Човек посочва на своето прасе-касичка към лаптопа си, обяснявайки му, че може да тегли кредити без доказване на доход

Кредити без доказване на доход

Шансовете ви за получаване на кредити без доказване на доход обикновено не са много добри особено при искане за банкови заеми. Но има вариант да вземете необходимата ви сума и без да се налага да доказвате, че работите на трудов договор и че имате постоянна заетост. Как може да стане това, след като в повечето случаи се изисква деклариране на заетост и съответно на името на работодателя?

Кредити без доказване на доход – решение в случай на нужда

Има различни начини за получаване на финансиране дори от банка, когато нямате постоянни доходи, които да се налага документално да доказвате. Ако не работите на договор, но имате нужда от средства – не се паникьосвайте. Много хора търсят варианти за кредити, защото често дори при отлично планиране на разходите изникват непредвидени случаи. В много от тях хората се втурват да търсят заеми от съмнителни институции с нереално високи лихвени проценти. Така има възможност да се вкарат в още по-голяма задлъжнялост, без ясно да съзнават какво точно се случва. Когато кандидатствате за заем, трябва да подходите по-отговорно и пресметливо, така че всичко да е наред. Намирането на кредити без доказване на доход е възможно. Трябва обаче задължително да проверите внимателно всички условия на фирмата.

Какво да направите, ако ви трябват пари, но нямате трудов договор и няма как да докажете дохода си?

В този случай най-очевидният път е да започнете да разглеждате възможностите на онлайн кредиторите. Това е така, защото традиционните опции за кредитиране, като банките например, рядко ще ви финансират без доказателство за доход. Освен това онлайн кредиторите правят достъпа до парите по-прост от този в банките. Процесът по кандидатстване за онлайн кредит обикновено отнема само няколко минути. А след още няколко – ако сте одобрени, вече имате и исканата сума. Въпреки това има някои критерия, които трябва да се следват и да се взимат предвид, когато кандидатствате за одобрение за кредити без доказване на доход, така че да получите желаната сума.

Какво ще ви помогне да получите заем, ако нямате опцията да докажете доходите си?

  • Наличието на някаква форма на доход се разглежда положително – работите на свободна практика, работите по проекти, получавате хонорари, получавате пенсия, майчинство, обезщетение от бюрото по труда или друго регулярно социално месечно плащане;
  • Активите, които генерират доход, се разглеждат положително;
  • Работите като самостоятелно заето лице;
  • Добрата история на редовните депозити във вашата банкова сметка се разглежда като надеждна – например имате спестовна сметка, в която редовно внасяте средства или поне не теглите непрекъснато от нея;
  • Имате добра кредитна история и нямате стари просрочени задължения, както и съдебни дела за неизплатени кредити;
  • Притежавате имущество.

Макар доскоро кредити без доказване на доход да бяха немислими за отпускане, то в конкурентния свят на финансовите продукти и наличието на множество фирми за бързи заеми и още по-удобното онлайн кредитиране, дори банките започнаха да предоставят подобни услуги.

С какво да се съобразите, когато търсите кредити без доказване на доход?

Дори и хора с постоянна работа и регулярни доходи изпитват затруднения при погасяването на вноските си. Ако няма как да докажете дохода си, но пък имате средства, защото работите на няколко места или по няколко различни проекта към момента, помислете как ще сте след няколко месеца или дори след година? Върху какво точно трябва да помислите, когато търсите бързи кредити без доказване на доход?

Първото нещо е връщането на заетите кредити без доказване на доход

Пресметнете добре какви приходи очаквате в идния месец и огледайте вариантите. Бързите онлайн кредити може да дойдат при вас, без да се налага да доказвате доход, но винаги идват със задължението да върнете средствата. Ако смятате, че приходите ви са недостатъчни за една вноска, насочете се към опциите за плащане на две или три части. Така няма да се налага да икономисвате особено много, но и няма да утежните бюджета си, ако например трябва да върнете парите наведнъж. Много хора правят грешката да покриват един бърз заем с друг. Това в много случаи е изключително необмислен ход. Няма как да не останете задлъжнели на някой или на няколко кредитора в едни момент.

Ангажирайте себе си с финансова дисциплина

Ако обичате да харчите, спрете се. Когато имате постъпления, оставете средства за покриване на взетия без доказване на доход заем и след това харчете останалото. Не си позволявайте в никой случай да изхарчите отделените за вноската средства, защото това би довело до допълнително оскъпяване за просрочието и спиралата на задлъжнялост би могла да ви завихри. Направете си бюджет за себе и се придържайте към него. Ако например пресметнете, че 10 лв. на ден джобни са ви достатъчни – отпускайте си именно по толкова. И си спестявайте останалите. Или пък си ги оставяйте за следващия ден.

Направете си план как да изплатите бързия кредит, когато сте получили такъв, без да доказвате доход

Дори и ако сте кандидатствали и взели парите онлайн, трябва да имате план. Изберете падежна дата, която да ви гарантира, че преди нея със сигурност ще имате постъпления. Ако работите на свободна практика, обикновено знаете кога ще имате плащания. Ако работите по различни проекти, имате представа кога ще свършат и кога ще получите превода на средствата.

Бъдете честни и ако имате затруднения, веднага уведомете кредитора си

Това, че например дадена компания за бързи заеми ви е гласувала доверие и ви е дала обикновен или онлайн кредити без доказване на доход, не означава, че трябва да бъдете безотговорни. Ако срещнете затруднение, свържете се с тях и предварително питайте какво може да се направи и какви са стъпките. В противен случай може да стигнете до частни съдебни изпълнители и кредитът ви от например 500 лева да добие по-големи размери.