъпления и възможности.

Винаги преди да теглите парични средства, се старайте за вас да съществува и друг алтернативен вариант, от който да се възползвате. Ако смятате, че парите, от които се нуждаете, са излишни и можете да забавите този разход, то по-добре го направете. Ако покупката, която планирате, е просто защото искате да задоволите желанието си да я имате, по-добре я забавете. Помислете добре, преди да вземете решение да поискате пари на заем онлайн. Все пак винаги е добре, когато можете да си направите сметката и да разделите разходите си пропорционално, за да ви стигнат парите за месеца.

За кои потребители тегленето на пари на заем веднага чрез бърз кредит е най-изгодно?

Драстично намалелите доходи и значително повишените разходи у нас принуждават все по-голям кръг от хора да използват услугите на небанкови кредитори, вземайки на заем малки суми с кратък срок на погасяване. Статистиката сочи, че краткосрочните потребителски кредити се използват най-често за погасяване на текущи разходи. Тук ще ви посочим 4 причини да се възползвате от бърз заем, с който да покриете текущите сметки на вашето домакинство при липса на други средства.

Удобство за някои целеви групи потребители

Някои групи потребители страдат по-често от недостиг на пари за покриване на текущи разходи. Това са на първо място пенсионерите, чиито нищожни доходи не могат да покрият всички месечни сметки. Скъпите медикаменти и високите сметки за ток, парно, вода и телевизия принуждават все повече пенсионери да прибягват до вземане на пари на заем с кратък срок на погасяване. Студентите и майките с малки деца са друга група потребители, които се възползват от бързи кредити за погасяване на някои сметки.

Възможност да избегнете прекъсване на важна услуга

Ако не разполагате със средства, за да платите текущи разходи за ток, вода, телефон, интернет и прочие, рискувате след изтичане на определения срок да ви бъде отказан достъп до услугата, т.е. да бъдете изключени. Вземайки пари на заем за текущи разходи, ще можете да избегнете това неудобство. И няма да се лишите от това, което ви носи и дава съответната услуга.

Малки заеми – ниско оскъпяване

Друга основателна причина да вземете заем за текущи нужди е ниското оскъпяване на заема. Имайте предвид, че колкото по-кратък е срокът на връщане на заема, толкова по-малка ще бъде и лихвата, с която е обложен. Малък заем за срок от 15-20 дни не би следвало да ви затрудни с погасяването му. Но в същото време ще ви спести много нерви, време и неудобства, а също така и пари, които може да се наложи да платите като глоби.

Взимането на пари на заем за текущи разходи е може би най-масово използваната услуга у нас. Тенденцията е потреблението не само да се запази, но и дори леко да се повиши. Нередовно изплащаните заплати и лавинообразно нарастващите сметки за различни стоки и услуги са причината на все повече български домакинства да им се налага да прибягват към заем за сметки.

Възможност да подобрите лошото си кредитно досие

Бързият кредит понякога предоставя възможност на потребителите да изтеглят и пари на заем с лошо ЦКР. Въпреки че не всички кредитни компании са съгласни да поемат такъв риск, някои все пак го правят. Така не само ще можете да се справите с моментното си финансово затруднение, но и ще успеете да се докажете като изрядни платци и да подобрите кредитното си досие. Отново отваряме скоба обаче, че не всяка компания би ви отпуснала заем при това положение.  

Жена, получила спешни пари на заем онлайн

Какви са стъпките, за да получите пари на заем онлайн от Vivus?

Както вече беше споменато, многото предимства при тегленето на пари назаем онлайн и лесният достъп до тях правят бързите кредити предпочитано решение при финансови затруднения. Практически можете да ги получите по всяко време, когато най-много се нуждаете от тях. Те ви предоставят необходимите средства до получаването на заплата. И ви дават възможност да посрещнете неочаквани разходи.

Точно затова съществува и Vivus – за да помага при нужда. Процесът на кандидатстване и получаване на пари на заем онлайн е съвсем лесен и се състои в следните няколко стъпки:

  • Влизате на сайта ни https://www.vivus.bg/.
  • Избирате желаните от вас сума и срок с помощта на калкулатора, който ще видите на първоначалната страница. След това натискате бутон „Кандидатствай“.
  • Следващата стъпка е да си направите регистрация с данните от личната си карта.
  • Избирате как да получите парите си при одобрение. Опциите са две – получаване на ваша банкова сметка или на каса на EasyPay.
  • Прочитате договора и ако сте съгласен с условията, завършвате заявката си.
  • До броени минути след това получавате окончателно становище.
  • При одобрена заявка до броени минути и парите ви ще бъдат при вас.
  • Погасяването? То се осъществява по банков път чрез превод по някоя от банковите ни сметки, чрез плащане на каса на EasyPay или чрез Cashterminal.

А какви точно условия за пари на заем предлага Vivus?

Няма изискване за поръчители. Няма излишна документация. Няма нужда от доказване на доходи. Нужно е да сте български гражданин, да сте навършили 19 години, да покривате минимални кредитни изисквания и да предоставите необходимите от вас данни при регистрацията ви.

Vivus предлага безлихвен кредит на всеки потребител, който тегли за първи път. Сумата за връщане е без никакво оскъпяване, стига да бъде върната в срока, избран от клиента. Сумата за първи заем може да е между 50 и 600 лв. Срокът може да е от 5 до 30 дни. С пример всичко това означава: клиент тегли първи заем за 600 лв. и избира да върне парите за 30 дни. Ако клиентът спази срока за връщане, той връща точно 600 лв.

При следващи кредити вече има оскъпяване, но максималната сума, която може да се вземе, става до 1500 лв.

Още по темата